Brokolicová polievka s gorgonzolou
Túto polievku som jedol prvýkrát v motoreste na Morave. Od vtedy si ju pravidelne varievame. Kuchára som dobre poznal, tak mi dal na ňu Zobraziť celý popisTúto polievku som jedol prvýkrát v motoreste na Morave. Od vtedy si ju pravidelne varievame. Kuchára som dobre poznal, tak mi dal na ňu recept. Je to jeho vlastný recept a dovolil mi ho zverejniť. Brokolica s tým syrom, vytvorí veľmi dobrú chuť. Pravda, ak máte radi syry s modrou plesňou. Moja rada - skúste a zistíte nebíčko v ústach.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 120 g | 
                                                             | 
                                                    
| 3 ks čerstvá stredná | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks čerstvý | 
                                                             | 
                                                    
| 80 g koreň | 
                                                             | 
                                                    
| 5 strúčikov | 
                                                             | 
                                                    
| 1,5 PL | 
                                                             | 
                                                    
| plátok | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 KL | 
                                                             | 
                                                    
| 2 l | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kocky asi 1 cm. Brokolicu rozoberieme na ružičky a hlúb očistíme a tiež pokrájame na kocky. Očistený cesnak len rozpučíme. Syr rozmrvíme na drobno. V hrnci zohrejeme olej s maslom a šupneme tam cesnak. Premiešame párkrát a na to dáme múku a urobíme zásmažku orieškovej farby. Zalejeme s 1,5 l studeným vývarom. Pridáme pripravenú zeleninu a okoreníme. Necháme variť.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Za chvíľu máme zeleninu mäkkú, pridáme do hrnca namrvený syr a zvyšok vývaru. Znovu rozvaríme. Syr sa nám za chvíľu roztopí. Pekne nám to zhustne.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Na záver dosolíme ak je málo a prípadne ešte trochu okoreníme. Odstavíme zo šporáku a necháme trochu postáť, nech prejdú chute spolu. Za 20 minút máme polievku hotovú. Má veľmi lahodnú chuť. Rada na záver - nemixujte ju.
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    




 


Diskusia k receptu