Domáci chlieb
Domáci chlieb

Chlebíček na rozlúčku s Des Moines fotorecept

sracz - fotkasracz, 3. apríla 2017
Chlebíček na rozlúčku s Des Moines (fotorecept)
Foto: sracz

Určite budete súhlasiť, ak sa opätovne vyznám z lásky k vlastnoručne pripravenému a v domácej, tentoraz modernej kuchyni upečenému chlebíku. Na Slovensku všeobecne Zobraziť celý popisUrčite budete súhlasiť, ak sa opätovne vyznám z lásky k vlastnoručne pripravenému a v domácej, tentoraz modernej kuchyni upečenému chlebíku. Na Slovensku všeobecne uznávanému i uctievanému a Božím to darom menovanému pokladu. V obchode talianskej rodiny Graziano, ktorej nestorovi som bol osobným kuchárom až do jeho odchodu do Nebeskej záhrady, som dostal výbornú múku, špeciálnu „dvojnulkovú“! Bolo rozhodnuté! S priateľmi, i s Des Moines Iowa sa po tucte prežitých rokov, rozlúčim našim chlebom.

1 bochník
porcia
120 minút
príprava
33/30 minút
na 210/190 °C

Suroviny

250-333 ml vlažná
1 KL
7 g
700 g
200 g varené v šupke
2-3 KL čerstvo drvená
1,5 PL
2 PL domáca
2 strúčiky
4 PL
3 PL
2 PL
1-2 PL roztopené




Postup

  1. 1

    Poznám iba dvoch ľudí, ktorí sú, resp. bol, závislí na slanine, domácej masti a polievke z kostí (košickej „čontoške“) so zemiakovými pečeňovými haluškami. Môj pracovitý otec Tati, B. P. a podnes moja vzácna krajšia polovička. Moja prvá, jediná a najväčšia Láska! Náhodou som sa dostal k necelým 2 kg surového bravčového sadla. Vyškvaril som ho na masť, podľa receptúry z rodinnej pokladnice. Moja veliteľka, veliaca admirálka, polovičku škvariek zjedla zahorúca a druhú, hneď na nasledujúce raňajky. Iba sa tak z animi „zaprášilo“! Masť (sadlo) však ostala. Zo dve PL som použil do cesta mojeho chleba. Príprava je jednoduchá a keďže som tentoraz bol za „lenivého“ a na miesenie som použil kuchynský robot, aj rýchla. Ingrediencie vidíte na vstupnom obrázku.

    Chlebíček na rozlúčku s Des Moines (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dva červené zemiaky, uvarené a vychladnuté v šupke, som olúpal a postrúhal na jemno, odvážil potrebné množstvo múky, odmeral vlažnú vodu a v mažiari podrvil rascu.

    Chlebíček na rozlúčku s Des Moines (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rúru som vyhrial asi na 50 ºC a vložil do nej v miske robota vykysnúť kvások (v 250 ml vlažnej vody som prstom rozmiešal KL kryštálového cukru, posypal vrecúškom sušeného droždia „Red Star“ a prstami zaprášil hladkou múkou); priestor som využil aj na ohriatie slnečnicových, tekvicových a ľanových semienok.

    Chlebíček na rozlúčku s Des Moines (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do speneného kvásku som preosial múku s 1,5 PL soli, postrúhanými varenými zemiakymi, ohriatými semienkami, 2 PL jemného sadla, 2 strúčikmi pretlačeného cesnaku a s čerstvo podrvenou rascou. Pri pomalých obrátkach som vymiesil cesto (asi 10÷12´ a podlievať ho ani nebolo treba, aj keď som vlažnú vodu mal v pohotovosti pripravenú), až sa odlepovalo od stien misky a ľahko som ho oddelil z háku.

    Chlebíček na rozlúčku s Des Moines (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vymiesené cesto som na pomúčenej „table“ zľahka prepracoval rukami, vložil do múkou vysypanej Tupperware „kysky“, poprášil múkou, dôkladne „zadekľoval“ vekom a vložil do rúry vyhriatej po kvásku a semienkach.

    Chlebíček na rozlúčku s Des Moines (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 69´ takto utešene narástlo. Opäť som ho zľahka prepracoval na pomúčenej „table“, vytvaroval z neho bochník

    Chlebíček na rozlúčku s Des Moines (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a vložil do Tupperware, tentoraz stredného pekáča a nechal ešte asi ¼ hodinky podkysnúť. Čas som využil na vyhriatie rúry na 210 ºC (420 ºF).

    Chlebíček na rozlúčku s Des Moines (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Povrch podkysnutého bochníka som potrel rozpusteným maslom, vložil do vyhriatej rúry a nechal asi 33´ piecť; potom som bochník potrel studenou vodou, teplotu znížil na 190 ºC (375 ºF) a dopiekol ešte necelých 30´,

    Chlebíček na rozlúčku s Des Moines (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    po ktorých som utešený chlebík položil na mriežku, vzápätí opäť potrel studenou vodou a nechal vychladnúť.

    Chlebíček na rozlúčku s Des Moines (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nuž a na reze vyzeral takto! … o chuti radšej ani nehovorím, teda nepíšem!

    Chlebíček na rozlúčku s Des Moines (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

stanci11
@Sracz , krásny chlebík, až sem vonia! Hneď keď pôjdem na slovensko tak ho podľa teba pripravím, ku slaninke nad ohňom opekanej juj :) Predpokladám podľa údajov na Vareche že z Iowy si precestoval do Arizony? Dúfam že tam budeš spokojný :)
denyany
Podarený chlieb! Dala by som si aj taký bez ničoho. Nech sa vám dobre býva v novom bydlisku a aj tam nech sa Ti darí v kuchyni minimálne tak, ako v predchádzajúcom.
danda3
Hneď zrána si mi vylúdil úsmev na tvári tým úvodom☺, inak chlebík na výbornú, stačilo by mi maslo, alebo tá masť, čo Ti ostala.
torticka
Ferko, Tvoj chlebik je uzasny. Aj ja by som ho papala len tak. V novom domove Tebe a krasnej polovicke zelam, aby ste si rychlo.zvykli. ( dufam, ze som nieco nedomotala).
zinnajdha
fajný chlebík.
" Arizóna, Arizóna, to je pravých mužů zóna..." (Limonádový Joe)
yana
Krásny chlebík, len múka sa mi nechce vážiť, takže pre nás lenivých je to koľko? 4 a pol cups?

Do Phoenixu aj kanadské husi, aká naši kamaráti odlietajú na zimu. Teda idú autom. V lete sa tam vraj nedá. Strašne teplo.
Takže vitajte na našom poludniku.
sonulienka
Ten chlebík nemá chybu už je v KK a určite príde na rad. Srdečne pozdravujem a prajem krásne a spokojné bývanie. A hlavne aby si aj naďalej tak vynikajúce recepty sem dával ako doteraz.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia