Broskyňové clafoutis
Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 25. augusta 2023
mesačník Varecha, 25. augusta 2023
Foto: Shutterstock
Správne dozreté broskyne sú pochúťkou horúcich letných dní, rovnako dobré sú však aj v koláči.
6
porcií
porcií
30 minút
príprava
príprava
35-40 minút
na 160 °C
na 160 °C
Suroviny
4-5 ks |
|
1/2 ks |
|
5 ks |
|
80 g (alebo kokosový) |
|
štipka |
|
1 štipka (bio) |
|
100 g (hladká alebo celozrnná) |
|
170 ml (3,5 %) |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Broskyne rozpolíme, zbavíme kôstok a nakrájame na mesiačiky. Vanilkový struk rozrežeme pozdĺžne na polovicu a nožom vyškrabeme zrnká.
- 2
Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vanilkovou dreňou, so soľou, s citrónovou kôrou a múkou dohladka.
- 3
Do žĺtkového základu pomaly vmiešame mlieko a vyšľahané bielky.
- 4
Formu s priemerom 28 cm vymažeme olejom. Do formy nalejeme cesto, navrch rozložíme broskyne a pečieme v predhriatej rúre pri 160 °C 35–40 minút.
- 5
Clafoutis podávame teplý.
Tiež broskyňový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ja myslím, že nie. Clafoutis by mal vyzerať nejako takto ak si dobre pamätám.
Tak to je vždy otázka individuálneho vkusu, resp. chute. Mne chutil veľmi, ale je to skrátka iné, takže by som to neporovnával.