Bravčový jazyk
Bravčový jazyk s chrenovou omáčkou
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
120 minút príprava |
Postup- Vodu so zeleninou (okrem chrenu) a s korením
dáme zovrieť do hrnca, pridáme
jazyky, soľ a pod pokrievkou
varíme do mäkka (asi 1,5 h).
Necháme chvíľu vychladnúť,
jazyky ošúpeme, rozkrojíme na
polovicu a udržujeme v teple
s troškou vývaru.
- Zvyšný vývar precedíme,
dáme zovrieť, pridáme čerstvo
nastrúhaný chren, trošku masla,
zopár plátkov toastového alebo
iného bieleho chleba zbaveného
kôrky. Rozmixujeme dohladka,
dochutíme soľou, octom, prípadne citrónom. Na zjemnenie
môžeme do omáčky pridať
jeden alebo dva vaječné žĺtky,
potom už ďalej nevaríme.
- Jablká ošúpeme, pomocou vykrajovača jablčných jadrovníkov z nich povykrajujeme malé guľôčky, ktoré dáme do pohára.
Nálev prevaríme a zalejeme ním jabĺčka.
- Na teplý jazyk poukladáme nakladané jabĺčka, trošku
hrubozrnnej horčice, čerstvý
nastrúhaný chren a ak máme, aj
listy čerstvej horčice. Tie svojou
pikantnou chuťou pripomínajú
chren. Podávame s chrenovou
omáčkou, varenými zemiakmi,
prípadne s knedľou.
|