Brokolica zapečená s bryndzou a prosciuttom fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 27. júna 2015
Brokolica zapečená s bryndzou a prosciuttom (fotorecept)
Foto: tiginko

Nemám rada, keď sú zapečené jedlá skôr dusené, ako zapečené. Ja najradšej takto naplocho...

2-3
porcie
40 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
6 ks
250 - 300 g
200 ml
100 ml
80 - 100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky som si vopred uvarila v šupke, asi 20min. Po vychladnutí som ich ošúpala. Do surovín som napísala 500g brokolice, tak som ju kúpila. Odrezala som z nej ale hrubú nožičku, ktorú som použila na polievku, a zvyšok som uvarila na pare, cca 5 min. Ihneď po uvarení som ju namočila do ľadovej vody pre zachovanie farby. Do jemne vymastenej plochej koláčovej formy s vnútorným priemerom 26cm som poukladala pol cm hrubé kolieska zemiakov, ktoré som posolila a posypala čerstvo zomletým korením štyroch farieb, to používam najradšej.

    Brokolica zapečená s bryndzou a prosciuttom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na zemiaky som rozložila ružičky brokolice.

    Brokolica zapečená s bryndzou a prosciuttom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bryndzu som ručným šľahačom dobre rozmiešala s kyslou smotanou, štipkou soli, trochou mletého korenia a s cca 1/3 malej lyžičky muškátového orieška. Doriedila som asi 1dcl sladkej smotany. Môže sa použiť aj mlieko, ale treba dať pozor, nech zmes nie je príliš riedka, konzistencia má byť hustejšia, ale ľahko rozložiteľná na brokolicu.

    Brokolica zapečená s bryndzou a prosciuttom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď bryndzovou zmesou rovnomerne pokryjeme obsah formy, mohli by sme skončiť, hlavne keď sme vegetariáni. Ja som ale hlavne z lásky k mojej polovičke, rozložila na vrch ešte plátky prosciutta. Vôbec som to neoľutovala, tie chrumkavé tenké čipsy boli fantastické.

    Brokolica zapečená s bryndzou a prosciuttom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Piekla som 15 minút vo vyhriatej rúre na 200°C.

    Brokolica zapečená s bryndzou a prosciuttom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
chute robis, az na tu bryndzu, teplu bryndzu nemama rada, viem si to predstavit s balkanskym syrom a navrchu by to znieslo aj tenke platky slaniny, ale ja tieto chipsy museli byt mnamkove :-)
veľmi pekné, chuťovo určite, aj pre očko....ale ako písala Afataga..za mňa tiež bryndzu radšej na studeno...a ja by som dala asi napr. fetu.....ale je Tvoj Rcp, vyskúšaný...tak 5*
som rada, že sa vám recept páči
@afataga a @xaloc tiež som mávala výhrady k teplej bryndzi, ale ak jej nie je priveľa a je skombinovaná so smotanou, jej chuť je jemnejšia a naozaj dobrá
@giussa to by ste nám všetko zjedli :-) Ty si šikovná, vyskúšaj, bude vám chutiť
ohromné, pekný recept, poznám tie čipsy, pršut kupujem na ten účel v kauflande a pečiem v rúre, stvrdne a dá sa lámať, chrumká doslova, pečiem ho ked majú páni jazdu a pojedajú miesto čipsov, dokonalé niečo. Určite si toto upečiem a áno bryndza ked je namiešaná tak aj v tepelnom stave veľmi chutná, pečiem ju takto miešanú v slanom koláči a veľmi chutná je.

Pridaj komentár k receptu: