Bravčové mäso
Bravčový perkelt s kyslou kapustou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Možno by som tento recept mal nazvať „segedínsky guláš s väčším pomerom mäsa“.* Pomer 2:1 v prospech mäsa používam v
našej kuchyni už desaťročia. Iniciátorom bola moja dcérka Angelika *52 a štafetu od nej prevzala aj jej mamka *77, s
požiadavkou, Tati, ale viac mäsa ako kapusty, resp., v prípade tzv. francúzskych, zemiakov. Dnes som to prehnal, lebo som
„kontroloval mrazák“ so zavadzajúcim mäsom, tak vznikla kombinácia pliecka, rebierok a bôčika. Teda samé dobré veci!
Záver? Opäť dobrá vecička!
6-8 porcií |
30 minút príprava |
100-120 minút tepelná úprava |
Postup
- Pokrájal a vyškvaril som slaninu, vložil do nej pokrájanú cibuľu a cibuľky aj s „pierkami“, pridal pokrájané stonky zeleru a po premiešaní a dusení vytvoril základ, ktorý vytvoril "lôžko"
- na dusenie zeleninovej „nadstavby“, t.j. pokrájaná zelená paprika a zrelá paradajka!
- Po necelých 10 minútach nasledovali koreniny (gulášové korenie Nahrin, krém pikantný Harissa, paprika mletá sladká, rasca mletá) a cesnak nadrobno. Po zmiešaní som asi 3 minúty dusil a
- pomiešal s väčšími kockami (nech je do čoho kusnúť) mäsa a následne, prikryté, dusil asi 33 minút,
- po ktorých mäso vytvorilo vlastnú šťavu, ale pre istotu som zalial mäsovým vývarom, ale horúca voda by tiež splnila svoj účel, zahustil strúhaným zemiakom (ako náhrada za hladkú múku), po zmiešaní dusil približne 7 minút.
- Následne som pridal vrecúško kyslej kapusty a drôtené „vajíčko“ s bobkovým listom s guličkami čierneho a nového korenia.
- Po zmiešaní, opäť asi pol hodinu povaril a „nadstavil“ téglikom kyslej smotany, zmiešal, zo 5 minút zavaril a zakryté nechal bez ohrevu až
- do servírovania, tentoraz s krajčekom domáceho rascového chleba, ale ja
- len s veľkou lyžicou bez prílohy. Spomenul som si na vynikajúceho MUDr. Miroslava Brůžu, pri ktorého „mäsovej diéte“ som v r. 1988 vo VLÚ Teplice v Čechách, za 21 dní "stratil" 13,720 kg; toto bol môj variant diéty A7.
- Moje krajšie a lepšie „Ja“ oslávilo dve sedmičky, tak kytica nesmela chýbať!