Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi fotorecept

pusta - fotkaPusta, 27. augusta 2014 11:28
Ďalšie recepty »
Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept)Foto: pusta

Rozmýšľala som, ako vylepšiť svoj starý recept na Celkom obyčajné lángoše, je tu sezóna nových dubákov, už mám nazbierané a nasušené, použila som ich ako náplň o lángošov, doplnila som kyslou smotanou a nastrúhhaným syrom Gouda - mali u nás doma na prvej premiére veľký úspech, preto som sa odvážila pridať recept aj pre Vás :-) Prajem Dobrú chuť všetkým priaznivcom, ktorí sa rozhodnú ich vyskúšať. :P

8 ks - pre 4 osoby
porcií
90 min
príprava
1 + 1 min
na 100 °C

Suroviny

cesto:
500 g extra špeciál 00
15 g čerstvé
1 CL
2 CL
250 - 300 ml vlažná
3 PL
náplň:
1 hrsť
podľa potreby vlažná na zaliatie dubákov
podľa chuti
podľa chuti čerstvo mleté
2 malé strúčiky
4 vetvičky (asi)
1 zväzok
1 PL
100 ml studené
2 PL
podľa potreby studená na potieranie cesta
na lángoše:
podľa chuti pochúťková
podľa chuti nastrúhaný
do náplne ešte :
1 ks stredná
na vyprážanie:
400 ml
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Najprv som namočila dubáky do teplej vody na 30 minút.

    Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom som začala s cestom na lángoše, v mise som premiešala preosiatu múku so soľou, do jamky v nej som rozdrobila čerstvé droždie, posypala kryštálovým cukrom, zaliala vlažnou vodou, nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút, priliala som olej...

    Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...a spracovala som polomäkké hladké pružné cesto, kým sa na jeho povrchu nezačali tvoriť bublinky a pľuzgieriky, poprášila som ho jemne múkou, prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 45 až 60 minút.

    Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým cesto vykyslo, uvoľnila som lístočky z vetvičiek sušeného tymiánu,...

    Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pustila som sa do prípravy náplne. Na rozohriatom oleji som orestovala cibuľku do sklovita,

    Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..pridala som dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené a dusila som ich do mäkka, vydusila až na tuk,...

    Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridala som soľ a čerstvo mleté čierne korenie, pre info všetkých uvádzam, že celé čierne korenie vždy meliem čerstvo ručne na starom kávovom mlynčeku do zásobníka, z ktorého odoberiem potrebné množstvo čajovou lyžičkou, nikdy nepoužívam kupované mleté čierne korenie zo sáčku, čerstvé je vždy ostrejšie, výraznejšie a chutnejšie, kupujeme v metre vždy polkilové balenie celého čierneho korenia.

    Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som tymián a prelisovaný cesnak, ktorý som opražila len krátko, kým sa pekne rozvoňal - asi 1 minútu,...

    Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...dubáky som zaprášila 1 PL hladkej múky, ktorú som opražila do svetlo - žltej žemľovej farby,...

    Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...priliala som studené plnotučné mlieko a uvarila som za stáleho miešania hladký bešamel bez hrudiek, ktorý náplň perfektne spojí a nebude z lángošov vypadávať pri ich konzumovaní.

    Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na záver som pridala posekanú petržlenovú vňať, náplň bola hotová a nechala som ju úplne vychladnúť.

    Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Nastrúhala som ešte goudu na hrubom strúhadle, my goudu milujeme, vy môžete zvoliť iný tvrdý syr podľa vašej chute.

    Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pokračovala som so spracovaním cesta, vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, pomúčila som aj vrch cesta,...

    Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...rozvaľkala som ho do obdĺžnika o hrúbke asi 0,5 cm.

    Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Vykrajovačom na pirohy som povykrajovala kolieska, vždy pred každým vykrajovaním som ho dobre namočila do múky, aby sa kolieska neprilepili a ľahko z vykrajovača vypadli. Môžete použiť aj iné vykrajovače o väčšom priemere, napr. na pagáče alebo vhodný sklený pohár, len ho nezabudnite pred každým vykrajovaním dobre namočiť do múky.

    Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Na každé druhé koliesko som dala asi 1 PL vychladnutej dubákovej náplne a každé druhé koliesko som nechala voľné, okraje všetkých koliesok som po obvode potrela v šírke asi 2 cm studenou vodou, naplnené lángoše sa ľahko zlepia a budú spolu dobre držať.

    Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    0be kolieska som spojila stlačením cesta nadol a prstami som ich ešte postláčala dookola po obvode, čím vznikol akýsi vzor okolo okrajov lángošových "klobúčikov", môžete na to použiť vidličku, tieto "klobúčiky budú potom krajšie a dekoratívnejšie. Kým sa mi rozpálil olej, nechala som ich ešte prikryté čistou utierkou podkysnúť.

    Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Naplnené lángoše som vkladala do rozpáleného oleja a vyprážala do červena a do chrumkava, z každej strany asi 1 minútu, pričom sa krásne nafúkli.. Aby bolo cesto lángošov pekne nafúknuté, dobre prepečené, krásne nadýchané, a ľahučké ako pierko, je veľmi dôležité, aby bola vrstva oleja v hlbšej panvici dostatočne vysoká, dobre rozpálená, nevkladajte nikdy viac lángošov naraz, len jeden, aby sa olej príliš neochladil, v príliš ochladenom oleji sa lángoše nevypražia nikdy do chrumkava a do červena, zbytočne sa napijú veľa oleja a neprepečú sa a boli by veľmi ťažké, aké mazľavé a nechutné.

    Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Upečené lángoše som nechala odsať z prebytočného oleja na papierovej kuchynskej utierke.

    Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Horúce hotové lángoše som podávala s poriadnou dávkou kyslej pochúťkovej smotany a nastrúhanej goudy, je to výdatné a sýte, krásne voňavé a mimoriadne chutné jedlo, po ktorom sa výborne šmýka vychladený a správne orosený Pilsner Urquell :-))) Vrelo odporúčam vyskúšať aj Vám a prajem Dobrú chuť :P

    Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Záber zblízka: dobre vidno na obrázku početné dierky až oká v lángošovom ceste, jeho nadýchanosť a ľahkosť, ako aj dobré prepečenie lángošov, mäkkosť vo vnútri a chrumkavosť na povrchu lángošov. Prvá premiéra Plnených lángošov s dubákmi dopadla u nás doma nad očakávanie výborne, čoskoro pečiem pre mojich chlapov znovu :-)

    Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept) - obrázok 21
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist