Parené buchty (fotorecept)

Parené buchty (fotorecept)
mariaklaraMariaklara, recept pridal: 21. marca 2012 22:11Ďalšie jeho recepty

Tento recept robím už dlhé roky, mám ho z kalendára z r. 1986, milovali ho moje deti a teraz ho milujú aj moje vnúčatá.

Suroviny

25-27 ks
porcií
100-120
minút
príprava
15-18
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Pripravíme si :
Parené buchty (fotorecept) - obrázok 1

2

Do preosiatej múky pridáme rozdrobené droždie, cukor a prilejeme vlažné mlieko. Chvíľku necháme podkysnúť. Potom pridáme ostatné ingrediencie, vypracujeme polotuhé cesto.
Parené buchty (fotorecept) - obrázok 2

3

Necháme na teplom mieste vykysnúť.
Parené buchty (fotorecept) - obrázok 3

4

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej podložke na hrúbku asi 1 cm.
Parené buchty (fotorecept) - obrázok 4

5

Pokrájame na štvorce, na ktoré kladieme lekvár ( lekvár musí byť hustý ako remeň, aby nevytiekol pri parení )
Parené buchty (fotorecept) - obrázok 5

6

Lekvár zabalíme a vznikne buchtička.
Parené buchty (fotorecept) - obrázok 6

7

Prikryjeme utierkou a necháme ešte chvíľku na podložke vykysnúť.
Parené buchty (fotorecept) - obrázok 7

8

Buchty paríme v hrnci na plátne alebo na dierkovanej podložke dobre prikryté asi 6 - 8 min.
Parené buchty (fotorecept) - obrázok 8

9

Toto sú buchty po parení.
Parené buchty (fotorecept) - obrázok 9

10

Moja svokra mala taký hrniec, v ktorom buchty hneď aj pripiekla. Keďže ja taký nemá, tak ich pripekám tesne pred podávaním. Tak sa aspoň trochu podobajú tým svokriným.
Parené buchty (fotorecept) - obrázok 10

11

Buchty posypeme mletým makom, orechmi alebo grankom, zmiešané s cukrom a polejeme rozpusteným maslom. " Želám dobrú chuť ! "



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 7 ľudí (4,3 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • dorisa, 21. marca 2012 o 23:01
    Tak, buchty na pare som nikdy nerobila, už sa na ne chystám....inšpirovala si ma zas.


  • dajanca, 21. marca 2012 o 23:18
    dala by som si... nezostalo? :-)


  • jarunka, 21. marca 2012 o 23:55
    Parene buchticky mame velmi radi. Robila som ich minuly tyzden, zase ich urobim na buduci tyzden.


  • mariaklara, 22. marca 2012 o 00:00
    @dajanca , Keby sa to dalo, poslala by som ti :-))


  • violetacamorova, 22. marca 2012 o 00:09
    mariaklara, buchty pripečieš na suchej panvici, alebo dáš trochu oleja?


  • jerica, 22. marca 2012 o 00:31
    @mariaklara , to je ale provokácia,samá dobrota, a tá plnka, žiadne šetrenie , ja som nikdy nemala také parené buchty, nepohrdli by sme k hotovému. :-))


  • stefanm, 22. marca 2012 o 07:54
    ...aj ja som nedávno robil . Akurát cestom som robil v domácej pekárničke . A takto sa mi vydarili :)




  • morenajea, 22. marca 2012 o 08:07
    Na čo sa majú parené buchty "pripekať"? Nikdy som o tom nepočula a to sme ich s babkou cez prázdniny spolu narobili poriadne kvantá.


  • michsamant, 22. marca 2012 o 08:37
    @stefanm mi nepovedz, ze nevies poriadne vylizat tanier :D pozri kolko ti na nom este zostalo!


  • stefanm, 22. marca 2012 o 09:06
    @michsamant mrzí ma to plytvanie ale zjedol som asi sedem buchiet a už som fakt nevládal ten tanier vylízať . Zišiel by sa mi nejaký malý psík "Boby" .


