Bryndzovníky a kapustníky fotorecept
Foto: listickakmotricka
Takéto bryndzovníky a kapustníky pekávali lentvorske ženy a mňa ich naučila moja babička.
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
6 dcl |
|
1,5 dcl |
|
1,5 kocky |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
Bryndzová plnka: | |
250 g |
|
2 |
|
|
|
2 ČL |
|
3 |
|
Kapustová plnka: | |
1 |
|
|
|
2 ČL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Múku zmiešame so soľou, preosejeme a v strede urobíme jamku. Do polovice vlažného mlieka pridáme rozdrobené droždie, štipku cukor a lyžicu hladkej múky. Zľahka premiešame a necháme vykysnúť kvások. Bravčovú masť rozpustíme a necháme vychladnúť. Do preosiatej múky postupne pridávame kvások, bravčovú masť a vymiesime cesto. Miesime aspoň 10 minút, kým cesto nie je hladké a vláčne. Na teplom mieste necháme nakysnúť.
-
2
Bryndzová plnka: Uvarené zemiaky popučíme, osolíme, zmiešame s vajíčkami, bryndzou, soľou a koprom. Možeme primiešať aj čerstvé maslo.
- 3
Kapustová plnka: Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti. Pridáme nakrájanú, alebo nastrúhanú kapustu. Podusíme do makka a nakoniec dochutíme soľou, mletým čiernym korením a pomastíme kačacou masťou.
- 4
Nakysnuté cesto preložíme na lopár.
- 5
Cesto rozdelíme na desať menších kusov a premiesime.
- 6
Rozvaľkáme na pomúčenom lopári a potrieme kapustovou plnkou. Kapustovú plnku možeme pokvapkať kačacou alebo husacou masťou.
- 7
Preložíme, pritlačíme kraje a jemne poprepichujeme vidličkou. Necháme na plechu 10 minút nakysnúť.
- 8
Pečieme vo vyhriatej rúre. Upečené necháme vychladnúť na mriežke.
- 9
Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto a potrieme ho bryndzovou plnou. Necháme 10 minút nakysnúť.
- 10
Pečieme vo vyhriatej rúre a aj bryndzovníky necháme vychladnúť na mriežke.
- 12
Upečené bryndzovníky a kapustníky možeme pomastiť.
- 13
Ďakujem mojej milej babičke za úžasný recept.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Klasika je klasika...
zo sladkého pečenia sa preorientovávam na pečenie slané...
raz upečiem-určite sa to stane...:-)
Je to fajn, že jestvujú aj "varešky",ktoré sa tu nepotrebujú producírovať.