Bravčové mäso

Bravčové plece na divoko so žemľovou knedľou

Autor receptu: barbors

Nie som veľký fanúšik bravčového mäsa, ale tento recept sa mi zapáčil hneď pri prvom ochutnaní.* Po pridaní divokého korenia vám bude voňať celý byt. Tento recept zaraďujem do našej kuchyne a určite ho budem variť často.

4-5
porcie
20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame. Ošúpanú cibuľu nakrájame a na oleji v hrnci opražíme, pridáme mäso a pražíme, kým sa zatiahne.
  2. Pridáme na hrubšie kolieska nakrájanú mrkvu a petržlen (na hrubšie kvôli tomu, aby sa neurobila skôr ako mäso). Taktiež pridáme na hrubšie nakrájané šampiňóny.
  3. Pridáme všetky koreniny a soľ.
  4. Pridáme paradajkové pyré a vínko. Ja som použila biele, ale k bravčovému mäsu by sa možno viac hodilo červené. Ale s bielym vínom bolo jedlo veľmi chutné, takže keď ho budem variť nabudúce, znova použijem biele. Víno necháme odpariť.
  5. My máme radi veľa šťavy, tak ja som pridala aj vodu a vo finále, keď už bolo mäso mäkké, som jedlo zahustila trochou múky rozhabarkovanej vo vode. Tento bod môžete vynechať, pretože paradajkové pyré a šťava zo zeleniny jedlo dostatočne zahustia.
  6. Kým sa dusí mäso, máme približne 1,5 hodiny na prípravu knedle. Začneme tým, že žemle alebo rožky nakrájame na kocky. Pridáme mlieko, ale s tým opatrne. Prilievame postupne.
  7. Rozšľahané vajíčka osolíme, okoreníme a pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Zmes vylejeme na žemle a všetko rukou vymiešame. Nemusíme príliš, aby v knedli zostali aj kúsky žemlí.
  8. Hmotu zabalíme do potravinovej fólie a vytvarujeme do podoby knedle. Z tohto množstva vyjdú asi 4 menšie knedle. Ale bohate to stačí. Knedle vo fólii varíme vo vriacej vode 20 minút. Žemle po dovarení necháme vychladnúť, fóliu odstránime a nakrájame na kolieska. Dobrú chuť prajem :)