Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Rozmýšľala som, ako vylepšiť svoj starý recept na Celkom obyčajné lángoše, je tu sezóna
nových dubákov, už mám nazbierané a nasušené, použila som ich ako náplň o lángošov,
doplnila som kyslou smotanou a nastrúhhaným syrom Gouda - mali u nás doma na prvej
premiére veľký úspech, preto som sa odvážila pridať recept aj pre Vás :-) Prajem Dobrú
chuť všetkým priaznivcom, ktorí sa rozhodnú ich vyskúšať. :P
8 ks - pre 4 osoby porcií |
90 minút príprava |
1 + 1 minút na 100 °C |
Postup- Najprv som namočila dubáky do teplej vody na 30 minút.
- Potom som začala s cestom na lángoše, v mise som premiešala preosiatu múku so soľou, do jamky v nej som rozdrobila čerstvé droždie, posypala kryštálovým cukrom, zaliala vlažnou vodou, nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút, priliala som olej...
- ...a spracovala som polomäkké hladké pružné cesto, kým sa na jeho povrchu nezačali tvoriť bublinky a pľuzgieriky, poprášila som ho jemne múkou, prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 45 až 60 minút.
- Kým cesto vykyslo, uvoľnila som lístočky z vetvičiek sušeného tymiánu,...
- ...pustila som sa do prípravy náplne. Na rozohriatom oleji som orestovala cibuľku do sklovita,
- ..pridala som dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené a dusila som ich do mäkka, vydusila až na tuk,...
- ...pridala som soľ a čerstvo mleté čierne korenie, pre info všetkých uvádzam, že celé čierne korenie vždy meliem čerstvo ručne na starom kávovom mlynčeku do zásobníka, z ktorého odoberiem potrebné množstvo čajovou lyžičkou, nikdy nepoužívam kupované mleté čierne korenie zo sáčku, čerstvé je vždy ostrejšie, výraznejšie a chutnejšie, kupujeme v metre vždy polkilové balenie celého čierneho korenia.
- Pridala som tymián a prelisovaný cesnak, ktorý som opražila len krátko, kým sa pekne rozvoňal - asi 1 minútu,...
- ...dubáky som zaprášila 1 PL hladkej múky, ktorú som opražila do svetlo - žltej žemľovej farby,...
- ...priliala som studené plnotučné mlieko a uvarila som za stáleho miešania hladký bešamel bez hrudiek, ktorý náplň perfektne spojí a nebude z lángošov vypadávať pri ich konzumovaní.
- Na záver som pridala posekanú petržlenovú vňať, náplň bola hotová a nechala som ju úplne vychladnúť.
- Nastrúhala som ešte goudu na hrubom strúhadle, my goudu milujeme, vy môžete zvoliť iný tvrdý syr podľa vašej chute.
- Pokračovala som so spracovaním cesta, vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, pomúčila som aj vrch cesta,...
- ...rozvaľkala som ho do obdĺžnika o hrúbke asi 0,5 cm.
- Vykrajovačom na pirohy som povykrajovala kolieska, vždy pred každým vykrajovaním som ho dobre namočila do múky, aby sa kolieska neprilepili a ľahko z vykrajovača vypadli. Môžete použiť aj iné vykrajovače o väčšom priemere, napr. na pagáče alebo vhodný sklený pohár, len ho nezabudnite pred každým vykrajovaním dobre namočiť do múky.
- Na každé druhé koliesko som dala asi 1 PL vychladnutej dubákovej náplne a každé druhé koliesko som nechala voľné, okraje všetkých koliesok som po obvode potrela v šírke asi 2 cm studenou vodou, naplnené lángoše sa ľahko zlepia a budú spolu dobre držať.
- 0be kolieska som spojila stlačením cesta nadol a prstami som ich ešte postláčala dookola po obvode, čím vznikol akýsi vzor okolo okrajov lángošových "klobúčikov", môžete na to použiť vidličku, tieto "klobúčiky budú potom krajšie a dekoratívnejšie. Kým sa mi rozpálil olej, nechala som ich ešte prikryté čistou utierkou podkysnúť.
- Naplnené lángoše som vkladala do rozpáleného oleja a vyprážala do červena a do chrumkava, z každej strany asi 1 minútu, pričom sa krásne nafúkli.. Aby bolo cesto lángošov pekne nafúknuté, dobre prepečené, krásne nadýchané, a ľahučké ako pierko, je veľmi dôležité, aby bola vrstva oleja v hlbšej panvici dostatočne vysoká, dobre rozpálená, nevkladajte nikdy viac lángošov naraz, len jeden, aby sa olej príliš neochladil, v príliš ochladenom oleji sa lángoše nevypražia nikdy do chrumkava a do červena, zbytočne sa napijú veľa oleja a neprepečú sa a boli by veľmi ťažké, aké mazľavé a nechutné.
- Upečené lángoše som nechala odsať z prebytočného oleja na papierovej kuchynskej utierke.
- Horúce hotové lángoše som podávala s poriadnou dávkou kyslej pochúťkovej smotany a nastrúhanej goudy, je to výdatné a sýte, krásne voňavé a mimoriadne chutné jedlo, po ktorom sa výborne šmýka vychladený a správne orosený Pilsner Urquell :-))) Vrelo odporúčam vyskúšať aj Vám a prajem Dobrú chuť :P
- Záber zblízka: dobre vidno na obrázku početné dierky až oká v lángošovom ceste, jeho nadýchanosť a ľahkosť, ako aj dobré prepečenie lángošov, mäkkosť vo vnútri a chrumkavosť na povrchu lángošov. Prvá premiéra Plnených lángošov s dubákmi dopadla u nás doma nad očakávanie výborne, čoskoro pečiem pre mojich chlapov znovu :-)
|