Celozrnné žemle

janette4 - fotkajanette4, 5. októbra 2011
Celozrnné žemle
Foto: janette4

Toľko som vymýšľala,až som namiešala také,ktoré chutia všetkým :)

10-12ks
porcií
2hod minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

230
160 tmavá
110
175ml
175ml vlažná
2PL
1PL
1KL
2KL
2KL slebo 1/2čerstvých
od oka-za hrsť
Na posypanie:
 ,ľanové,tekvicové-ako má kto rád
príp.:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ja si robím kysnuté cesto v pekárni.Do pekárne dám suroviny v poradí:voda,mlieko,soľ,cukor,olej,ocot,múka,droždie,semienka.Zapnem program cesto.Kto nerobí v pekárni,tak klasicky si spraví kvások,vymiesi a nechá vykysnúť. Po vykysnutí spravím asi 10-12 bochníčkov,ktoré ukladám na plech vystlaný papierom na pečenie.prikryjem a nechám ešte podkysnúť,kým bochníčky nezdvojnásobia svoju veľkosť.Pred pečením ich narežem alebo nastrihnem,potriem osolenou vodou,posypem a pečiem na 200st. asi 15-20min.

Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Chlieb a pečivo, Pečené

Diskusia k receptu

tinkajurkova
Ďakujem za úžasný recept.Nikdy som nepiekla žemle, tak som si vybrala tento recept, no nemala som všetky ingred., tak namiesto múky tmavej som dala jemnú celozrnnú a namiesto ražnej cel. som dala na jemno posekané slnečn. semienka plus ovsené vločky. Sú výborné, chutia aj dcére aj mužovi...