Hovädzí guláš
Hovädzí guláš

Chatový hovädzí guláš

Varecha
piatková príloha denníka Pravda, 26. marca 2022
Chatový hovädzí guláš
Foto: Shutterstock.com

Suroviny

1 kg (na guláš)
1 kg
6 strúčikov
250 g
1 PL
 (alebo voda)
1 ČL
1/2 KL
1,5 PL




Postup

  1. 1

    V hrnci rozohrejeme masť, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a veľmi pomaly ju restujeme na najnižšom stupni, kým nezíska zlatohnedú farbu. Často miešame.

  2. 2

    K cibuli pridáme nakrájaný cesnak, krátko orestujeme a pridáme na kocky nakrájané mäso. Mäso dobre opečieme, miešame. Potom pridáme paradajkový pretlak, krátko orestujeme a všetko zalejeme vodou alebo hovädzím vývarom. Pridáme soľ, korenie, rascu, mleté čili a guláš varíme približne 1,5 hodiny kým nebude mäso mäkké.

  3. 3

    Keď je mäso mäkké, vyberieme ho. Šťavu zredukujeme na tretinu. Mletú papriku zmiešame s naberačkou šťavy, dáme späť do hrnca a varíme ďalších 15 minút. Podľa chuti dochutíme soľou a korením a vložíme naspäť mäso. Dobre prehrejeme a podávame s knedľou alebo s chlebom. Podľa chuti môžeme dozdobiť nakrájanou čerstvou čili papričkou.

Diskusia k receptu

leaela
So surovinami suhlasim,len podla mna ma byt cibule rovnako ako masa na objem priblizne a nie na vahu.ale samozrejme kazdy ma svoj pomer.
A takyto postup vidim prvy krat,hlavne co sa tyka mletej papriky.zda sa mi to zbytocne pracne a paprika sa urcite lepsie "rozbehne" na zaciatku na tuku ako na konci v stave.....
Ale ved receptov je mnohooooo,dvoch co varia rovnako nenajdes :-)
Zdrvim vas! ;-)
evanaaa
Tiež som chcela spomenúť tú zbytočnú manipuláciu s paprikou, ako píše aj @leaela , k čomu to má byť dobré, nestačí klasický postup? Ale ináč, guláš dobre vyzerá, snáď aj chutí.....len u nás je treba viac tej šťavy, tak ju veľa neredukujem.
leaela
@evanaaa (26.3.2022 20:41)

Mozno je preto chatovy,ak nahodou zabudnes dat kvoli pokrocilemu stupnu zabavy papriku na zaciatku,tak ju kludne mozes podla tohto receptu pridat aj na konci... :-)))
Vsetko dobre prajem! ;)
marienka44
Majoránka v postupe nie je spomenutá. Tá sa má dávať az do odstaveného pokrmu , inak stratí svoje účinky. Samozrejme ju rozotrieme v dlaniach, aby vynikla aróma.
V tomto prípade ju kuchár asi nepridal.
hannes
@marienka44 (27.3.2022 14:10)

Je to tak. Okrem toho, ak sa majorán pridá priskoro, do rozrobeného jedla, varením horkne. Veľa kuchárov, veľa chutí, no podľa mňa majorán v guláši je ako diviak na bratislavskom korze...:)
1x zolik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia