Čalamáda
Čalamáda bez sterilizácie (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Túto čalamádu si zamilujete. Jednoduchá príprava, vynikajúca chuť.
45-50 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv si pripravíme zeleninu na čalamádu.
- Kapustu prekrojíme a odstraníme hlúbik, ostatnú zeleninu umyjeme osušíme, očistíme. Pomocou strúhadla alebo nožom nakrájame všetku zeleninu na tenké pásiky, mrkvu na kolieska. Dame do väčšej misy.
- Do zmesi zeleniny pridáme cukor, ocot, nakladač dobre rukou premiešame. Zakryjeme necháme odstáť aspoň 5-6 hodín. Poháre umyjeme, osušíme a natlačíme čalamádu aj so šťavou, uzatvoríme. Dáme do chladničky, po 2-3 týždňoch keď vydrží, môžeme, konzumovať.
- Môže sa aj sterilizovať 15 minút, kto nemá veľa miesta v chladničke. Tak máme dobrotu na zimu ja som si aj sterilizovala zopár fliaš. Sladkastá chuť a chrumkavá zelenina, dobrota.