Bravčové mäso
Bravčové mäso

Bravčové plece na divoko so žemľovou knedľou

barbors - bez fotkybarbors, 4. marca 2021
Bravčové plece na divoko so žemľovou knedľou
Foto: barbors

Nie som veľký fanúšik bravčového mäsa, ale tento recept sa mi zapáčil hneď pri prvom ochutnaní. Po pridaní divokého korenia vám bude voňať Zobraziť celý popisNie som veľký fanúšik bravčového mäsa, ale tento recept sa mi zapáčil hneď pri prvom ochutnaní. Po pridaní divokého korenia vám bude voňať celý byt. Tento recept zaraďujem do našej kuchyne a určite ho budem variť často.

4-5
porcie
20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Mäso:
1 kg
2-3 ks
2-3 ks
10 ks
3-4 ks
5-6 guľôčok
2-3 PL
200 ml (biele, červené)
1 ks
Žemľová knedľa:
8 ks
4 ks
cca 300 ml
1 PL




Postup

  1. 1

    Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame. Ošúpanú cibuľu nakrájame a na oleji v hrnci opražíme, pridáme mäso a pražíme, kým sa zatiahne.

  2. 2

    Pridáme na hrubšie kolieska nakrájanú mrkvu a petržlen (na hrubšie kvôli tomu, aby sa neurobila skôr ako mäso). Taktiež pridáme na hrubšie nakrájané šampiňóny.

  3. 3

    Pridáme všetky koreniny a soľ.

  4. 4

    Pridáme paradajkové pyré a vínko. Ja som použila biele, ale k bravčovému mäsu by sa možno viac hodilo červené. Ale s bielym vínom bolo jedlo veľmi chutné, takže keď ho budem variť nabudúce, znova použijem biele. Víno necháme odpariť.

  5. 5

    My máme radi veľa šťavy, tak ja som pridala aj vodu a vo finále, keď už bolo mäso mäkké, som jedlo zahustila trochou múky rozhabarkovanej vo vode. Tento bod môžete vynechať, pretože paradajkové pyré a šťava zo zeleniny jedlo dostatočne zahustia.

  6. 6

    Kým sa dusí mäso, máme približne 1,5 hodiny na prípravu knedle. Začneme tým, že žemle alebo rožky nakrájame na kocky. Pridáme mlieko, ale s tým opatrne. Prilievame postupne.

  7. 7

    Rozšľahané vajíčka osolíme, okoreníme a pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Zmes vylejeme na žemle a všetko rukou vymiešame. Nemusíme príliš, aby v knedli zostali aj kúsky žemlí.

  8. 8

    Hmotu zabalíme do potravinovej fólie a vytvarujeme do podoby knedle. Z tohto množstva vyjdú asi 4 menšie knedle. Ale bohate to stačí. Knedle vo fólii varíme vo vriacej vode 20 minút. Žemle po dovarení necháme vychladnúť, fóliu odstránime a nakrájame na kolieska. Dobrú chuť prajem :)

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík! Mohu doporučit koření Vitana Divočina. Je výborné. Jak nekupuji směsi koření, toto nemá chybu.
motyka
Super obedík. Bude cez víkend. Dobrá zmena. @haji - aj tebe vďaka za doporučenie korenia Divočina.. Doposiaľ som nepoužívala. Vyskúšam.
haji
@motyka (4.3.2021 14:20)
Na prvý šup dej této směsi opatrně, bo je dost aromatická. Chce to ochutnat. Větší množství nemusí každému sedět. Ale já mám "propálený kotel" na takovou chuť a teď už dávám směsi o hodně víc. Ještě chvíli a dopracuji se k chuti "hovězího nadivoko" jak bývalo v obchodě ve sklenicích/konzervách. Nemělo chybu.
1x motyka
olinecka
No aj mne sa páči, ale neviem ktoré je to divoké korenie. Iba sa pýtam, ináč dobré.
1x mirop
evanaaa
Kuracie mäso na zelenine, iste je dobré, podobne robievam aj ja občas, ale prečo na divoko? Poznám napríklad hovädzie nadivo, je to podobné ako sviečková, ale určité koreniny (a myslím aj postup) ho robia odlišné. Už som použila aj spomenuté korenie na divočinu, keď som robila jelenei mäso, ale dala som len opatrne, lebo by nám nechutilo tak aromatické mäso.
haji
@barbors (4.3.2021 18:21)
Rajský protlak restuji též, rozvine se jeho chuť, zjemní se i jeho kyselost. Někdy se stane, že zapomenu, pak je rajský protlak v pokrmu víc razantní. Rozdíl v tom je. Jemný.
barbors
@haji (6.3.2021 10:29)

Ďakujem veľmi pekne, že si to tu všetkým (najskôr tým, ktorí evidentne nevedia čítať), objasnila :)
1x haji
barbors
@haji (6.3.2021 10:21)

Ďakujem za vysvetlenie, to zarestovanie určite má svoj význam. Ja som inak do jedla použila paradajkové pyré, ktoré mi zostalo z predošlého dňa, kedy sme robili pizzu. Neznášam totiž plytvanie jedlom.
1x haji
haji
@barbors (9.3.2021 20:36)
V pohodě, je to trochu specifické a méně užívané, to chápu. Někdy přečtu a info unikne. Všichni jsme jenom lidé. Hezký den!