Bravčové kocky v jemnej zeleninovej omáčke /fotorecept/

pusta - fotkapusta, 8. mája 2012
Bravčové kocky v jemnej zeleninovej omáčke /fotorecept/
Foto: pusta

Bravčové pliecko je základom pre mnoho chutných jedál. Pokrájané na kocky ho používam na prípravu rizota, rôznych gulášov alebo ho pripravím na zelenine, najmä Zobraziť celý popisBravčové pliecko je základom pre mnoho chutných jedál. Pokrájané na kocky ho používam na prípravu rizota, rôznych gulášov alebo ho pripravím na zelenine, najmä v omáčke z novej jarnej zeleninky. Teraz som síce práve túto zeleninku ešte nemala, ale zatúžila som po príjemnej sladko-kyselej chuti omáčky, ktorú som zjemnila pridaním citronovej šťavy a sladkej smotany.

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. 1

    Očistenú cibuľu som pokrájala na kocky.

    Bravčové kocky v jemnej zeleninovej omáčke /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Vytlačila som šťavu z polovice citrona.

    Bravčové kocky v jemnej zeleninovej omáčke /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Pokrájala som koreňovú zeleninu, na kocky, kolieska - ako komu vyhovuje, lebo neskôr sa aj tak rozmixuje.

    Bravčové kocky v jemnej zeleninovej omáčke /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Pripravila som koreniny.

    Bravčové kocky v jemnej zeleninovej omáčke /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    Domácu údenú slaninku som pokrájala na prúžky.

    Bravčové kocky v jemnej zeleninovej omáčke /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    Bravčové pliecko som pokrájala na kocky.

    Bravčové kocky v jemnej zeleninovej omáčke /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    Na rozpálenom oleji som opiekla neosolené kocky mäsa takmer do hneda a vybrala som ich zatiaľ na tanier.

    Bravčové kocky v jemnej zeleninovej omáčke /fotorecept/ - obrázok 7
  8. 8

    Pokrájanú cibuľu som orestovala v rozohriatom oleji s maslom do sklovita, neskôr aj slaninku, ktorá nemá byť opečená, len má pustiť chuť.

    Bravčové kocky v jemnej zeleninovej omáčke /fotorecept/ - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som pokrájanú zeleninku a...

    Bravčové kocky v jemnej zeleninovej omáčke /fotorecept/ - obrázok 9
  10. 10

    celé som restovala spolu do odparenia tekutiny, až kým mrkvička nepustila peknú oranžovú farbu.

    Bravčové kocky v jemnej zeleninovej omáčke /fotorecept/ - obrázok 10
  11. 11

    Pridala som koreniny.

    Bravčové kocky v jemnej zeleninovej omáčke /fotorecept/ - obrázok 11
  12. 12

    Priliala som domáci slepčí vývar, kto nemá, môže použiť bujon z kocky. Nesolila som, vývar je slaný dosť.Varila som do zmäknutia mäska, asi hodinu. Mäsko som vybrala na tanier, odstránila som bobkový list a zeleninku aj s korením som rozmixovala pomocou ponorného mixéra do hladka. Omáčku netreba zahusťovať ničím, ani múkou, zeleninka ju zahustí dostatočne.

    Bravčové kocky v jemnej zeleninovej omáčke /fotorecept/ - obrázok 12
  13. 13

    Pridala som horčicu, cukor, sladkú smotanu, vrátila som mäsko a nechala všetko som spolu už len krátko prevrieť. Po chvíľke státia som dochutila citronovou šťavou a soľou.

    Bravčové kocky v jemnej zeleninovej omáčke /fotorecept/ - obrázok 13
  14. 14

    Podávala som s domácou varenou knedľou, ale vhodná je i dusená ryža, varené zemiaky, halušky alebo cestoviny. Omáčka je veľmi lahodná, príjemne sladko-kyselá, s jemnou chuťou zeleninky, ľahko zvýraznená použitými koreninami a údenou slaninkou.