  • medovnicek, 22. marca 2012 o 09:14
    super, takýto postup pri naparovaní sa mi zapáčil, ja ich zvyčajne robievam na dierkovanej podložke


  • aroooo, 22. marca 2012 o 09:51
    a skús zvariť napr.1 dcl vody s cukrom na sirup a tým pokropiť už naservírované buchty na tanieri, netreba toľko masti a tá mňamka/sirup s posýpkou čo sa roztečie..../.


  • diaanka, 22. marca 2012 o 09:56
    pre @morenajea
    tie pripekané sa myslím volali maryša buchty moja mama ich zároven parila aj pripekala /do veľkého kastróla dala mast trocha rozpálila dala buchty a dala trocha vody a parila a piekla /


  • orchidea, 22. marca 2012 o 10:04
    no tie sú ozaj na zjedenie... krásne ich máš, ja som robila buchty dvakrát v živote, prvykrát sa mi vydarili pekne a druhykrát boli splasnuté, od vtedy ich nerobím, ale už je toľko fantastických receptov tu na vareche, že to asi znovu vyskúšam a rovno tento tvoj recept...to zapekanie buchiet nepoznám a ešte som to nejedla...


  • michsamant, 22. marca 2012 o 10:09
    @stefanm tak nabuduce o 1 buchtu menej a mozes aj tanier vylizat :) Bobyho by si len rozmaznal, ten nech vylizuje svoju misku ;) inak dobra inspiracia, buchty som uz davno nerobila a zrovna mam chut na nieco sladke..


  • beavi, 22. marca 2012 o 10:46
    Moja babicka tiez robila take mnam pripecene parene buchty a ja ich robim tiez podla receptu: » varecha.pravda.sk/recepty/parene-pecene-buchty-na-panvici...
    A su vyyyyborne. Take babickine. A uz ich aj v sobotu urobim. Tesim sa.


  • kimika, 22. marca 2012 o 13:20
    ach, akurát som pred obedom a tak by som si ich dala, že by som aj ten tanier schrúmala, nieto ešte vylízala, mňam!!! :)


  • paveva, 22. marca 2012 o 14:05
    Robievam parené, ale tiež nepoznám tie pripečené. To zasa robím klasické buchty lekvárové alebo tvarohové, tie normálne pečiem v rúre.


  • irenaw, 22. marca 2012 o 14:22
    tiež robím v širokom nízkom hrnci, naspodok maslo, trošku pripiecť buchty, dať mlieko, zakryť, pariť 5-7 minút. naspodu je maslová chrumkavá kôrka a zvyšok je parená buchta. polieva sa tou šťavou z hrnca. niekde sa paria a niekde pripekajú, podľa regiónu.


  • fany1602, 22. marca 2012 o 15:08
    super popis este nigdy som to neskusala ale urcite vyskusam!!mnam


  • evicka63, 22. marca 2012 o 15:26
    mňňňňaammm, už si len naložiť na tanier, len sa mi zdá veľa minút parenia nie je tam chybička? Ja ich parím len asi 5-7 minút podľa veľkosti....


  • mariaklara, 22. marca 2012 o 15:54
    @evicka63 , áno, áno, máš pravdu, stačí ich pariť tých 6 - 8 min. Knedľu parím okolo 20 min. Ďakujem za upozornenie, už to aj opravím.


