Čalamáda

Čalamáda bez sterilizácie (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Túto čalamádu si zamilujete. Jednoduchá príprava, vynikajúca chuť.

45-50 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme zeleninu na čalamádu.
  2. Kapustu prekrojíme a odstraníme hlúbik, ostatnú zeleninu umyjeme osušíme, očistíme. Pomocou strúhadla alebo nožom nakrájame všetku zeleninu na tenké pásiky, mrkvu na kolieska. Dame do väčšej misy.
  3. Do zmesi zeleniny pridáme cukor, ocot, nakladač dobre rukou premiešame. Zakryjeme necháme odstáť aspoň 5-6 hodín. Poháre umyjeme, osušíme a natlačíme čalamádu aj so šťavou, uzatvoríme. Dáme do chladničky, po 2-3 týždňoch keď vydrží, môžeme, konzumovať.
  4. Môže sa aj sterilizovať 15 minút, kto nemá veľa miesta v chladničke. Tak máme dobrotu na zimu ja som si aj sterilizovala zopár fliaš. Sladkastá chuť a chrumkavá zelenina, dobrota.