    Bravčové kocky v jemnej zeleninovej omáčke /fotorecept/ - obrázok 14

Diskusia k receptu

micanela
Určite skúsim - páči sa mi, že namiesto vyliatia celej smotany /nedajbože ešte s bambinom/ si sa pohrala so zeleninkou aby bola poriadna omáčka. Pekný deň prajem.
1x trogar
mataliptak
anoooo toto je u nás každý týžden moje deti by bez toho dlho neboli :-)) ja to robím s kolienkami a nevedia sa dojesť .... máš krásne spracovaný recept , vyzerá to vynikajúco ... mňam mňam ... :-)
1x trogar
redakcia
komentár od @pusta : @jody , oba recepty ku ktorým si dala link sú síce fajn. ale ja osobne však robím sviečkovú omáčku ináč ako v tomto recepte,.a síce cukor do nej najprv skaramelizujem, dávam viac údenej slaniny a na záver nepridávam sladkú smotanu 125 ml ako tu, ale 250 ml kyslej smotany. v žiadnom prípade nepridávam slepačí vývar, ale len vodu a používam na prípravu mäsko z pravej sviečkovej vcelku. podľa môjho názoru sa to sviečkovou nazvať nedá, aj ked mi je známe, že existuje veľa variant prípravy sviečkovej. sviečková omáčka to je o niečom úplne inom.

jody
Hovorila som, že tento typ omáčky voláme Sviečková, nie že jedlo voláme Sviečková na smotane, myslela som, že je to zrejmé.
evanaaa
Práve to je v tom, že Sviečková na smotane nie je názov omáčky ale použitého mäsa - sviečkovice, a tak ak niekto spraví hoc aj kuracie mäso s rozmixovanou zeleninou a smotanou nazve to sviečkovou ( omáčkou).Je pravda, že ani ja nepoužívam pravú sviečkovú ale z iného mäsa ako z hovädzieho som takéto jedlo ešte neskúšala, nejak sa mi to nehodí.
horalka66
vyzerá fajn tento receptík a aj ho máš spracovaný krásne...ukladám si a urobím isto :-) díky
bambulka
Preco sa tu skriepite na hlupostiach,ved je to o tom,ze ked sa nejaky recept odkloni od originalu,tak to predsa len je uz iny recept,s inou chutou,inymi ingredienciami alebo zlozenim ,tak sa tvoria nove recepty a kolko ludi tolko chuti ,ako sa hovori.Ja si tiez rada pozmenim niektore recepty,ktore tu su na vareche,bud nieco nemozem kvoli zdrav.dovodom,alebo mi to nechuti,ale to neznamena ze je to zle,hlavne ze mame inspiraciu a skusenosti od ludi co tu su na vareche,ja im zato dakujem,len som z niektorych komentarov k receptom taka rozcarovana ze mi je z toho ozaj smutno.!
pusta
no vidíš bambulka, veľa kriku pre nič :D
koľko ľudí, toľko chutí a tiež názorov...
podľa môjho skromného názoru to však v žiadnom prípade nie je sviečková, to je niečo úplne iné.
aj toto je iné, a veľmi chutné :-)
dakujem ti.
rea1
@pusta , krásne spracovaný recept, u teba ako obvykle. :-)
robievam niečo veľmi podobné, mäso jahňacie stehno a do omáčky nedávam smotanu, len zeleninu rozmixujem v šťave z mäsa. koreniny, citrón, horčica - všetko ako popisuješ vo svojom recepte, len tá smotana chýba. a robievam to nielen z mladej jarnej zeleniny ale celý rok. dokonca presne takým istým spôsobom upravujem aj bravčovú slezinu nakrájanú na pásiky veľkosti prsta, ale tú iba 1x max. 2x do roka.
pusta
@rea1 ,robievam aj tak ako ty, aj s iným mňaskom, netreba ničím zahusťovať, zahustí sa perfektne zeleninkou a bez slaninky je to veľmi chutné a vhodné dokonca pre diabetikov, iné diéty, aj pre nedietárov veľmi chutné jedlo, jemnej, osviežujúcej a lahodnej osviežujúcej chuti.
dakujem ti.
marika21
Recept veľmi dobre popísaný. Mám v pláne ho určite pripraviť a nieraz. Takéto máme radi.*****