Bryndzovníky a kapustníky (fotorecept)
Autor receptu: listickakmotricka
Takéto bryndzovníky a kapustníky pekávali lentvorske ženy a mňa ich naučila moja babička.
Postup
- Múku zmiešame so soľou, preosejeme a v strede urobíme jamku. Do polovice vlažného mlieka pridáme rozdrobené droždie, štipku cukor a lyžicu hladkej múky. Zľahka premiešame a necháme vykysnúť kvások. Bravčovú masť rozpustíme a necháme vychladnúť. Do preosiatej múky postupne pridávame kvások, bravčovú masť a vymiesime cesto. Miesime aspoň 10 minút, kým cesto nie je hladké a vláčne. Na teplom mieste necháme nakysnúť.
- Bryndzová plnka:
Uvarené zemiaky popučíme, osolíme, zmiešame s vajíčkami, bryndzou, soľou a koprom. Možeme primiešať aj čerstvé maslo.
- Kapustová plnka:
Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti. Pridáme nakrájanú, alebo nastrúhanú kapustu. Podusíme do makka a nakoniec dochutíme soľou, mletým čiernym korením a pomastíme kačacou masťou.
- Nakysnuté cesto preložíme na lopár.
- Cesto rozdelíme na desať menších kusov a premiesime.
- Rozvaľkáme na pomúčenom lopári a potrieme kapustovou plnkou. Kapustovú plnku možeme pokvapkať kačacou alebo husacou masťou.
- Preložíme, pritlačíme kraje a jemne poprepichujeme vidličkou. Necháme na plechu 10 minút nakysnúť.
- Pečieme vo vyhriatej rúre. Upečené necháme vychladnúť na mriežke.
- Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto a potrieme ho bryndzovou plnou. Necháme 10 minút nakysnúť.
- Pečieme vo vyhriatej rúre a aj bryndzovníky necháme vychladnúť na mriežke.
- Upečené bryndzovníky a kapustníky možeme pomastiť.
- Ďakujem mojej milej babičke za úžasný recept.