Dusené bravčové stehno
Bravčové plátky na hubách (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Jedlá s hubami patrili v našej domácnosti odjakživa k tým najžiadanejším.* V dnešnom variante som použil huby hneď dvojaké
(no žiaľ tu tie naše v čerstvom stave nemám), sušenú zmes hríbov pred vložením do mäsa a tzv. hnedé šampiňóny
(„crimini“). So spomienkou na mojich predkov, po meči i po praslici, som šťavu vyšperkoval šalotkou, pórom, celozrnnou
horčicou a mojimi obľúbenými zelerovými stonkami. Kto nerád ryžu, môže si ju nahradiť zemiakovou
kašou alebo parenou knedľou.
2-4 porcie |
30 minút príprava |
50-60 minút tepelná úprava |
Postup
- Výber ingrediencií zodpovedá Vašej chuti, stavu „NZ“ a momentálnej situácii vo Vašej peňaženke! Vzadu vývar z morčacej polievky.
- Zo „štangle“ bravčového stehna („karé tiš ňe plane, aľe je vecej suche“), som odrezal štyri kúsky potrebné na obed, cez celofánovú fóliu som ich vyklepal na tenšie plátky.
- Posypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením (K4F sa mi už minulo) a potrel celozrnnou horčicou,
- Postupne som ich ukladal na seba a uložil do chladničky (kto môže, uloží cez noc), než som pokrájal potrebné cibuľoviny. Na malom tanieriku je už pokrájaný stonkový zeler.
- V širšom hrnci som vyškvaril pokrájanú údenú prerastenú slaninu.
- Na škvarkách som orestoval šalotku, pór,
- strúčiky cesnaku pokrájané na plátky. Jednotlivé plátky mäsa som jemne posypal mandľovou múkou a
- opražil ich na cibuľovo-pórovom základe so škvarkami slaniny.
- Mäso som vybral na pomocnú tácňu a do hrnca, mimo ohrev, vložil mletú sladkú papriku a korenie „Nahrin“ na mäso.
- Po premiešaní som vložil dve pokrájané zelerové stonky.
- A konečne sa dočkal aj horúci vývar (ale ani horúca voda nie je zlá), ktorým som mäso podlial a pridal k nemu sušené namočené hríby aj s nálevom,
- šampiňóny na plátky a celé hlavičky na dekoráciu jednotlivých porcií. Vložil som späť mäso a asi 33 minút povaril.
- Potom som mäso opäť vybral, podobne aj hlavičky šampiňónov na dekoráciu a celú omáčku, pomocou ponorného tyčového mixéra, vyšľahal na jemnú konzistenciu. Mäso som vrátil do hotovej omáčky ponoril, než som
- uvaril ryžu s mrazeným hráškom (postup je Vareškám a Varechárom už notoricky známy) a
- mohol som servírovať! Dobrú chuť aj Vám, priatelia na Varecha.sk, vysoko vážení a milí!