Bryndzovo-cesnakové pagáčiky s kváskom fotorecept

danda3 - fotkadanda3, 1. apríla 2017
Bryndzovo-cesnakové pagáčiky s kváskom (fotorecept)
Foto: danda3

Priznám sa, že som už skúšala aj zemiakové kváskové pagáče, ale akosi ma neoslovili, proste mi tam niečo chýbalo, tak som ich sem ani nepridala. Brat mal narodeniny, tak som skúsila improvizáciu a spojila som zemiakové a bryndzové pagáče dokopy + medvedí cesnak, keďže je teraz jeho sezóna, cesto rovnaké ako u oškvarkových a môžem s kľudným svedomím sem tento recept dať, pretože boli fantastické.☺

30 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
300 g
300 ml (alebo mlieko)
1 PL (alebo maslo)
2 PL
2 KL
1 ks uvarený
200 g
Plnka:
125 g
1 hrsť
100 g uvarený
250 g
Rozkvas:
100 g
100 ml
1 PL
Iné:
 na potretie
 (čierne, biele)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Deň pred pečením si pripravíme rozkvas zmiešaním všetkých surovín, necháme na linke do rána. Ráno si pripravíme cesto, všetky suroviny dáme do misy a vypracujeme cesto pomocou ručného mixéru, nesmie sa lepiť. Zakryjeme a necháme hodinu stáť alebo ležať.☺

    Bryndzovo-cesnakové pagáčiky s kváskom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si spravíme plnku - medvedí cesnak nasekáme, uvarené vychladnuté zemiaky postrúhame, môže byť aj viac zemiakov, ja som viac nemala, ale stačilo to. Všetko zmiešame s bryndzou a maslom. Keď už nebude medvedí cesnak, môže byť pažítka, kôpor a pod. Ja si určite ešte urobím toto maslo od @mijaita, do tohoto receptu ako stvorené - https://varecha.pravda.sk/recepty/medvedi-maslo-fotorecept/50125-recept.html .

    Bryndzovo-cesnakové pagáčiky s kváskom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto nakyslo, vyklopíme ho na dosku a vyvaľkáme na hrúbku jedného centimetra.

    Bryndzovo-cesnakové pagáčiky s kváskom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potrieme plnkou.

    Bryndzovo-cesnakové pagáčiky s kváskom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zložíme ako obálku a necháme 15 minút kysnúť. Potom opäť vyvaľkáme a zložíme. Celkovo skladáme 3 x.

    Bryndzovo-cesnakové pagáčiky s kváskom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto rozdelíme na dve časti a jednu vyvaľkáme, vykrajujeme pagáčiky, ja opäť také mini jednohubky.

    Bryndzovo-cesnakové pagáčiky s kváskom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Urobíme mriežku a pomocou noža či špachtle a ruky viackrát pootočíme, pagáčik tým zdvihneme trošku do výšky.

    Bryndzovo-cesnakové pagáčiky s kváskom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.

    Bryndzovo-cesnakové pagáčiky s kváskom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    2 x potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom alebo rascou, ľanou a pod. Necháme kysnúť ešte hodinu.

    Bryndzovo-cesnakové pagáčiky s kváskom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vyšli mi opäť dva plechy. Rúru rozpálime na 220 °C ventilátor a pagáče pečieme cca 15 minút. Už pečiem každý plech zvlášť. Ešte horúce potrieme opäť vajíčkom, budú lesklé.

    Bryndzovo-cesnakové pagáčiky s kváskom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na oslavu som ešte robila špaldovo-zemiakový chlieb a ražno-pohánkový obidva zarábané pivom.

    Bryndzovo-cesnakové pagáčiky s kváskom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pagáčiky veľmi chutili, repete bude o tri týždne na veľkú dvojoslavu + aj tie oškvarkové.

    Bryndzovo-cesnakové pagáčiky s kváskom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Cesnak už rastie, šup šup do prírody...☺

    Bryndzovo-cesnakové pagáčiky s kváskom (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

14 komentárov k receptu
Pekne si sa pohrala s kváskom. Chcem sa opýtať, či nebolo cítiť kyslosť, pretože ražný kvások sa tým vyznačuje, predsa 200 gramov je dosť.
@Lenuckaaa (4.4.2017 09:17)
Ahoj, ďakujem za milý komentár, nie cesto nebolo cítiť kyslosťou, išlo tam pol kila múky a tiež plnka, takže v pohode. Keby nebol recept v poriadku, nedávala by som ho sem.

Pridaj komentár k receptu: