Broskyňový koláč
Broskyňový koláč

Broskyňové clafoutis

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 25. augusta 2023
Broskyňové clafoutis
Foto: Shutterstock

Správne dozreté broskyne sú pochúťkou horúcich letných dní, rovnako dobré sú však aj v koláči.

6
porcií
30 minút
príprava
35-40 minút
na 160 °C

Suroviny

4-5 ks
1/2 ks
5 ks
80 g (alebo kokosový)
 štipka
1 štipka (bio)
100 g (hladká alebo celozrnná)
170 ml (3,5 %)
1 PL




Postup

  1. 1

    Broskyne rozpolíme, zbavíme kôstok a nakrájame na mesiačiky. Vanilkový struk rozrežeme pozdĺžne na polovicu a nožom vyškrabeme zrnká.

  2. 2

    Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vanilkovou dreňou, so soľou, s citrónovou kôrou a múkou dohladka.

  3. 3

    Do žĺtkového základu pomaly vmiešame mlieko a vyšľahané bielky.

  4. 4

    Formu s priemerom 28 cm vymažeme olejom. Do formy nalejeme cesto, navrch rozložíme broskyne a pečieme v predhriatej rúre pri 160 °C 35–40 minút.

  5. 5

    Clafoutis podávame teplý.

Diskusia k receptu

bugout
@dr (25.8.2023 16:22)

Ja myslím, že nie. Clafoutis by mal vyzerať nejako takto ak si dobre pamätám.
1x sobon
sobon
To ma tak urcite vyzerat, ze vraj je to lepsie ako bublanina🙂
1x bugout
bugout
@sobon (26.8.2023 21:58)

Tak to je vždy otázka individuálneho vkusu, resp. chute. Mne chutil veľmi, ale je to skrátka iné, takže by som to neporovnával.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia