Bryndzovník
Foto: adrien
K vínu, pivu, na piknik, na desiatu, olovrant ... Ja som potešila kolegyne
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Bryndzu zmiešame s kyslou smotanou do hladka a uložíme do chladničky. Očistíme červenú aj bielu cibuľu, prekrojíme na polovice, nakrájame na plátky. Na troške oleja ju opekáme do "karamelova". Odstavíme a necháme vychladnúť. Slaninku si nakrájame na malé kocky, na troške oleja ju "vyškvaríme" a necháme vychladnúť.
- 2
Z vlažného mlieka odoberieme časť (cca 1 dcl). Urobíme si základ: do tohto množstva pridáme droždie, práškový cukor, počkáme na vzídený kvások. Medzi tým si odvážime múku, pridáme ostatné suché zložky: soľ medzi prsty, rascu a premiešame. Potom pridáme ostatné zložky: zvyšné vlažné mlieko, vajce, "zliaty" olej z cibuľového/slaninkového výpeku (celkom do 40 g) a na koniec kvások. Zamiesime si vláčne cesto, do ktorého primiešame 1/3 vyškvarenej slaninky. Necháme si ho vykysnúť na teplom mieste.
- 3
Cca po 45 min. vykysnuté cesto rozvaľkáme na veľký plech vyložený papierom na pečenie. Na cesto rovnomerne rozotrieme plnku z chladničky: bryndzu/smotanu, porozkladáme karamelovú cibuľku, vyškvarenú slaninku a nasekaný kôpor. Nakoniec ešte celé trošku posolíme. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch do zlatista cca 30 min.
Tiež bryndzový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu