Pečené bravčové mäso

Bravčovina na doplnenie kolagénu (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Chyba vám kolagén? Tu je jeden recept na jeho doplnenie. Odporúča ho 9 Doktorov z 10. Napr: Mišo Doktor z horného konca, Vincent Doktor z medze, František Doktor nad kostolom a ďalší. No ale poďme k receptu.

6
porcií
20 minút
príprava
210 minút
na 130/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Bravčové koleno vykostíme, umyjeme aj rebrá a necháme osušiť. Zarobíme si všetky suroviny na marinádu. Koleno aj rebrá dobre natrieme marinádou. Koleno stiahneme niťou alebo sieťkou. Mäso dáme hrnca a necháme v chlade dva aj viac dní. Nesolíme. Po tejto dobe necháme v kuchyni nech naberie teplotu kuchyne. Ďalej na panvici zohrejeme masť a na nej prudko opečieme mäso zo všetkých strán. Dáme do pekáča. Teraz môžme dať sieťku z mäsa preč, aby sa nezapiekla do mäsa.
  2. Ďalej vo výpeku opražíme cibuľu pokrájanú na pol mesiace a slaninu pokrájanú na kocky do červena. Na koniec pridáme cesnak strúčiky, len rozpučené. Necháme prevoňať a...
  3. ...obložíme mäso na pekáči. Teraz už osolíme a nalejeme víno. Dáme piecť do rúry na 200 °C asi pol hodinu a potom prepneme na 130 °C. Pečieme až úplne do mäkka. Tak aby koleno bolo ako želatína. Mne to trvalo asi 150 minút. Napokon prepneme rúru znovu na 200 °C, otvoríme pekáč a zapečieme do červena, to je asi 30 minút. To zaleží od rúry. Pred koncom pečenia asi 15 minút zarobíme med s vodou a potrieme mäso. Skôr nie, lebo by ho veľmi pripieklo.
  4. Po celkovom pečení asi 210 minút ostane z kolena a rebra takáto almázia s kolagénom na kĺby.
  5. Prílohu nechám na vás, u nás bola ryža.