Pečené zemiaky
Bylinkové zemiaky s batatmi, syrom a tekvicovým olejom
Autor receptu: ellie17
K týmto zemiakom netreba nič viac.* Je to pre mňa taká malá istota – chrumkavé, voňavé. Zmiznú z taniera ešte skôr, než
stihnem pripraviť hlavné jedlo.
|
4 porcie |
15 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Zemiaky aj bataty dôkladne umyjeme, prípadne jemne ošúpeme. Nakrájame ich na rovnomerné mesiačiky (hrubé asi 1 cm).
- V hrnci privedieme k varu osolenú vodu a vložíme zemiaky (bataty až po 5 minútach). Varíme ich len 8–10 minút – nesmú sa rozpadávať, majú zostať pevné.
Potom ich scedíme a necháme úplne osušiť na papieri alebo sitku.
- V miske zmiešame olivový olej, ghee, bazalku, tymian, saturejku, oregano, údenú papriku, mletú rascu, soľ, korenie a 2 prelisované strúčiky cesnaku.
- Suché zemiaky a bataty premiešame s marinádou tak, aby sa každý kúsok rovnomerne obalil.
- Rúru predhrejeme na 200 °C (teplovzdušný režim).
Plech vystelieme papierom na pečenie a rozložíme zemiaky v jednej vrstve. Pečieme 25–30 minút, kým nebudú zlatisté a chrumkavé.
Počas pečenia ich v polovici času otočíme.
- Po upečení premiešame horúce zemiaky s čerstvo prelisovaným strúčikom cesnaku, nasekanou petržlenovou vňaťou a kvapkou citrónovej šťavy.
Na tanieri posypeme Grana Padanom a parmezánom, nakoniec kvapneme pár kvapiek tekvicového oleja.