Hujojoška fotorecept

jody - fotkajody, 28. júla 2011
Hujojoška (fotorecept)
Foto: jody

V diskusii pod jedným z mojich receptov som našla inšpiratívnu inováciu, má pochádzať od jedného Chorváta. Chorvátsko mi navodilo spomienky na bývalú Juhosláviu Zobraziť celý popisV diskusii pod jedným z mojich receptov som našla inšpiratívnu inováciu, má pochádzať od jedného Chorváta. Chorvátsko mi navodilo spomienky na bývalú Juhosláviu a to konkrétne tú, že moja sestra, keď bola maličká, nevedela povedať Juhoška, ale zásadne len Hujojoška. A nie je iste náhoda, že moja sestra toto jedlo zbožňuje... Takže tak. :-)

10 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Mäso pokrájame na rezne, nevyklepávame.

    Hujojoška (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľku nakrájame na drobno...

    Hujojoška (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...zeleninu naopak nahrubo. Ak budete mixovať, aj zeleninu dajte na malé kúsky, ja ju ale strúham, tak potrebujem väčšie. :-)

    Hujojoška (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V horúcom oleji postupne poopekáme všetko mäso.

    Hujojoška (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do výpeku šupneme cibuľu, posmažíme, zasypeme cukrom (4-5 PL), prihodíme tam ešte guličky korení, vavrín a karamelizujeme.

    Hujojoška (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme všetku zeleninu vrátane celého cesnaku, chvíľku opekáme a dáme kečup a horčicu.

    Hujojoška (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chvíľku opekáme a miešame, až kým sa zelenina nepotiahne takým filmom... :-)

    Hujojoška (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do hrnca vrátime mäso, posolíme, posypeme vňaťou, zalejeme vrelou vodou a varíme...

    Hujojoška (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Asi po polhodine vyberieme uvarenú zeleninu, necháme ochladiť a postrúhame na jemno.

    Hujojoška (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mäso dusíme úplne domäkka ešte cca ďalšiu 3/4 hodinku.

    Hujojoška (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Mäkké mäso vyberieme, do šťavy dáme postrúhanú zeleninu, podľa potreby dolejeme vodu a zahustíme zátrepkou zo smotany a múky. Prevaríme 5 minút. Potom vypneme šporák a dochutíme citrónovou šťavou.

    Hujojoška (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Mäso vrátime späť do omáčky.

    Hujojoška (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Podávala som s knedľou, ale hodilo by sa aj kadečo iné. Musím skonštatovať, že tá omáčka je fantastická, chuťovo veľmi výrazná, len nabudúce namiesto karé dám mastnejšie mäso. Skúste, dobrú chuť prajem. :-)

    Hujojoška (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

akeber
priviedol ma sem názov receptu......nie zbytočne ,ukladám pekný receptík .....
slavka11
to je akasi obdoba svieckovej a co sa stane ak zeleninu hned nastruham a nemusim potom sa s tym zbytocne paprat?
sovka62
Som sa našpekulovala nad názvom a malo mi to napadnúť, poznám jednu mladú dámu, ktorá mi asi štvorročná tvrdila, že tú peknú bundičku jej mama kúpila od Hujošov.
Pekný receptík, taká sviečková z bravčovinky, ukladám a vyskúšam presne podľa teba.
marienka44
@Jody ,mam otazku: V bode 8 pridavas vrelu vodu. Asi ake mnozstvo? Aby vsetko bolo prikryte, ponorene?
Dalej to vyberanie zeleniny robis pracne vidlickou? Neviem si predstavit struhat na struhaku uz uvarenu zeleninu. Tú staci predsa len podlavit vidlickou! Inak uznavam, stava moze byt vynikajuca, ako na svieckovu. Ukladam do KK. :-)
pivonka
V časoch, keď hovädzina aj po uvarení bola suchá a tvrdá, som robievala niečo podobné a volali sme to bravčová sviečková. Nevyberala som zeleninu, ale rezne mäsa a v gáze zviazané korenie. Zeleninu som v zostatej omáčke rozmixovala.
mataliptak
hm to vyzerá vynikajúco a aj tak určite chutilo ale ja takto podobne robím sviečkovú ....
tancotanka
zaujímavé, mám karé a ostatné ingrediencie, ukladám do KK, vyskúšam... podobne robím zajaca - ide tam ešte smotana, ale kyslá
sportak
Od začiatku viem, že varecháci sú skvelí so svojimi receptami. A ja získavam skvelé inšpirácie na super jedlo. Tak ako tento perfektne nafotený a slovne podaný recept. Výborne Jody.
jody
Ďakujem za komentáre. :-)
@Marienka , vody dávam veľa, aby bolo všetko zakryté, ba potom ešte aj dolievam, máme radi veľa preveľa omáčky. Zeleninu vyberám veľkou dierovanou lyžicou a strúham ju preto, lebo ju už potom nemixujem.
hubata
Aspoň časť zeleniny nemixujte, ale postrúhajte (môžte aj pretlačiť cez sito), lebo dostanete škaredú omáčku. Takto ako to @jody urobila to bude pekné aj na oči a aj dobručké na jazyk. Ja úplne nemixujem zeleninu ani do sviečkovej, tú mrkvu musí byť predsa vidieť! Je to vynikajúce aj s cestovinou napr. kolienkami.
mata3636
reka11 - už to tu bolo povedané niekoľkokrát, že na jedlo sa nehovorí fuj! ved ťa nikto nenúti to navariť a jesť. a keby si možno navarila a ochutnala, tak by si sa oblizovala. celý rcp je pekný, neviem, prečo to fuj?!
jody
Reka, lutujem ta... ty na tom musis byt naozaj psychicky velmi zle, chudatko nestastne... :-)
annaha
Kto povie na jedlo fuj asi nikdy nezazil hlad
modrykamen
Aj ja robím "sviečkovú" aj z bravčového, či kuracieho mäsa. A k tomu "fuj"- ani mne sa to na prvý pohľad nepáčilo- omáčka sa neleje na prílohu a mäso. Aj oči jedia. Môj otec hovorieval : "Viete prečo sa štrngá s pohárikmi vína? Aby aj ucho malo pôžitok."
jody
@modrykamen , omáčka sa neleje na mäso, ak je mäso upravené osobitne, ale ak je mäso v omáčke, nebudem ho oškrabovať od šťavy. A išlo o to, že @reka tu ešte žiaden recept nepochválila, naopak dosť nepríjemne pár receptov napadla. A na jedlo sa proste fuj nehovorí, minimálne zo slušnosti...
huslicka
kto na jedlo povie fuj nezaslúži si zjesť čokoľvek... nech umrie od hladu, jedlo vyzerá fantasticky určite skúsim a ďakujem, ukladám :-)
huslicka
kto na jedlo povie fuj nezaslúži si zjesť čokoľvek... nech umrie od hladu, jedlo vyzerá fantasticky určite skúsim a ďakujem, ukladám :-)
altyn
Podľa názvu som hneď vedel že je to od teba, lebo je perfektný. :-))) Aj mne to pripomína bravčovú sviečkovú ale to myslím ako pochvalu, pretože tú mám radšej ako hovädziu. Ja používam radšej pliecko v celku, lebo to nieje suché ako karé. A tiež milujem omáčku a tak jej robím veľa- preveľa. Potom už ani mäso nieje dôležité... :-)))
pacik
Včera som spáchala a môžem konštatovať, že hujojoška je na 1***** :-)
medulienka122
je to ozaj krásne nafotené. ja to robím v tlakovom hrnci, asi tak 45 min., aj keď mám pred ním veľký rešpekt, šetrí čas a energiu-hl. moju:))) a k rekke11 : moje deti, keď povedali na jedlo fuj, týždeň si nesadli ...
helca103
u nás tento recept patrí k TOP receptom, už som ho pár krát robila je úžasný naozaj :-)
rea1
toto som sa naucila este od svokry asi pred 30 rokmi a odvtedy to u nás fičí. len maso davam hovadzie - tak, ako davala ona. zeleninu mixujem a tiez robim omacky "za kybel". ja osobne si casto to maso ani nedam, staci ryza/knedla/biele halusky s omackou. a reka11? zasluzila by si po ustach, trubka.
gabonitra
dobré je naložiť br. karé do majonézy na 24 hod, nasiakne a bude jemnejšie a nie tak suché
tiginko
náš dnešný obed z morčacieho stehna.... výborné je to, fakt. Vďaka za recept
kimlo
Dnes som to robil na obed. Nedal som tam zemiaky, zeleninu som na záver rozmixoval a namiesto knedle som zvolil pečené zemiaky. Skvelé jedlo, doporučujem.


1x radost




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia