Kysnuté rožteky

Bratislavské rožky

Autor receptu: alica7

Moje vynikajúce chutné rožteky.* Recept je na 20 ks.

20
porcií
20 (+ kysnutie) minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Maslo roztopíme. Zmiešame polovicu vlažného mlieka, droždie a lyžičku z cukru, necháme nakysnúť 10 minút. Zmiešame preosiatu múku, soľ a zvyšný cukor, pridáme zvyšné mlieko, kvások, vlažné maslo a vymiesime cesto. Prikryté necháme kysnúť asi 20 minút.
  2. Urobíme plnky. Maková: Vodu a cukor chvíľku povaríme, odstavíme z ohňa, do horúceho primiešame mak a lekvár. Necháme vychladnúť. Orechová: Zmiešame orechy a cukor, primiešame vodu. Obe plnky si odvážime 10x 27 g a vytvarujeme šúľky.
  3. Cesto odvážime, rozdelíme 20x asi 35 g, urobíme guľky, rozvaľkáme na tenko do dlhého oválu. Makovou a orechovou plnkou naplníme po 10 ks a vytvarujeme rožky. Tvar U makové a tvar C orechové. Prikryté necháme kysnúť asi 45 minút.
  4. Zmiešame žĺtka a vodu, rožky potrieme a odkryté necháme kysnúť asi 15 minút.
  5. Pečieme na 180*asi 15 minút.