  • 3sandra3, 22. marca 2012 o 16:44
    joooj, dávno som nemala... dobrá fotka StefanM


  • izabella929, 22. marca 2012 o 17:10
    robievam ich takto isto...presne takým vandlíkom to prikrývam.-)) sú vynikajúce, lahunké a akoukoľvek posýpkou.-) krásne ich máš.-)


  • cica2, 22. marca 2012 o 17:13
    @mariaklara krásne spracovaný receptík, zíde sa :-)) Buchty sa ti krásne vydarili, mňam makové

    @stefanm :-))))


  • jaromir53, 22. marca 2012 o 18:18
    tie pripečené parené buchty, u nás sa volali "mariša "buchty sa pripravovali v hrubom železnom kastroli ktorý sa nechal rozohriat ,poukladali sa pripravené buchty podliali sa z vodou, a ked sa voda odparila boli buchty naparené aj pripečené.Tej vody sa dávalo asi 0,5cm


  • tazla, 22. marca 2012 o 19:56
    presne ako pise jaromir i moja mama tak robila a ked parit tak zalezi od velkosti buchiet ,preto sa tie minuty rozchadzaju


  • majkahra, 22. marca 2012 o 20:56
    Parené pečené buchty sú vynikajúce, recept je aj na vareche. Nepotrebujete na to žiadny špeciálny hrniec, stačí kastról s pokrievkou. Treba len získať troška prax.


  • mariaklara, 22. marca 2012 o 21:24
    Ešte raz všetkým ďakujem za komentíky, @majkahra , prepáč, ale nieje hrniec ako hrniec, @jaromir53 má pravdu, lebo aj moja svokra mala na to ťažký železný kastról, v tenkom smaltovanom by sa to určite nedalo.


  • bimka, 22. marca 2012 o 22:25
    aj ja takto robím... sú naozaj výborné!!!!!!!!!!!


  • viedra, 24. marca 2012 o 20:17
    @stefanm ,pošli mi prosim ta presny postup do tej DP dik


  • oblak1, 28. marca 2012 o 12:52
    Podľa tohoto receptu sa po parených buchtách len tak zaprášilo.Podarili sa ...konečne...super receptik aj pre začiatočníčky :D))ďakujééém :O))


  • mariaklara, 29. marca 2012 o 01:47
    @oblak1 , veľmi ma to potešilo, som rada.


  • najaa, 29. marca 2012 o 22:00
    Júúúj dobrotka veľká...moj syn ich miluje poliate redším karamelovým pudingom.


  • soniatko, 21. apríla 2012 o 09:49
    @mariaklara uzasne po nasom "kastrolove" uz aj idem na ne :o) bude to moja premiera tak mi drz paste :o))) nenormalne sa tesim mnam uz mam hrce za usami...sand to vyjde


  • mariaklara, 21. apríla 2012 o 11:44
    Tak ako, už sú hotové? Päste som držala.


  • soniatko, 21. apríla 2012 o 12:15
    uz aj do KK uzasne sa podarili mnam mnamdakujem za super receptik nasich starych mam :o)take su najvzaaacnejsie


  • mariaklara, 21. apríla 2012 o 12:19
    @soni , veľmi sa teším, dobrú chuť!


  • a1b2c3d4, 11. mája 2012 o 16:57
    pripomenuli ste mi dectvo, také buchty na na pare aké robila moja krstná mama v Hriňovej - to bola jedna báseň. Lahučké, nadýchané, nešiel som sa ich dojesť. A ona ich robila veľké ako dezertný tanier. Od vtedy som nič také dobré nejedol.


  • rudotiger, 18. mája 2012 o 00:22
    tie veľké pripravujem tiež plnené slivkovým lekvárom z vlastnej úrody, na ne veľa maku, poliať maslom a okolo veľa vanilkového šodó. To pripekanie nepoznám, ja si radšej pečiem riadne kysnuté buchty. V sobotu si parené objednala sestra s rodinou tak mám čo robiť. Ja si pripekám rezance s makom, kapustou alebo tvarohom, to robievali naša mamouka a mne to tak chutí.


  • mariaklara, 19. mája 2012 o 12:02
    @rudotiger , Skús si ich pripiecť, keď máš rád pripečené rezance, toto ti bude tiež chutiť.


