Brokolicová polievka
Brokolicová polievka

Brokolicová polievka s gorgonzolou

kvakac - fotkakvakac, 31. augusta 2018
Brokolicová polievka s gorgonzolou
Foto: kvakac

Túto polievku som jedol prvýkrát v motoreste na Morave. Od vtedy si ju pravidelne varievame. Kuchára som dobre poznal, tak mi dal na ňu recept. Je to jeho vlastný recept a dovolil mi ho zverejniť. Brokolica s tým syrom, vytvorí veľmi dobrú chuť. Pravda, ak máte radi syry s modrou plesňou. Moja rada - skúste a zistíte nebíčko v ústach.

8
porcií
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
120 g
3 ks čerstvá stredná
2 ks čerstvý
80 g koreň
5 strúčikov
1,5 PL
 plátok
2 PL
1 KL
2 l
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kocky asi 1 cm. Brokolicu rozoberieme na ružičky a hlúb očistíme a tiež pokrájame na kocky. Očistený cesnak len rozpučíme. Syr rozmrvíme na drobno. V hrnci zohrejeme olej s maslom a šupneme tam cesnak. Premiešame párkrát a na to dáme múku a urobíme zásmažku orieškovej farby. Zalejeme s 1,5 l studeným vývarom. Pridáme pripravenú zeleninu a okoreníme. Necháme variť.

    Brokolicová polievka s gorgonzolou - obrázok 1
  2. 2

    Za chvíľu máme zeleninu mäkkú, pridáme do hrnca namrvený syr a zvyšok vývaru. Znovu rozvaríme. Syr sa nám za chvíľu roztopí. Pekne nám to zhustne.

    Brokolicová polievka s gorgonzolou - obrázok 2
  3. 3

    Na záver dosolíme ak je málo a prípadne ešte trochu okoreníme. Odstavíme zo šporáku a necháme trochu postáť, nech prejdú chute spolu. Za 20 minút máme polievku hotovú. Má veľmi lahodnú chuť. Rada na záver - nemixujte ju.

    Brokolicová polievka s gorgonzolou - obrázok 3

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
Pre našu rodinu super polievočka. Naši - najmä mužská časť - veľmi "mixy" nemusia. Najmä zeleninové. Páči sa mi. Ta gorgonzola, super nápad. Variabilita, menej práce a zmena chute. Ďakujem.
Veľmi fajn to znie :) sem tam si tiež zvyknem do zeleninovej hodiť pár kociek syru, mám rada, keď sa tak trošku topí a dobre chutí spolu so zeleninou.

Pridaj komentár k receptu: