Buchty na pare

renka73 - fotkarenka73, 20. februára 2013
Buchty na pare
Foto: renka73
26
porcií
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Kvások:
100 ml
1
1 ČL
1 PL
Cesto:
400 g
2 PL
1 ks
1 štipka
50 ml
50 ml




Postup

  1. 1

    Kvások:mlieko,droždie,cukor a múku zmiešame a necháme vykysnúť.K surovinám na cesto pridáme kvások, vypracujeme cesto a dáme kysnúť na teplé miesto asi 45 minút.

    Buchty na pare - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto.

    Buchty na pare - obrázok 2
  3. 3

    Na pomúčenej doske rozvaľkúme cesto.

    Buchty na pare - obrázok 3
  4. 4

    Pokrájame na štvorce.Ja som krájala asi 8x8 cm.

    Buchty na pare - obrázok 4
  5. 5

    Pokladieme džem,alebo nutelu,alebo kto čo chce :))

    Buchty na pare - obrázok 5
  6. 6

    Vytvarujeme buchty a necháme ešte 15 minút kysnúť.

    Buchty na pare - obrázok 6
  7. 7

    Do hrnaca dáme vodu a paráčik.Keď nám voda začne vrieť poukladáme na paráčik buchty a zatvorené paríme 10 minút.

    Buchty na pare - obrázok 7

Diskusia k receptu

sany11
tak toto som už nemala 13 rokov,vyzerajú krásne aj teraz by som si dala.
likalu
Takto isto som robievala a niekedy aj bez paráčika. Deti to mali radšej, lebo spodok buchiet bol chrumkavý. Na široký kastrol som naliala trochu oleja, na horúci poukladala buchty, podliala trochou vody, prikryla a dusila cca 10 min. kým sa voda neodparila. Volali sme ich "mariša buchty"
astheart
Možná je to jen vrtoch internetu, ale nevidím tady vůbec nic v surovinách......
renka73
Len teraz som sa dostala k netu a dopĺňam to čo tam už bolo,ale zmizlo to nie mojou vinou :) Prišiel mi emali z redakcie,že takto vypadlo viac receptov.



sovka62
Proti gustu žiaden dišputát, každý si navarí také aké mu chutí. Len poradím (či vyskúšaš, je na tebe) vynechať olej, cesto je od neho zbytočne ťažké a použiť viac mlieka, aby cesto bolo redšie.Potom budú ľahučké, nadýchané, hrdlom zbehnú samé. Olej, ktorý si nedala do cesta použi na natretie buchiet, hneď ako ich vložíš na paráčik, povrch zostane vláčny a "pustí" cesto, aby sa ešte aj na paráku dobre zdvihlo.
izabella929
krásne a iste aj chutné parené buchtičky...) u nás tiež už dávno neboli, asi v sobotu urobím.-)))
havino
@sovka , ako? čiže dám ich na parák a ešte pred parením ich potrieť olejom? to nerobím, ja až po vybratí z paráku. Človek sa učí celý život veru, skúsim,ak som dobre pochopila a od teba je cťou si nechať poradiť.
@renka , prepáč, zachytila som tu@sovkinu radu, tak sa aj tu pýtam. Inak chválim tvoje buchty, krásne ich máš. Aj ja takto podobne robievam a tiež s olejom, skúsim bez , ako sovka radí.
sovka62
Budem rada ak vyskúšate, priznám sa, komentár som písala s obavou, že urazím. Ale myslím si, že ak máme dobré skúsenosti, mali by sme ich napísať, veď aj o tom je Varecha, aby sme si radili navzájom.
1x mikat
astheart
Když je nepotřete olejem před vložením na pařáček, měli byste potřít ten pařák, jinak se vám mohou knedlíky přilepit a nedostanete je ven. :)
tatranocka
@astheart na parák stačí vystrihnúť koliesko papiera na pečenie a neprilepia sa.
Mňa zaujalo to potieranie buchiet pred parením,musím skúsiť.
marienka44
@Renka73 , aj jaj jaj, take krasne buchty!!! Neviem sa vynadivat! Aj recept schvalujem, trochu oleja 1PL moze ist aj do cesta. Na paracik som skusala dat peciaci papier a funguje to, neprilepia sa.Tak napisala @Tatranocka a je to fakt dobry patent. Ved aj ked sa pomasti paracik olejom, ucinkom pary sa olej z paracika "zmyje". Ukladam s radostou do KK.
Len si nenapisala konecnu upravu , servirovanie. Polievas ich rozpustenym maslom alebo mastou uz na tanieri? Raz mi jeden kuchar radil poliat ich pred posypom /mak, granko, tvaroh/ zmesou troch surovin:maslo, br. mast a olej asi v pomere 1:1:1.
Ja by som buchty na povrchu nepotierala pred parenim, lebo sa zatvoria póry a nema kadial unikat CO2 z kvasníc.
eldina
tééééééééda, zíram obdivom..:) z takéhoto cesta robím kysnuté pečené buchty a ty ich robíš na pare...:) na pare som ešte nerobila nikdy nič/len knedle ohrievam/-nejako sa toho bojím...ale asi fakt skúsim..:) @tatranocka , vdaka za tip, s tým papierom na parák..
irenaw
potieram parák, pred každou novou dávkou buchiet. papier by mi nenapadol. asi by som riešila, že zapchám dierky na paráku a čo sa stane :-). tu čítam, že to funguje s papierom a ešte na sto ďalších spôsobov, zaujímavé komentáre. najradšej mám pečené-parené o ktorých som sa práve dozvedela, že sú od Mariše :-))).
marienka44
@Irenaw , urob si na tom papieri dierky, tak ako sme kedysi vystrihovali dečky z papiera, poskladane na stvorec a vystrihovane. :-)
anajka
Osobne robievam ako sovka62, potieram paráčik a ešte aj buchty pred parením, vždy sú krásne vysoké a nelepia sa. Pekný recept, práve dnes idem robiť čučoriedkové s tvarohom.
irenaw
@marienka44 poriadne si ma rozosmiala. už vidím, ako na mňa doma pozerajú, čo to vyrábam za dekoráciu na parák :-D
ankabanka
zahryznut sa do nich nemam problem ani troska. bajecne papanicko
taxitaxi
Moje prvé buchty na pare som robil minulý týždeň podľa tvojho receptu,akurát to bola dvojitá dávka vyšlo mi 55 buchiet a vydržali 24 hodín :-) . Dnes bude repete a už kysne cesto. Výborný recept!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia