Jahňacina s bok choy a ružičkovým kelom fotorecept
Foto: sracz
Koncom jari t. r. sa v našej domácnosti uskutočnila bilaterálna porada Des Moines Iowa a Phoenix Arizona. V priebehu troch dní sa riešil jediný Zobraziť celý popisKoncom jari t. r. sa v našej domácnosti uskutočnila bilaterálna porada Des Moines Iowa a Phoenix Arizona. V priebehu troch dní sa riešil jediný zásadný, no zato milý problém. Návšteva dcérky Angeliky s Lilinkou a Samkom. Ich 14-denný pobyt sme „rozpitvali“ do najmenších detailov. Úbytok energií som riešil aj prípravou jemnej jahňaciny s ľahkou prílohou. Zvolil som pečený jemný mladý „bok choy“, s ružičkovým kelom a mojim obľúbeným petržlenom. Bol som na svoj výkon hrdý! „Šmakovalo“ ozaj všetkým!
porcie
príprava
na 200-210 °C
Suroviny
1 200 - 1 500 g |
|
2 - 3 PL |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby (jalovec) |
|
2 - 3 PL |
|
Príloha: | |
2 väčšie ks |
|
20 - 24 väčšie ks |
|
6 - 8 menšie ks (baby) |
|
3 - 4 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
3 - 4 PL |
|
Postup
-
1
Kúsky jahňaciny som jemne naklepal hánkami ruky, okorenil soľou, čMČK a čMB (jalovcom); poukladal som ich na pomocnú tácňu a nechal na kraji stola, než som pripravil prílohu. Jej pečenie trvá dlhšie, ako mäsa. Začal som petržlenom; vydrhol som ho pod tečúcou vodou pomocou kuchňskej „špecikefky“, pokrájal na „štangličky“; rozložil po pekáči, prstami osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), pokropil slnečnicovým olejom, rukami premiešal a vložil na 14´ do rúry vyhriatej na 200 °C (420 °F). Podobne som pripravil aj bok choy a väčšie ružičky kelu, ktoré som rozkrojil na ½; oboje som okorenil soľou a čMČK; rozložil na pekáčoch, pokropil slnečnicovým olejom a rukami premiešal. Medzitým prebehla 1. fáza pečenia koreňového petržlenu. Poobracaný som ho poukladal medzi bok choy a pekáče vložil na 7´ do už vyhriatej rúry. Ružičkový kel bol na samostatnom pekáči. Po 7´ som zeleninu pootáčal, porozkladal po nej „hoblinky“ masla a vrátil ešte na 7´dopiecť.
-
2
Medzičas som využil na prípravu oddýchnutej jahňaciny, ktorú som iba rozložil na panvici a opiekol po 3´ (max 4´) na obidvoch stranách. Pri kontrole „pohotovosti“ na jej konzumáciu, používam, ako pri „steak_och“, tzv. „fintu à la Mario Batali“; zopár razy prstami zatlačím do pečiaceho sa mäsa, ktoré musí reagovať podobne, ako keď prostredníkom a prsteníkom pravej dlane, zatlačím do svalu pod palcom ľavej dlane!
-
3
Mäso po upečení vyzerá takto pekne červenohnedo a pred jeho podávaním, hneď za horúca, ale už pri vypnutom ohreve, na každý kúsok položím trošku hrubšiu „hoblinku“ masla.
-
4
Nuž a na tanieri to potom všetko vôňami láka na zjedenie.
-
5
Podobne, ako pri každej návšteve mojeho švagra, aj tentoraz súčasťou obeda bola moja hovädzia polievka. Na taniere sa musí porcovať „vriaca a eščik kuščik prihrac“. Moja švagriná Chi-Yen, ju však konzumuje z misky a zásadne pomocou paličiek. Predkladám Vám dôkaz, len ma jej prosím neprezraďte! Šikovne povyberá rezance, mäso i zeleninu a polievku vypije nakoniec.
-
6
Je naozaj talentovaná a šikovná maliarka. Predstavujem Vám jeden z jej obrazov,
-
7
ktorého motív bol použitý aj na dámske ozdobné hodvábne šatky, ktorými obdarovala Angeliku, Lilinku aj moju krajšiu a sladšiu ½.
krásny obraz, ked som v rýchlosti po prvýkrát prebehla celý recept, na krátku chvíľku som si myslela, že je to olejomaľba niektorého zo slovenských realistov, upútala ma tak, že som si obraz znovu a dlho s úľubou prezerala. moja veľká poklona pani švagrinej!
Ferko pri pečení jahňacinky nedávaš vetvičku rozmarínu?Veľmi sa zvýrazni chuť tej nádhery...
☆ ☆ ☆ ☆ ☆