Cestoviny s hráškovými strukmi v smotanovo-citrónovej omáčke fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 1. mája 2013
Cestoviny s hráškovými strukmi v smotanovo-citrónovej omáčke (fotorecept)
Foto: mariamka

Zaujal ma balíček cukrových hrachových strukov v oddelení zeleniny a keďže som ich nikdy nevarila, chcela som vyskúšať nejaký recept s nimi. Niečo som Zobraziť celý popisZaujal ma balíček cukrových hrachových strukov v oddelení zeleniny a keďže som ich nikdy nevarila, chcela som vyskúšať nejaký recept s nimi. Niečo som pogúglila, niečo pokombinovala a vzniklo toto ľahké jarné cestovinové jedlo.

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

 alebo rezance
4 strúčiky
2 hrste
1 ks
1/2 ks citróna
1/2 ks citróna
 na cestoviny
1 ČL




Postup

  1. 1

    Uvaríme cestoviny, najvhodnejšie sú tagliatelle, rezance, ako chcete :)

    Cestoviny s hráškovými strukmi v smotanovo-citrónovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hráškové lusky umyjeme, očistíme od „fúzov“, pokrájame. Je s tým trochu babračka, ale ide to rýchlo.

    Cestoviny s hráškovými strukmi v smotanovo-citrónovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na panvici opečieme slaninku, ja som ju pokrájala na plátky a potom asi na rovnakú veľkosť ako lusky. Keď sa prepiekla, pridala som cesnak a za stáleho miešania nechala opiecť, až chytil zlatistú farbu. Pridala som lusky, hrubší plátok masla, soľ, cukor, mleté čierne korenie. Vyzeralo to takto:

    Cestoviny s hráškovými strukmi v smotanovo-citrónovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zakryla som pokrievkou a nechala dusiť. Najskôr som myslela, že bude treba podlievať, ale nebolo treba. Hrášok si pustil šťavu, maslo, slaninka tiež. Už sa dusí. Chcela som to al dente - na skus, nech z toho nie je kaša, stačilo na to cca 15 minút.

    Cestoviny s hráškovými strukmi v smotanovo-citrónovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Očistíme, vydrhneme, a poriadne vykefujeme citrón, a v mojom prípade z jednej polovice nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu. Mala som akurát jediné moje strúhadlo v umývačke, tak som si vypomohla škrabkou na zemiaky. Do poduseného hrášku nalejeme šľahačkovú smotanu a rovno aj kôru a šťavu z citróna. Mala som malú dušičku, že sa to zrazí, ale nakoľko šľahačka má dostatok tuku, nestalo sa :) Ale stalo sa iné, že to začalo okamžite hustnúť, takže bolo treba pridať nejakú tekutinu, to už sami odhadnete, ja som dala asi 2 dl vody (môžete dať mlieko alebo vodu z cestovín). Miešame a varíme zo 3 minútky, ochutnáme, pozor! nieže to zjete :) Treba to ešte podľa vlastnej chuti dochutiť, ja som dala trošku soli, primlela čerstvé mleté čierne korenie a prisypala petržlenovú vňať, žiaľ sušenú, dajte čerstvú ak máte. Vyzerá to riedko, ale zdanie klame, je to akurát.

    Cestoviny s hráškovými strukmi v smotanovo-citrónovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ideme na servírovanie. Naložíme cestoviny, a polejeme našou fantastickou slaninkovo-hráškovo-citrónovou omáčkou. Dozdobíme citrónovou kôrou a petržlenovou vňaťkou. Ja už mám tradíciu, keď chcem dať niečo na Varechu, dám tento prvý tanier môjmu mladšiemu a keď to odobrí, som rada. Totiž v ich škole varia excelentne, tak mám kritika fundovaného. V tomto prípade to odobril, tak sa tu s Vami o tento receptík dovoľujem podeliť. A prajem všetkým krásny Prvý Máj :)

    Cestoviny s hráškovými strukmi v smotanovo-citrónovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    P.S. Dala som na radu Afatagy a pridala cestoviny do omáčky, ako sa to má. Inak po tej vode tam nie je ani stopa :)

