Kysnuté rožteky
Bratislavské rožky
Autor receptu: alica7
Moje vynikajúce chutné rožteky.* Recept je na 20 ks.
20 porcií |
20 (+ kysnutie) minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Maslo roztopíme. Zmiešame polovicu vlažného mlieka, droždie a lyžičku z cukru, necháme nakysnúť 10 minút. Zmiešame preosiatu múku, soľ a zvyšný cukor, pridáme zvyšné mlieko, kvások, vlažné maslo a vymiesime cesto. Prikryté necháme kysnúť asi 20 minút.
- Urobíme plnky.
Maková: Vodu a cukor chvíľku povaríme, odstavíme z ohňa, do horúceho primiešame mak a lekvár. Necháme vychladnúť.
Orechová: Zmiešame orechy a cukor, primiešame vodu. Obe plnky si odvážime 10x 27 g a vytvarujeme šúľky.
- Cesto odvážime, rozdelíme 20x asi 35 g, urobíme guľky, rozvaľkáme na tenko do dlhého oválu. Makovou a orechovou plnkou naplníme po 10 ks a vytvarujeme rožky. Tvar U makové a tvar C orechové. Prikryté necháme kysnúť asi 45 minút.
- Zmiešame žĺtka a vodu, rožky potrieme a odkryté necháme kysnúť asi 15 minút.
- Pečieme na 180*asi 15 minút.