Pečená kačka
Pečená kačka

Chrumkavá kačka so zemiakovými lokšami a s červenou kapustou videorecept

razomzastolom - bez fotkyrazomzastolom, 19. mája 2021

Recept 3 v 1.
Zdroj: https://youtu.be/HKx6bJf51CE

6
porcií
120 minút
príprava
120 minút
na 180-200 °C

Videopostup

Suroviny

2 kg
Marináda:
500 ml
1 ČL
1 ks veľká
1 ČL
100 g (alebo višňový)
2 ČL
5-6 ks
20 ks
1/2 ČL
Dusená červená kapusta:
1,2 kg
1 ks veľká
70 g
40 g
50 ml
Zemiakové lokše:
650 g
1/2 ČL
1/2 ČL
300 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pečená kačka: Kačicu vložíme na 4-5 hodín do slanej vody. Pripravíme marinádu - cibuľu, bobkový list, rascu, bazalka, čierne korenie, slivkový alebo višňový džem, soľ a mleté čierne korenie zalejeme bielym vínom. Do marinády vložíme kačicu a necháme marinovať 6 - 12 hodín (najlepšie cez noc) na chladnom mieste alebo v chladničke. Kačicu pečieme v rúre, kým nebude chrumkavá (cca 2,5 - 3 hodiny pri teplote 180 - 200 °C).

  2. 2

    Dusená kapusta: Červenú kapustu nakrájame, osolíme a necháme 10-15 minút postáť. Na olivovom (alebo slnečnicovom) oleji dozlatista osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme kapustu, premiešame a dusíme na miernom ohni 40-50 minút. Nakoniec pridáme bobkový list, cukor, soľ, čierne korenie a ocot. Ku kapuste môžeme tiež pridať masť z pečenia kačice.

  3. 3

    Zemiakové lokše: Zemiaky uvaríme, scedíme, rozmixujeme mixérom alebo ručne a necháme vychladnúť. Pridáme korenie, soľ, múku a zamiesime cesto. Cesto má byť mäkké. Cesto rozdelíme na kúsky, vytvarujeme guľky, ktoré vyvaľkáme do kruhu s priemerom 25 cm a na hrúbku 4 mm za stáleho pridávania múky, aby sa cesto nelepilo na povrch. Lokše opekáme na suchej panvici na miernom ohni z každej strany 2-3 minúty.

Diskusia k receptu

evanaaa
No, pre vás dvoch vypadá otrasne, ale ako chutí, neviete :) ......možno aj ten slivkový džem trocha napomohol tej farbe. Výhradu mám akurát k tomu olivovému oleju, na ktorom sa dusí kapusta, ak dusiť, tak na masti, alebo odobrať z pečenia tej kačky trochu.....
62milan
@evanaaa (20.5.2021 16:16)

A čo bazalka s tým množstvom čierneho korenia?Bazalka a bobkový list diabolská kombinacia,niečo ako palacinky s horčicou.
2x kimlo a zolik
chemik
Doplňuji, že se obvykle u drůbeže používá na nakládání koncentrace solného roztoku 4-6% tj.40-60 g/l. Doba 4-6 hodin se mi u kachny s kůží mastnější než kuře jeví dostatečná vzhledem k následnému marinování. Při pečení v pekáči na mřížce budu marinádou zlehka potírat, hlídat připalování a těšit se na výsledek.
chemik
@evanaaa (20.5.2021 16:16)

Olivový olej také nepoužiju, ale pod kapustu roztopím kachní mast a dám přednost džemu višňovému.