    Cestoviny s hráškovými strukmi v smotanovo-citrónovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

mariamka
nechapem preco mi @redakcia zmenila nazov z "lusky" na "struky" ved "hrachovy lusk" je to zauzivany vyraz a kazdy vie co to znamena, mozno Varechaci sa vyjadria ale nepaci sa mi to
angast
redakcia to myslela s tebou dobre. Pretože z lúskovej fazuľe sa dajú
vylúskať fazuľky. Ale zo strukovej sa nedajú vystrúkať , preto sa len pokrájajú a konzumujú sa aj s obalom. Ale jedlo je vynikajúce. dal by som si hneď takúto dobrotu.
pusta
@mariamka , asi preto, lebo "lusk" je český výraz.
síce všetci vieme, čo to je, ale slovensky spisovne správe je "struk".
česky - lusk, lušteniny
po slovensky- struk, strukoviny
pusta
je to vynikajúci recept, páči sa mi. spravím určite, mám zamrazené mladé hráškové struky doma.
mariamka
dakujem :) asi mate pravdu obaja @angast p. @pusta , aj slovnik slov. jazyka sice uvadza lusk ale vravi ze spravne je "struk" :) hlavne ze aj na obale bol lusk, .. lusky, struky "cert to ber" :) chuti to tak ci tak :)
pusta
@mariamka nič si z toho nerob...
u nás doma bol problém vysvetliť školopovinným mládencom, že ich obľúbená lusková polievka zo školskej jedálne, sa správne po slovensky volá struková. aj dnes jej spokojne hovoria : "lusková" :D
mariamka
p. @pusta :) zaujimave ze s tou fazulkou nemam problem, vzdy to boli aj budu fazulkove struky, iba s tymto hrachom ma to nejako zmiatlo :) dakujem za Vase vysvetlenie aj ze Vas recept zaujal
afataga
dufam ze sa mna nebudes hnevat, ale toto je prve jedlo od teba, ktore chcem pochvalit :-) naozaj to vyzera vyborne, len sa mi zda ta omajda trochu riedka, ked uz prudavas vodu, pridaj vodu, v ktorej si varila cestoviny, obsahuje skrob, spravne by sa mali dat cestoviny do omacky, pomiesta a potom servirovat, ale odpustam ti :-)
mariamka
@afataga mas 100 % pravdu, cestoviny do omacky, chcela som a nejako zabudla :) vodu z cestovin som zial nemohla pridat lebo skoncila v kanalizacii uz skor.. ale to by zhustlo este viac ako takto, ale zas je pravda s tym skrobom, vidno ze sa vyznas, dik :)
mariamka
pani @izabelka dakujem velmi pekne :) ja Vase recepty a hlavne zakusky ani nestiham komentovat, lebo by som sa opakovala su jednoducho excelente, tak na pohlad, na chut ako aj spracovanim a fotodokumentaciou, len u nas idu momentalne slansie chute, tak mozno neskor pride cas ich poskusat. Mam k vam velky respekt. Dakujem.
pusta
@mariamka , niet za čo. čo je dobré, to je dobré a pýta sa spraviť aj u mňa :-)))) a toto teda dobré naozaj je (y)
izabella929
@miriamka...som taká istá žena , ako vy tu všetky.-)jednoduchá, skromná, rodinne založená,milujem všetko krásne a baví ma pečenie, varenie a zaváranie.-)Ďakujem za milé slová.-)
angast
ja tu dávam fundované odborné vysvetlenie - rozdiel medzi strukom a
lúskom a tu to nik neberie na vedomie. A nikto ma nepochválil.
pusta
@angast , vysvetlil si nielen fundovane, ale aj zrozumiteľne.
úprimne chválim.
angast
@pusta
ďakujem ti veľmi pekne. Tušil som , že ty budeš jediná duša , ktorá
si ocení moju snahu o odborné riešenie zapeklitého problému.
Ty si zas odborne vysvetlila rozdiel medzi paprikášom a perkeltom.
Mal som to poznačené na takom papieri , ale už som ho asi niekde
použil, takže som na tom ako predtým, ale bez papierika. Krásny prvý máj všetkým ľudom na celom svete.
pusta
@angast , si úžasný chlapec :D
napíšem ti to, čo môjmu som dnes napísala môjmu priateľovi:
Dnes je 1. máj, je tu zas,
prajem ti krásny lásky čas.

aj tebe prajem krásny máj. :-)
pusta
@angast , aj ja dakujem tebe.
a nezabudni dnes pobozkať tebe milú ženu pod rozkvitnutou čerešňou.
vraví sa, že potom tá žena nezvädne po celý tok :-)
mojack
...ľahké jarné cestovinové jedlo .....s krásnou slaninkou. :-)) Ukladám kvôli slaninke.
mracik9
mariamka,krásne cestoviny a tú chuť si viem živo predstaviť,dobrotka :))
mariamka
dakujem dievcata :) ten citron tam fakt robi divy, stava "pise" a kora to krasne prevonia a prikoreni, mozno by sa dalo aj s inou zeleninkou, ja to rozhodne este uvarim :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia