Pečené bravčové mäso
Pečené bravčové mäso

Bravčovina na doplnenie kolagénu fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 24. mája 2019
Bravčovina na doplnenie kolagénu (fotorecept)
Foto: kvakac

Chyba vám kolagén? Tu je jeden recept na jeho doplnenie. Odporúča ho 9 Doktorov z 10. Napr: Mišo Doktor z horného konca, Vincent Doktor z medze, František Doktor nad kostolom a ďalší. No ale poďme k receptu.

6
porcií
20 minút
príprava
210 minút
na 130/200 °C

Suroviny

1500 g
750 g mäsité
5 ks stredná
1 hlavička
150 g prerastená
200 ml
Na marinádu:
1 KL
5 strúčikov
1/2 KL
1 KL
1/2 KL
100 ml
Na opečenie:
1 PL
Na záver:
1 PL
1 PL horúca

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bravčové koleno vykostíme, umyjeme aj rebrá a necháme osušiť. Zarobíme si všetky suroviny na marinádu. Koleno aj rebrá dobre natrieme marinádou. Koleno stiahneme niťou alebo sieťkou. Mäso dáme hrnca a necháme v chlade dva aj viac dní. Nesolíme. Po tejto dobe necháme v kuchyni nech naberie teplotu kuchyne. Ďalej na panvici zohrejeme masť a na nej prudko opečieme mäso zo všetkých strán. Dáme do pekáča. Teraz môžme dať sieťku z mäsa preč, aby sa nezapiekla do mäsa.

    Bravčovina na doplnenie kolagénu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalej vo výpeku opražíme cibuľu pokrájanú na pol mesiace a slaninu pokrájanú na kocky do červena. Na koniec pridáme cesnak strúčiky, len rozpučené. Necháme prevoňať a...

    Bravčovina na doplnenie kolagénu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...obložíme mäso na pekáči. Teraz už osolíme a nalejeme víno. Dáme piecť do rúry na 200 °C asi pol hodinu a potom prepneme na 130 °C. Pečieme až úplne do mäkka. Tak aby koleno bolo ako želatína. Mne to trvalo asi 150 minút. Napokon prepneme rúru znovu na 200 °C, otvoríme pekáč a zapečieme do červena, to je asi 30 minút. To zaleží od rúry. Pred koncom pečenia asi 15 minút zarobíme med s vodou a potrieme mäso. Skôr nie, lebo by ho veľmi pripieklo.

    Bravčovina na doplnenie kolagénu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po celkovom pečení asi 210 minút ostane z kolena a rebra takáto almázia s kolagénom na kĺby.

    Bravčovina na doplnenie kolagénu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prílohu nechám na vás, u nás bola ryža.

    Bravčovina na doplnenie kolagénu (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

57 komentárov k receptu
Doktorí sú erudovaní,samé známe kapacity a len skromne priznávam,že všetkých poznám.....máme známosti. No a Ty si erudovaný kuchár,mám rada koleno na ten spôsob a jedine tu môžem mastné a s chuťou.Tiež pečiem na nízkej teplote, k pomalému pečeniu ma priviedli šikovní Varecháči. Ostáva zapriať len Dobrú chuť a tíško prehĺtať naprázdno :-).
Povedený, voňavý a fotogenický kolagen! Kam se hrabou lisované a nelisované doplňky stravy tohoto druhu. Díky za další skvost z tvé kuchařské dílny!
Tento kolagen by se měl ještě "vyškolit", aby se jednomu ukladal do kolen, jinému do klbov, dalšímu na tvár a jinému ne na bruchu. Požadavků dobře na pětiletou studii, milý @Kvakac ,si si "zavaril"!
Tak teraz mäsozruti nestihaju sliny prehltat, ja mäso nejem, ale zavonalo. Skvele, priatelov isto potesim. uz na dalsi vikend ma byt pekne.Dakujeeeem.
Cosi sa mi nezda! Nas otec ucil jest chrupavky zo vsetkych kosti, aby sa ten kolagen takto ziskal do tela. Teda nerozumiem, ako sa z vykosteného kolena da ziskat kolagen. To len s tej koze ? Poucte ma prosim.
@Zahra (25.5.2019 07:25)

Vďaka za koment. Tak ver že priateľov pohostíš kráľovský. Nejakú bečku vína a budú v siedmom nebi. Domov ich potom budeš musieť vyháňať.
@Marienka44 (25.5.2019 14:26)

Vďaka za koment. Zakryté sa pečie 180 minút. A sice 30 minút na 200°C a 150 minút na 130°C. Potom odokryté zapiecť asi 30 minút pri 200°C. Už je to dobré napísané? Niekedy sa mi zdá, že hľadáš komárov, kde netreba.
@Chorvatka (25.5.2019 17:43)

Vďaka za koment. Ako by som to čo najlepšie? Keď robíš huspeninu čo potrebuješ najviac, aby pekne sadla? Predsa kože a čo je pod nimi je to najdôležitejšie. Kosti to už len doplnia.
@kvakac , nuž to je hostina ako na lazoch))))..mám rada krkovičku na pečenie,živánsku mastné nemusím, ale tá vôňa pri pečení je veru neodolateľná..dostala som balík z juhu a veru mám tam koží, uší,paprčiek, ale teraz je na programe šalát, reďkovka, skorá kapusta..snáď sa ešte nájde vhodný čas na huspeninu..
Tak táto bravčovina je akurát tak na doplnenie cholesterolu a nie kolagénu.Bravčové rebierka a bravčové koleno obsahujú len zanedbateľné množstvo kolagénu. Najväčším zdrojom kolagénu sú hovädzie chvosty, bravčové chvosty a hlavne bravčové paprčky. A názor autora receptu o bravčových kožkách ako zdroji kolagénu je úplne scestný. Akákoľvek koža či je to už hydinová, bravčová je zdrojom cholesterolu, ale nie kolagénu. Pán Kvákač, znakom zdroja kolagénu sú lepkavé prsty po konzumácii mäsa, lepia sa vám prsty po konzumácii kože? Nemienim dehonestovať Váš recept, je to dobrý recept, sám mám rád takéto jedlá, ale názov receptu o dobíjaní kolagénu mi pripomína televíznu reklamu farmaucetických firiem

Pridaj komentár k receptu: