Bôbkapusta s údeným rebierkom, klobáskou a vylúskaným bôbom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 27. januára 2017

Keď som bola doma v rodnom kraji dostala som krásny vylúskaný bôb, bol síce zamrazený, ale takto som si i ja odkladala na zimu Zobraziť celý popisKeď som bola doma v rodnom kraji dostala som krásny vylúskaný bôb, bol síce zamrazený, ale takto som si i ja odkladala na zimu mnou dopestovaný. Vyskúšala som ho použiť v spojení s kyslou kapustou, hoci sme vždy na toto jedlo používali sušenú fazuľu, ale toto malo celkom iný šmrnc.

8-10
porcií
25 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g rôznofarebný
500 g sudová domáca
2 ks domáce
2 ks domáca údená
1/2 PL domáca
1 ks
2 strúčiky
4 ks
2 PL
50 g údená domáca
300 ml
1 PL
štipka
štipka




Postup

  1. 1

    Najprv som si pripravila základ. Do hrnca som dala masť, pridala som nakrájanú cibuľu, cesnak, pridala som kryštálový cukor a klobásu nakrájanú na kolieska. Všetko som spolu opiekla. Keď sa cukor skaramelizoval spolu s cibuľou, pridala som nakrájanú kapustu /tento rok mám dlhánsku kapustu, musím pokrájať, lebo by visela z lyžice od pondelka do soboty.-)/ podusila som kapustu s pripraveným základom. Pridala som mletú papriku a podliala vodou. Do tohto základu som pridala údené rebierka a klobásu v celosti. Kapustu som pred krájaním premyla, aby nebola veľmi kyslá.

    Bôbkapusta s údeným rebierkom, klobáskou a vylúskaným bôbom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ sa kapusta varí, pripravila som si zemiaky. Nakrájala som ich na kocky a dala som ich uvariť osobitne v inej rajnici. Vodu z uvarených zemiakov nevylievam, používam ju na zaliatie zápražky.

    Bôbkapusta s údeným rebierkom, klobáskou a vylúskaným bôbom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si bôb. Tento robím tak, že ho varím 3 x po 5 min. zlejem, pridám čistú vodu a opäť privediem k varu. Sušenú fazuľu varím 10 min. a trikrát zlejem vodu. Robím to kvôli nafukovaniu.

    Bôbkapusta s údeným rebierkom, klobáskou a vylúskaným bôbom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď bola kapusta uvarená, údené rebierko a klobása tiež, pridala som bôb do kapustnice. Takto predvarený bôb už nepotrebuje veľa času na varenie.

    Bôbkapusta s údeným rebierkom, klobáskou a vylúskaným bôbom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravila som si zápražku. Na panvicu som nakrájala slaninku na drobné kocky. Keď pustila tuk, pridala som hladkú múku. Na veľmi slabom plameni som opekala, kým nebola zlatohnedá. Nakrájala som k nej strúčik cesnaku a podliala som vodou z uvarených zemiakov. Zápražku som pridala do bôbkapusty. Súčasne so zápražkou som pridala aj uvarené zemiaky. Nechala som povariť.

    Bôbkapusta s údeným rebierkom, klobáskou a vylúskaným bôbom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som smotanu. Opäť som nechala všetko na slabom plameni prejsť varom. Dochutila som mletým čiernym korením.

    Bôbkapusta s údeným rebierkom, klobáskou a vylúskaným bôbom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotová bôbkapusta, alebo môžte ju niekde i volať strapkáč. Ten sa spravidla varí so sušenou fazuľou.

    Bôbkapusta s údeným rebierkom, klobáskou a vylúskaným bôbom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prajem vám dobrú chuť.

    Bôbkapusta s údeným rebierkom, klobáskou a vylúskaným bôbom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

terinka55
Výborná, doma sme varievali so sušenou "strakošou" alebo "veľkou bóbovicou". Ako stvorená na tento čas a obdobie. Super, chválim.
haji
Receptík jako malovaný, bob k zulíbání, kombinace surovin nemá chybu. Díky za sdílení, milá @Izabella929 , už mi bylo smutno. Nezůstalo trochu v kastrůlku?! hmm
monty469
Idealne jedlo na tieto chladne dni. Bôb som este v kuchyni nepouzivala, no myslim , ze je najvyssi cas to zmenit. Velmi dobra kombinacia surovin. Musi to byt dobrota mila @Izka
regri
Nerozumiem tomu co je bob ja poznam bob ako lusteninu len hnedej farby ked je suchy a zeleny ked je mlady a makky,ale to asi nebolo myslene ci???
sracz
... aj pre mňa nanajvýš zaujímavá, ale určite výborná kombinácia chutí!
izabella929
@terinka55 , nuž ja na maminkine jedlá nezanevriem nikdy, boli jednoduché, ale mali čaro domova, voňali rodným krajom, prácou na poli, ale boli vždy zaslúžené..či zo sušenej, alebo čerstvej fazule tieto kapustnice boli vvynikajúce..môj dedko hovorieval, najchutnejšie ak sa v nej celé prasiatko vykúpalo..mal na mysli údenú klobásky a mäsko zo zabíjačky.@haji , som rada, že si ma postrádala..mala som mnoho povinností aj som si chcela oddýchnuť od fotenia..ale polievočka bola výborná..@arnilka ,vďaka..@patroveckypitrs , najkrajšie sú tie spomienky na našich najmilších aj mne chýbajú veľmi..táto polievka je plná dobrôt ako píšeš a spomienok.-)@monty469 ,je to tak veľa rôznych chutí spojené v jedno úžasne chutné jedlo..@regri ,bôb je to, čo som tu na fotke ukázala..lúšteniny sú všetky sušené fazule, bôby aj hrach..z tých čerstvých bôbov strakatých sme robievali letnú polievku so smotanou, hojne posypanú čerstvým kôprom..ale zase toto nie je smerodatné, lebo i každý kraj si to volá tie fazuľoviny inak..ja pochádzam od maďarskej hranice a pre nás takmer všetky názvy pomaďarčené..@sracz , áno je to zaujímavá kombinácia, ale výborné jedlo k tomu kus posúchu a môžme ísť do poľa žať i kopať.-)))Ďakujem pekne vám všetkým za milé komentáre.-)
regri
A dakujem za vysvetlenie moj muz hodne pestuje bob tak na zeleno a dusim mu ho na cibulke s mletym korenim da sa to jest on je na to zvyknuty od babky z Oravy my sme to doma ako suchy varili a jedli ako deti, starenka to varili pre prasiatka ale to uz je hoodne davno pekna spomienka
mesiar50
Veľmi zaujímavá kombinácia jedla,ktorú by som milerád ochutnal v tvojej milej spoločnosti.Pekný pozdrav ti posielam z nl.
☆♡☆♡☆♡☆♡☆♡
kecemis
I ked som bol dlhsie prec, toto neuslo mojej pozornosti a urobil som. Velmi chutne, dobre a lutujem ze som nespravil aspon za kotol. Tak ako sa hovori pri kapuste, najlepsia odstata, aj tu to plati rovnako. Dakujem.
izabella929
@kecemis ,v kotli varievajú túto dobrotu na rétes festivale v Maďarsku. Teším sa, že vám chutilo.) Vďaka za milý komentár.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia