Bravčové závitky s klobáskovou plnkou fotorecept

yogicek - fotkayogicek, 15. februára 2014
Bravčové závitky s klobáskovou plnkou (fotorecept)
Foto: yogicek

Neviem či som takýto recept vymyslel ja, alebo už niekto predo mnou. Túto kombináciu robím už roky. Ak áno, tak podobnosť je čisto náhodná. Zobraziť celý popisNeviem či som takýto recept vymyslel ja, alebo už niekto predo mnou. Túto kombináciu robím už roky. Ak áno, tak podobnosť je čisto náhodná. Robieva sa takto podobne plnená panenská sviečková, ale úprava tohto mäska je úplne iná. Tento recept venujem varecháčke, ktorá má rada mäso s mäskom, @eviane.

4
porcie
60 minút
príprava
40-50 minút
na 180 °C

Suroviny

Variant č. 1:
600 g
12 plátkov (alebo oravská)
Plnka: č. 1:
250 g
250 g
2 strúčiky
1 PL
1,5 ČL
1 zarovnaná ČL
podľa chuti
Variant č. 2:
600 g
12 plátkov (alebo oravská)
Plnka č. 2:
500 g
Omáčka:
2 PL
1 stredne veľká
2 strúčik
0,5 ČL
1 ČL
podľa chuti
2 ks
3 PL
3 ks
podľa potreby (alebo voda horúca)

Postup

  1. 1

    Urobíme si dva varianty. Neúdený a údený. Omáčka je pre obidva varianty rovnaká. Ja som robil variant č.1, neúdený. Obidva varianty: karé nakrájame na štyri 150g rezne. Rozklepeme na tenké pláty.

  2. 2

    Plnka na variant č.1: Pomelieme pliecko a bôčik na doske s dierkami o priemere 5mm. Do mletého mäsa pridáme soľ, mleté čierne korenie, mletú papriku, rascu a cesnak. Všetko podľa vlastnej chuti, ako keď sa vyrábajú klobásy. Dobre zamiešame. Odoberieme z plnky tri polievkové lyžice a dáme bokom na pozdejšie použitie. Plnka na variant č.2: Klobásky do plnky musia byť mäkké, ešte nevysušené. Pokrájame ich na menšie kúsky, hodíme do mixéra a rozmixujeme na hrubo tak, aby nám vznikla masa, ktorá sa bude natierať na plátky mäsa. Tiež si odoberieme tri polievkové lyžice a dáme bokom na pozdejšie použitie.

    Bravčové závitky s klobáskovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ďalší postup je rovnaký pre oba varianty. Pláty mäsa (nesoliť, nekoreniť korenie a soľ máme v plnke a v omáčke), natrieme plnkou a zrolujeme do závitku.

    Bravčové závitky s klobáskovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotový závitok rozrežeme na tri rovnaké kúsky. Vzniknú nám tri mini závitky.

    Bravčové závitky s klobáskovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plátky slaninky upravte tak, aby boli rovnako široké ako mini závitky. Každý mini závitok obalíme dookola plátkom slaninky tak, aby sa nám slaninka prekrývala. Ak máte tie plátky slaninky krátke, dajte dva.

    Bravčové závitky s klobáskovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mini závitky postavíme na reznú plochu a v miestach, kde sa nám spája slaninka pritlačíme k sebe. V hornej aj dolnej tretine prepichneme mini závitky zaosternou špilkou tak, aby nám konce špiliek trčali na každom konci aspoň 1,5cm. Ekologicky zmýšľajúcich (ochráncov stromov) upozorňujem, aby nedávali iba jednu špilku, zle by sa s tým potom pracovalo. Môžte použiť aj kovové ihly na ražniči, ale to by ste si zas pálili prstíky.

    Bravčové závitky s klobáskovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na pánvičke si rozpálime trochu oleja a hotové trojzávitky sprudka opečieme z každej strany, aby sa nám zatiahlo mäsko. Teraz oceníme, že máme tie špilky dve a drevené. Ľahko môžme závitky rukami otáčať na panvičke. Na jednej by sa nám totiž závitky pretáčali a kovové ihly zas pálili a museli by sme použiť nejaké nástroje. Než sa nám opečú závitky, pokrájame si cibuľu na kocky a na drobno nasekáme cesnak. Opečené závitky si dáme bokom.

    Bravčové závitky s klobáskovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do výpeku dáme nakrájanú cibuľu, trochu posolíme, okoreníme čiernym mletým korením a necháme zarestovať tak, aby cibuľa mala bledohnedú farbu. Pridáme nové korenie, nasekaný cesnak, mletú papriku, a bobkové listy. Za stáleho miešania necháme rozpustiť papriku (nespáliť papriku) a podlejeme troškou vody.

    Bravčové závitky s klobáskovou plnkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď sa voda odparí až na tuk, prelejeme cibuľový základ do pekáča, pridáme závitky a pomleté mäso, ktoré sme si odložili bokom (tri lyžice), podlejeme vývarom, alebo horúcou vodou tak, aby závitky boli do 1/3 ponorené. Vložíme do rúry a dusíme cca 40-50 min. v závislosti od hrúbky závitku. Hotové závitky vyberieme a odložíme do tepla. Množstvo závitkov na tomto obrázku si nevšímajte, ja som robil viac. Sme veľká trojčlenná rodina.

    Bravčové závitky s klobáskovou plnkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Šťavu prelejeme do hrnca, vyberieme guličky nového korenia, bobkové listy a ponorným mixérom šťavu rozmixujeme. Nemusíme zahusťovať. Omáčka je dosť hustá od rozmixovanáho mäska. Kto chce, môže ju ešte aj prepasírovať. Do horúcej (nie vriacej) omáčky pridáme čo najviac vychladený oriešok masla a pomalým krúživým pohybom varešky zapracujeme do omáčky.

    Bravčové závitky s klobáskovou plnkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Závitky na tanieri prelejeme omáčkou a ako prílohu môžme zvoliť ryžu s kari korením, alebo šafránom, tarhoňu, tarhoňu zo smaženou cibuľkou, alebo tarhoňu zmiešanú s nadrobno pokrájanými uvarenými zemiakmi. Dobrú chuť.

    Bravčové závitky s klobáskovou plnkou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

eviana
@yogicek , teda, Ty vieš ako ma potešiť :) A že venovanie receptu mne, to bolo prekvapenie, čím som si to zaslúžila? :)
Je to veľmi utešený recept musím uznať, vyzerá to krásne, vonia až sem ku mne a tie chute si viem živo predstaviť... je to ako keby si mi navaril :) Veľmi si to vážim, spravil si mi radosť a musím vyzdvihnúť aj Tvoje naozaj prekrásne aranžovanie na tanieri... hviezd máš u mňa plné nebo a tu 5* možných. Ďakujem :)
pusta
@yogicek , perfektné šťavnaté chutné jedlo, chuťovo vynikajúco skombinované za *****.
niet čo dodať :-)
babidka
Maso s klobaskovou zmesou alebo s klobaskou robievala uz aj moja mamicka .Niekedy ako roladu , alebo klasicke zavitky . Ale ten tvoj recept je - uprimne povedane - o niekolko levelov vyssie :-)Velmi sa mi paci , "moji" chlapi nim budu nadseni :-)
dandika1
yogicek papanicko.na pohlad velmi jedle vonia az knam urcite bude vynikajuce ,dobra kombinacia surovin ,si jednicka,ukladam urcite bude chutnucke .Vdaka taketo kombinacie mozeme cela rodina((az 3kusy)) hoci kedy,tesim sa na kostovku:::
zdenka1009
veľmi sympatický rcp, slinky sa mi zbiehajú,pretože som už týždeň hladná zo zdrav.dôvodov...takto si predstavujem dobre pripravené mäsko šťavnaté,voňavé pekne upravené...aj oči jedia :-)
luss44
@yogicek milý, všetka chvála bola už povedaná, tak ja len stručne: pasujem Ťa za dvorného kuchára-mäsiara našej čertovskej skupiny, ktorej zloženie poznáš :) opäť máš u mňa všetky *****
yogicek
Milá @luss44 , ďakujem za poctu, ktorú si mi udelila. Ale ja by som chcel, aby dvorného kuchára robil niekto iný. Ja by som chcel byť dvorný šašo. Ten si môže dovoliť všetko.
kimlo
@yogicek ja som vedel ze budeme kamarati, mame rovnake chute... Paradny recept. Ja som takto plnil bocik a potom piekol, tiez dobrota..a tu plnenu bravcovu babiku poznam zo zabijaciek... Mas 5* a postupujes do dalsieho kola bez straty desiatky...:-)
yogicek
@kimlo
Dík. Ten bôčik Ti schvaľujem, je to dobrota. Loni som ho piekol švagrovi na 50-ke. Bol veľký jak lopata na uhlie.
elysa
perfektné... u nás sa na zabíjačke priamo plnila klobáskovým mäsom panenka, obalilo sa sa to celé klobáskovým mäsom, zabalilo do "šlajera", potom sa to pieklo, to bývala dobrota, a toto Tvoje jedlo mi to pripomenulo a je pripraviteľné aj v bez zabíjačky, takže recept ukladám a posielam ***** :))
kukulienka71
Takéto mäsko so šťavičkou by aj mňa veľmi potešilo,aj keď je nemusím mať mäso s mäsom:-)Perfektne zvládnutý,vábivý recept,vidieť,že rád varíš,tú lásku tam cítiť!Nádhera aj pre oči,aranžovanie ti ide zo dňa na deň lepšie(aj ked mne sa páčilo aj v prvý deň:-)Tarhoňu so zemiakmi som ešte nejedla,zaujímavá kombinácia.Dávam ti *****,KK
havino
daľší fajný recept, ohromne si opäť navaril, nuž kto umí, tak umí, klobáskovým mäsom aj moja mama po zabíjačkach piekla v celku rolády, vždy si odložila, aj zamrazila, ak sa dobre pamätám, na ten účel. Vieš aj pekne zrozumiteľne popísať postup. Uložím si na inšpiráciu, nech nezabudnem.
pusta
milý@yogicek , od kedy si pridal tento svoj skvelý receptík, stále rozmýšľam, či tu už ja niečo na tento spôsob nemám a mám....niečo podobné, ale iné :-)
pozrela som do svojho archívu a pozrime že, z marca 2011 - krkovička - klobásová plnka s hubami - a to celé na šťave + aj kyslá smotana v recepte.
tak sa mi zdá, že si spomínal, kde je mäsko s kyslou smotanou, to ty môžeš :-)
snád by sa ti mohol aj tento môj receptík páčiť, tak prikladám link pre teba:
 varecha.pravda.sk/recepty/krkovickove-roladky/15285-recep...

Prajem peknú nedeľu a zdarné varenie :-)
marcelle
yogicek, je to výborné jedlo. Niečo podobné som už jedla na návšteve.
Pekný postup, krásne naaranžované na tanieru.
yogicek
@marcelle
Vidím, že vieš čo je dobré. To aranžovanie nie je len moja práca, to by som sa chválil cudzím perím. Ďakujem.
eviana
No tak dnes sme vďaka Tebe mali naozaj výborný obed:



Dokonalá chuť mäska i omáčky, muselo sa Ti riadne štikútať, čo sme Ťa tak veľmi pri žutí chválili... ešte raz ďakujem, až teraz som pochopila, aký skvelý virtuálny dar si mi týmto receptom daroval, máš to u mňa :)
lutricia146
Dakujem za skvely recept! Najlepsie, co sme za posledneho pol roka jedli! Skveleeee :-)
yogicek
Milá @lutricia146
Neviem či si tento recept zaslúži až takú pochvalu ale v každom prípade som Tvojim hodnotením veľmi potešený. Ďakujem veľmi pekne. Prajem pekný večer Tebe aj Tvojej rodinke.