Brokolicová polievka
Brokolicová polievka

Brokolicová polievka s gorgonzolou

kvakac - fotkakvakac, 31. augusta 2018
Brokolicová polievka s gorgonzolou
Foto: kvakac

Túto polievku som jedol prvýkrát v motoreste na Morave. Od vtedy si ju pravidelne varievame. Kuchára som dobre poznal, tak mi dal na ňu Zobraziť celý popisTúto polievku som jedol prvýkrát v motoreste na Morave. Od vtedy si ju pravidelne varievame. Kuchára som dobre poznal, tak mi dal na ňu recept. Je to jeho vlastný recept a dovolil mi ho zverejniť. Brokolica s tým syrom, vytvorí veľmi dobrú chuť. Pravda, ak máte radi syry s modrou plesňou. Moja rada - skúste a zistíte nebíčko v ústach.

8
porcií
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
120 g
3 ks čerstvá stredná
2 ks čerstvý
80 g koreň
5 strúčikov
1,5 PL
 plátok
2 PL
1 KL
2 l
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kocky asi 1 cm. Brokolicu rozoberieme na ružičky a hlúb očistíme a tiež pokrájame na kocky. Očistený cesnak len rozpučíme. Syr rozmrvíme na drobno. V hrnci zohrejeme olej s maslom a šupneme tam cesnak. Premiešame párkrát a na to dáme múku a urobíme zásmažku orieškovej farby. Zalejeme s 1,5 l studeným vývarom. Pridáme pripravenú zeleninu a okoreníme. Necháme variť.

    Brokolicová polievka s gorgonzolou - obrázok 1
  2. 2

    Za chvíľu máme zeleninu mäkkú, pridáme do hrnca namrvený syr a zvyšok vývaru. Znovu rozvaríme. Syr sa nám za chvíľu roztopí. Pekne nám to zhustne.

    Brokolicová polievka s gorgonzolou - obrázok 2
  3. 3

    Na záver dosolíme ak je málo a prípadne ešte trochu okoreníme. Odstavíme zo šporáku a necháme trochu postáť, nech prejdú chute spolu. Za 20 minút máme polievku hotovú. Má veľmi lahodnú chuť. Rada na záver - nemixujte ju.

    Brokolicová polievka s gorgonzolou - obrázok 3

Diskusia k receptu

pivonka
Páči sa mi, gorgonzolu mám rada ale nenapadlo by ma dať ju do zeleninovej polievky. kk
1x kvakac
haji
Pěkný receptík, jemný, lákavá zeleninová polévka. Díky za inspiraci, toto je recept pro mě!
1x kvakac
motyka
Pre našu rodinu super polievočka. Naši - najmä mužská časť - veľmi "mixy" nemusia. Najmä zeleninové. Páči sa mi. Ta gorgonzola, super nápad. Variabilita, menej práce a zmena chute. Ďakujem.
1x kvakac
mitzy
Veľmi fajn to znie :) sem tam si tiež zvyknem do zeleninovej hodiť pár kociek syru, mám rada, keď sa tak trošku topí a dobre chutí spolu so zeleninou.
1x kvakac