Bryndzovníky a kapustníky (fotorecept)

Autor receptu: listickakmotricka

Takéto bryndzovníky a kapustníky pekávali lentvorske ženy a mňa ich naučila moja babička.

Postup

  1. Múku zmiešame so soľou, preosejeme a v strede urobíme jamku. Do polovice vlažného mlieka pridáme rozdrobené droždie, štipku cukor a lyžicu hladkej múky. Zľahka premiešame a necháme vykysnúť kvások. Bravčovú masť rozpustíme a necháme vychladnúť. Do preosiatej múky postupne pridávame kvások, bravčovú masť a vymiesime cesto. Miesime aspoň 10 minút, kým cesto nie je hladké a vláčne. Na teplom mieste necháme nakysnúť.
  2. Bryndzová plnka: Uvarené zemiaky popučíme, osolíme, zmiešame s vajíčkami, bryndzou, soľou a koprom. Možeme primiešať aj čerstvé maslo.
  3. Kapustová plnka: Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti. Pridáme nakrájanú, alebo nastrúhanú kapustu. Podusíme do makka a nakoniec dochutíme soľou, mletým čiernym korením a pomastíme kačacou masťou.
  4. Nakysnuté cesto preložíme na lopár.
  5. Cesto rozdelíme na desať menších kusov a premiesime.
  6. Rozvaľkáme na pomúčenom lopári a potrieme kapustovou plnkou. Kapustovú plnku možeme pokvapkať kačacou alebo husacou masťou.
  7. Preložíme, pritlačíme kraje a jemne poprepichujeme vidličkou. Necháme na plechu 10 minút nakysnúť.
  8. Pečieme vo vyhriatej rúre. Upečené necháme vychladnúť na mriežke.
  9. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto a potrieme ho bryndzovou plnou. Necháme 10 minút nakysnúť.
  10. Pečieme vo vyhriatej rúre a aj bryndzovníky necháme vychladnúť na mriežke.
  11. Upečené bryndzovníky a kapustníky možeme pomastiť.
  12. Ďakujem mojej milej babičke za úžasný recept.