Bok choy
Bok choy ako príloha (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Trvalo mi dlho, než som si zvykol na zeleninové prílohy a nahradil ich za cestoviny, zemiaky a ryžu.* Dnes som k mäsovým
muffinom udusil chutný baby bok choy - druh čínskej kapusty (uvarí sa za 2-3 minúty v pare, restovaním za 8 minút). Listy sa varia rýchlejšie
ako stonka. Používa sa podobne ako iná listová zelenina (špenát i kapusta). Môže sa konzumovať aj surový, bežne v šalátoch.
Má chuť medzi špenátom a tzv. vodnými gaštanmi, no je o niečo sladší a jemne korenistý, zelené listy ako mladá jarná cibuľka.
2-4 porcie |
15 minút príprava |
Postup
- Na túto prílohu nepotrebujete veľa. Kúpil som baby bok choy v mini zväzku, nuž a mäsové muffiny po našom, som už uverejnil 16. októbra 2010.
- Vo vyššej rajnici som rozohrial olej (môže aj klasický olivový, ale určite nie extra panenský, ktorým môžete pokvapkať až hotové jedlo), pretlačený cesnak, poprípade mladú cibuľku aj s „pierkami“ a väčšiu kocku masla.
- Po rozpustení masla som poukladal dočistený, umytý a osušený, následne po dĺžke rozrezaný mladý bok choy (odstránil som nevhodné listy, odrezal spodnú časť „buľvy“, list po liste skontroloval vnútro). Prstami jemne posolil (opatrne, lebo ešte príde sójová omáčka).
- Prikryté pokrievkou som dusil na strednom ohreve 3-4 minúty, pomocou kuchynských klieští otočil a na druhej strane opäť 3-4 minúty dodusil. Pokvapkal sójovou omáčkou, posypal sezamovými semienkami (kto rád, môže aj mandľovými lupienkami), prikryté pokrievkou nechal, už bez ohrevu na šporáku...
- ...než som na porcelánovú tácňu poukladal muffiny z mletého mäsa a následne aj dusený bok choy sťa prílohu. Možno zachutí aj Vám.
- ... príjemný pohľad poskytujú aj kvety bok choy, mne farbou a tvarom pripomínajú repku olejnatú, možno aj horčicu siatu (zdroj foto: wikipedia).