Dusené bravčové stehno

Bravčové plátky na hubách (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Jedlá s hubami patrili v našej domácnosti odjakživa k tým najžiadanejším.* V dnešnom variante som použil huby hneď dvojaké (no žiaľ tu tie naše v čerstvom stave nemám), sušenú zmes hríbov pred vložením do mäsa a tzv. hnedé šampiňóny („crimini“). So spomienkou na mojich predkov, po meči i po praslici, som šťavu vyšperkoval šalotkou, pórom, celozrnnou horčicou a mojimi obľúbenými zelerovými stonkami. Kto nerád ryžu, môže si ju nahradiť zemiakovou kašou alebo parenou knedľou.

2-4
porcie
30 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Výber ingrediencií zodpovedá Vašej chuti, stavu „NZ“ a momentálnej situácii vo Vašej peňaženke! Vzadu vývar z morčacej polievky.
  2. Zo „štangle“ bravčového stehna („karé tiš ňe plane, aľe je vecej suche“), som odrezal štyri kúsky potrebné na obed, cez celofánovú fóliu som ich vyklepal na tenšie plátky.
  3. Posypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením (K4F sa mi už minulo) a potrel celozrnnou horčicou,
  4. Postupne som ich ukladal na seba a uložil do chladničky (kto môže, uloží cez noc), než som pokrájal potrebné cibuľoviny. Na malom tanieriku je už pokrájaný stonkový zeler.
  5. V širšom hrnci som vyškvaril pokrájanú údenú prerastenú slaninu.
  6. Na škvarkách som orestoval šalotku, pór,
  7. strúčiky cesnaku pokrájané na plátky. Jednotlivé plátky mäsa som jemne posypal mandľovou múkou a
  8. opražil ich na cibuľovo-pórovom základe so škvarkami slaniny.
  9. Mäso som vybral na pomocnú tácňu a do hrnca, mimo ohrev, vložil mletú sladkú papriku a korenie „Nahrin“ na mäso.
  10. Po premiešaní som vložil dve pokrájané zelerové stonky.
  11. A konečne sa dočkal aj horúci vývar (ale ani horúca voda nie je zlá), ktorým som mäso podlial a pridal k nemu sušené namočené hríby aj s nálevom,
  12. šampiňóny na plátky a celé hlavičky na dekoráciu jednotlivých porcií. Vložil som späť mäso a asi 33 minút povaril.
  13. Potom som mäso opäť vybral, podobne aj hlavičky šampiňónov na dekoráciu a celú omáčku, pomocou ponorného tyčového mixéra, vyšľahal na jemnú konzistenciu. Mäso som vrátil do hotovej omáčky ponoril, než som
  14. uvaril ryžu s mrazeným hráškom (postup je Vareškám a Varechárom už notoricky známy) a
  15. mohol som servírovať! Dobrú chuť aj Vám, priatelia na Varecha.sk, vysoko vážení a milí!