Bryndzovníky a kapustníky fotorecept

listickakmotricka - fotkalistickakmotricka, 29. septembra 2013

Takéto bryndzovníky a kapustníky pekávali lentvorske ženy a mňa ich naučila moja babička.

Suroviny

Cesto:
1 kg
6 dcl
1,5 dcl
1,5 kocky
1 ČL
1 PL
Bryndzová plnka:
250 g
2
2 ČL
3
Kapustová plnka:
1
2 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku zmiešame so soľou, preosejeme a v strede urobíme jamku. Do polovice vlažného mlieka pridáme rozdrobené droždie, štipku cukor a lyžicu hladkej múky. Zľahka premiešame a necháme vykysnúť kvások. Bravčovú masť rozpustíme a necháme vychladnúť. Do preosiatej múky postupne pridávame kvások, bravčovú masť a vymiesime cesto. Miesime aspoň 10 minút, kým cesto nie je hladké a vláčne. Na teplom mieste necháme nakysnúť.

    Bryndzovníky a kapustníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bryndzová plnka: Uvarené zemiaky popučíme, osolíme, zmiešame s vajíčkami, bryndzou, soľou a koprom. Možeme primiešať aj čerstvé maslo.

  3. 3

    Kapustová plnka: Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti. Pridáme nakrájanú, alebo nastrúhanú kapustu. Podusíme do makka a nakoniec dochutíme soľou, mletým čiernym korením a pomastíme kačacou masťou.

  4. 4

    Nakysnuté cesto preložíme na lopár.

    Bryndzovníky a kapustníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozdelíme na desať menších kusov a premiesime.

    Bryndzovníky a kapustníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rozvaľkáme na pomúčenom lopári a potrieme kapustovou plnkou. Kapustovú plnku možeme pokvapkať kačacou alebo husacou masťou.

    Bryndzovníky a kapustníky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Preložíme, pritlačíme kraje a jemne poprepichujeme vidličkou. Necháme na plechu 10 minút nakysnúť.

    Bryndzovníky a kapustníky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme vo vyhriatej rúre. Upečené necháme vychladnúť na mriežke.

    Bryndzovníky a kapustníky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto a potrieme ho bryndzovou plnou. Necháme 10 minút nakysnúť.

    Bryndzovníky a kapustníky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pečieme vo vyhriatej rúre a aj bryndzovníky necháme vychladnúť na mriežke.

    Bryndzovníky a kapustníky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 12

    Upečené bryndzovníky a kapustníky možeme pomastiť.

  12. 13

    Ďakujem mojej milej babičke za úžasný recept.

    Bryndzovníky a kapustníky (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
nádhera. u nás v rodine sa tradujú liptovské švábovníky, podobná bryndzovo-zemiaková plnka, len bez kôpru a vajec, s opečenou cibuľkou, je zavretá vnútri v posúchu. Mama mi odišla skôr, než som stihla získať recept a neviem trafiť presnú chuť a konzistenciu. Až sa mi to podarí, tiež sa pochválim. Chválim @listicka :-)
Prečo!? Prečo tak žalostne málo je na Vareche takýchto dobrých a jednoduchý receptov?
Je to fajn, že jestvujú aj "varešky",ktoré sa tu nepotrebujú producírovať.
toto je bašta, krásne ich máš, kapustníky pečiem presne tak isto zo sladkej kapusty, len ich formujem,ako parené buchty placatejšie, bryndzovníky zas kámoška týmto spôsobom pečie, že bryndza na povrchu, výborné, výborné aj na oko, aj podľa surovín
Krásne, lákajú už len takto na obrázku, aké sú potom "naživo"? Tie kapustníky mať na tanieri...ale aj bryndzové, neodmietnem. Tuším by som mala konať a nie len sliny prehĺtať......
Tieto komentáre by si mala prečítať aj babičke ktorá ťa to naučila, určite by bola šťastná. A ja sa už teším keď budú tieto fajnoty na mojom tanieri
Dnes som si kúpila Pravdu a čo nevidím, v prílohe Varecha sú uverejnené tvoje bryndzovníky. Blahoželám. Už som ich niekoľkokrát vyskúšala a sú naozaj vynikajúce. Teším sa, že prostredníctvom Varechy budú môcť túto špecialitu ochutnať viacerí ľudia a že recept tvojej babičky neupadne do zabudnutia.

Pridaj komentár k receptu: