Čalamáda
Čalamáda

Čalamáda bez sterilizácie fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 1. augusta 2018
Čalamáda bez sterilizácie (fotorecept)
Foto: olinecka

Túto čalamádu si zamilujete. Jednoduchá príprava, vynikajúca chuť.

45-50 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
5-6 ks
4--6 ks
3 ks (stredná)
3 ks
3 ks
1/2 kg
1/2 l
1 bal. (Deko)




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme zeleninu na čalamádu.

    Čalamáda bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kapustu prekrojíme a odstraníme hlúbik, ostatnú zeleninu umyjeme osušíme, očistíme. Pomocou strúhadla alebo nožom nakrájame všetku zeleninu na tenké pásiky, mrkvu na kolieska. Dame do väčšej misy.

    Čalamáda bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do zmesi zeleniny pridáme cukor, ocot, nakladač dobre rukou premiešame. Zakryjeme necháme odstáť aspoň 5-6 hodín. Poháre umyjeme, osušíme a natlačíme čalamádu aj so šťavou, uzatvoríme. Dáme do chladničky, po 2-3 týždňoch keď vydrží, môžeme, konzumovať.

    Čalamáda bez sterilizácie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Môže sa aj sterilizovať 15 minút, kto nemá veľa miesta v chladničke. Tak máme dobrotu na zimu ja som si aj sterilizovala zopár fliaš. Sladkastá chuť a chrumkavá zelenina, dobrota.

Diskusia k receptu

ilusa
No @oline čka to si pridala pre mňa.Práve som doniesla zo záhrady vedro zeleniny ,takže idem na vec podľa Teba.
dormella
Tusim, ze pouzitim konzervacniho pripravku Deko, to raw food asi nebude.
ivan14
Tak jsem vytáhl ze šuplíku Deko a čtu složení: jedlá sůl, hořčičné semínko, koriandr, směs koření. Co je na tom divného nebo pro raw a podobné sekty špatného?
ivan14
Kyselina benzoová je zcela přírodní konzervant. Obsahují ji třeba jablka, proto dokážou (některé odrůdy) vydržet ve sklepě až do ledna.
P.S. Tak jsem to Deko vytáhl ze šuplíku, a nikde o kys. benzoové ani slovo. Ovšem pozor: já mám Deko steril, určené pro sterilizaci! Takže v jiném asi může být.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia