Bruschetta s kozím syrom, paradajkami, čiernymi olivami, kôprom a s rucolovým šalátom

budim - fotkabudim, 10. mája 2011
Bruschetta s kozím syrom, paradajkami, čiernymi olivami, kôprom a s rucolovým šalátom
Foto: budim

Ako sa hovorí z núdze cnosť, tak sa i mne pritrafilo vymiesť chladničku a našla som tam kozí syr, ktorý zbožňujem - nie ten malý šúľok, ale ten veľký a v črepníku mám už celkom pekný kôpor, tak som si povedala, že skúsim tieto dve ingrediencie skombinovať, a kedže som mala málo času, tak mi prišla na um bruschetta, teda po slovensky hrianka pretretá cesnakom a olivovým olejom, ktorá v minulosti bola v Taliansku jedlom chudobných, podobne ako u nás halušky či naolesníky.

1 - 2
porcia
5 minút
príprava
5 - 10 minút
na 180 - 250 °C

Suroviny

1 alebo viac, závisí od veľkosti , alebo krajec chutného staršieho chlebíka
približne 3cm hrubý kus (taký veľký valec)
2
strúčik
za hrsť

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny:-). Zapneme gril, ja som použila stupeň 3, ale moja rúra je nejaká strašne stará a silná.

    Bruschetta s kozím syrom, paradajkami, čiernymi olivami, kôprom a s rucolovým šalátom - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájame si jednu paradajku i syr na kolieska a nasekáme si kôpor.

    Bruschetta s kozím syrom, paradajkami, čiernymi olivami, kôprom a s rucolovým šalátom - obrázok 2
  3. 3

    Chlieb ugrilujeme z oboch strán, len tam, kde budeme klásť suroviny, tak tak zľahka a potrieme cesnakom z oboch strán.

    Bruschetta s kozím syrom, paradajkami, čiernymi olivami, kôprom a s rucolovým šalátom - obrázok 3
  4. 4

    Potrieme zľahka čili olejom, ktorý si urobíte i sami - čerstvé čili si nasekáte na malé kúsky, dáte do trojdecového pohára a zalejete olivovým olejom a skladujete na tmavom mieste, najlepší je po niekoľkých dňoch a i najostrejší, pri krájaní čili papričiek odporúčam použiť rukavice.

    Bruschetta s kozím syrom, paradajkami, čiernymi olivami, kôprom a s rucolovým šalátom - obrázok 4
  5. 5

    Na vrch poukladajte kolieska paradajok a kôpor, trochu kôpru si nechajte na šalát.

    Bruschetta s kozím syrom, paradajkami, čiernymi olivami, kôprom a s rucolovým šalátom - obrázok 5
  6. 6

    Pridajte olivy a kozí syr rovnomerne rozlámte na kúsky po celej bruschette a takto šupneme späť pod gril.

    Bruschetta s kozím syrom, paradajkami, čiernymi olivami, kôprom a s rucolovým šalátom - obrázok 6
  7. 7

    Kým sa nám syrček griluje, na tanieri si dáme hrsť umytej a odstredenej rucoly, pridáme štvrťky paradajok, olivy a posypeme zvyškom kôpru. Kto chce, môže pridať i orestované tekvicové či slnečnicové semiačka. Pokvapkáme olivovým olejom a čiernym octom balsamico.

    Bruschetta s kozím syrom, paradajkami, čiernymi olivami, kôprom a s rucolovým šalátom - obrázok 7
  8. 8

    Bruschettu vyberieme, a pokrájame (záleží od veľkosti, ak ste použili bagetu, tak ju nekrájame a malý chlieb na polovice) na štvrťky.

    Bruschetta s kozím syrom, paradajkami, čiernymi olivami, kôprom a s rucolovým šalátom - obrázok 8
  9. 9

    Kto nemá kozí syr, môže použiť inú variantu a to buď fetu alebo mozzarellu, len potom odporúčam zameniť kôpor s rozmarínom, tymiánom a bazalkou.

    Bruschetta s kozím syrom, paradajkami, čiernymi olivami, kôprom a s rucolovým šalátom - obrázok 9
  10. 10

    Nakrájanú bruschettu uložíme na šalát a prajem dobrú chuť! :-D

    Bruschetta s kozím syrom, paradajkami, čiernymi olivami, kôprom a s rucolovým šalátom - obrázok 10
  11. 11

    Ja som pripravovala hlavné jedlo, ale môže sa samozrejme servírovať i v zmenšenej forme ako predjedlo. Bruschetta sa podáva ešte za horúca.

Diskusia k receptu

27 komentárov k receptu
@jatanika naposledy, ked som bola doma na Slovensku, tak tie male rolky mali v hypernove "fromage du chevre", len tie sa rychlo teplom znehodnocuju napr. pri prenose, ale ten velky mali v metre, len tam treba kupit cely kus

skus s fetou, len potom odporucam slnkom vysusene paradajky a tymian zmiesany s rozmarinom a tiez to ma nezamenitelnu chut ;-)
Inak ja som včera videla kozí syr v Tescu. Ten maličký, myslím, že je to 110g, ale je nehorázne drahý. Stojí 2.99. Neviem, či tam nemali tiež iný druh, tá istá gramáž a cena bola 3.99.
@lucylee bohuzial je pre nas Slovakov drahy:-(

tu vo Francuzsku je jeden z tych lacnejsich syrov, v Irsku stalo kilo okolo 15 eur a ta cela velka rolka ma nieco vyse kila, my sme ho pouzivali v restauracii na pripravu vegetarianskych specialit, vela ho nejde do jedla, tak tam som si ho oblubila a teraz prilezitostne si ho dozicim, tak ak pridete do Bretonska, tak si dajte crepe s tymto syrom a karamelizovanymi jablkami ako dezert a mnam prsty si oblizete;-)
@lucylee hocikedy, dobrych ludi sa vsade vela zmesti;-)

ta crepe je naozaj fajnova, len si treba vypytat k tym jablkam ten kozi syr a najlepsiu chut to ma, ked ten syr maju uz dlhsie

myslim, ze niekde v Bratislave si jeden Francuz otvoril "Creprie", tu to bolo to najlacnejsie jedlo, len teraz sa to nejak vysvihlo hore, to pre tych parizanov a z turistov z juhu, aby zabudli pri jedeni na teplotne rozdiely
pekne spracovany recept.k tomu chili oleju-pred pridanim chili je potrebne vytiahnut olej na bod varu a az potom vlozit psekane papricky,ale nevarit a vypnut.zabrani sa tym moznemu kvaseniu papriciek v oleji pri dlhsej skladovanosti.

Pridaj komentár k receptu: