Pečené zemiaky

Bylinkové zemiaky s batatmi, syrom a tekvicovým olejom

Autor receptu: ellie17

K týmto zemiakom netreba nič viac.* Je to pre mňa taká malá istota – chrumkavé, voňavé. Zmiznú z taniera ešte skôr, než stihnem pripraviť hlavné jedlo.

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Zemiaky aj bataty dôkladne umyjeme, prípadne jemne ošúpeme. Nakrájame ich na rovnomerné mesiačiky (hrubé asi 1 cm).
  2. V hrnci privedieme k varu osolenú vodu a vložíme zemiaky (bataty až po 5 minútach). Varíme ich len 8–10 minút – nesmú sa rozpadávať, majú zostať pevné. Potom ich scedíme a necháme úplne osušiť na papieri alebo sitku.
  3. V miske zmiešame olivový olej, ghee, bazalku, tymian, saturejku, oregano, údenú papriku, mletú rascu, soľ, korenie a 2 prelisované strúčiky cesnaku.
  4. Suché zemiaky a bataty premiešame s marinádou tak, aby sa každý kúsok rovnomerne obalil.
  5. Rúru predhrejeme na 200 °C (teplovzdušný režim). Plech vystelieme papierom na pečenie a rozložíme zemiaky v jednej vrstve. Pečieme 25–30 minút, kým nebudú zlatisté a chrumkavé. Počas pečenia ich v polovici času otočíme.
  6. Po upečení premiešame horúce zemiaky s čerstvo prelisovaným strúčikom cesnaku, nasekanou petržlenovou vňaťou a kvapkou citrónovej šťavy. Na tanieri posypeme Grana Padanom a parmezánom, nakoniec kvapneme pár kvapiek tekvicového oleja.