  • jankaaa, 28. februára 2013 o 12:28
    tak prave sa riadim doslovne podla tohto receptu a cesto sa mi lepi o misu .prvykrat robim parene buchty,preto sa pytam,ci to ma tak byt...prosim o radu


  • mariaklara, 28. februára 2013 o 20:30
    @jankaaa , mrzí ma, že ti odpovedám až teraz, to cesto je trochu lepivé, musíš si dobre pomúčiť podložku a šikovne pomúčiť aj cesto na podložke s lopatkou alebo stierkou, chce to len prax. Nedávaj všetko cesto naraz na podložku, daj si ho na 2 -3 krát. Verím, že sa ti podarili.


  • vareska1, 13. marca 2013 o 21:56
    @mariaklara vcera som robila Tvoje buchty, boli mensie, z davky mi vyslo 36, bola som cela natesena, ze co to zamrazim, ale len sa tak po nich zaprasilo - neostalo voobec nic, take boli dobre :)
    a este rano dcera mrncala, ze ci uz nemame, ze toolko vela ich bolo :D


  • mariaklara, 13. marca 2013 o 22:40
    @vareska , som rada, že chutili.....


  • pivonka, 22. marca 2013 o 20:23
    Tie pripečené buchty robila aj moja mama, páčilo sa mi, že boli chrumkavé. @mariakl áre sa krásne vydarili.


  • mariaklara, 22. marca 2013 o 23:27
    @pivonka , ďakujem.


  • rudik, 6. apríla 2013 o 14:48
    Dakujem za recept :). Buchty som robil prvy krat v zivote a podarili sa na 1*. Dostal som radu vyskusat buchty naplnit zavaranymi marhulami a bolo to uzasne :).


  • mariaklara, 6. apríla 2013 o 19:13
    @rudik ,som veľmi rada, že sa Ti hneď na prvý krát podarili, to s tými marhuľami som už aj ja počula a chystám sa na to, ďakujem :-))


  • leocka3, 14. apríla 2013 o 10:29
    velmi vynikajuce manzel s detmi ich zjedli na posedenie vsetky tak dakujem za prefektny recept


  • mariaklara, 14. apríla 2013 o 16:16
    @leocka3 , som veľmi rada, potešilo ma to:-)


  • martina671, 24. augusta 2013 o 17:15
    Akurat som dorobila Výborne :-)


  • mariaklara, 24. augusta 2013 o 18:38
    @martinka , ja som ich tiež robila vo štvrtok po dlhšej dobe, lebo sú u mňa vnúčatá na prázdninách, boli mňam....som rada, že sa ti vydarili.... :-))


  • boise, 28. októbra 2013 o 15:52
    Môj takmer štvorročný syn ma dnes počas obeda zaskočil tým, že ako druhé jedlo chce buchty. Vysvetlila som mu, že ich neviem robiť. "Maminka, čo na tom nevieš? Napíšeš si recept a robíš..." Tak som poslúchla a už 3 najväčšie zjedol :) Ďakujem za recept, deti majú radosť :)


  • irenaw, 28. októbra 2013 o 16:03
    deti sú čarovné, maminka všetko dokáže :-)


  • mariaklara, 28. októbra 2013 o 20:14
    @boise , som rada,že sa ti vydarili a buď rada, že Tvoj synček Ťa presvedčil, že to dokážeš....To vlastne znamená, že si šikovná mama.....:-))))


  • boise, 29. októbra 2013 o 13:54
    @mariaklara a tu je dôkaz že chutia aj na druhý deň - aj mojej dnes presne 18 mesačnej slečne :)



  • zdenka1009, 29. októbra 2013 o 14:40
    @boise na zjedenie parené buchty aj malá slečna...ako keby som videla môjho vnúčika :-)


  • mariaklara, 30. októbra 2013 o 00:37
    No tá slečne je zlatá, presne, ako píše @zdenka , na " zjedenie ", som veľmi rada, že obom detičkám ( myslím, že aj vám dospelákom ) chutili...Toto je presne, ako keby som videla moje vnúčatká.... :-))))



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 51/2014: Vianočná hostina Vianočná hostina
Časopis Varecha v piatok 19. decembra v denníku Pravda.


TOPlist