Bôbkapusta s údeným rebierkom, klobáskou a vylúskaným bôbom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 27. januára 2017 16:16
Ďalšie recepty »

Keď som bola doma v rodnom kraji dostala som krásny vylúskaný bôb, bol síce zamrazený, ale takto som si i ja odkladala na zimu mnou dopestovaný. Vyskúšala som ho použiť v spojení s kyslou kapustou, hoci sme vždy na toto jedlo používali sušenú fazuľu, ale toto malo celkom iný šmrnc.

8-10
porcií
25 min
príprava
180 min
tepelná úprava

Suroviny

200 g rôznofarebný
500 g sudová domáca
2 ks domáce
2 ks domáca údená
1/2 PL domáca
1 ks
2 strúčiky
4 ks
2 PL
50 g údená domáca
300 ml
1 PL
štipka
štipka
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Najprv som si pripravila základ. Do hrnca som dala masť, pridala som nakrájanú cibuľu, cesnak, pridala som kryštálový cukor a klobásu nakrájanú na kolieska. Všetko som spolu opiekla. Keď sa cukor skaramelizoval spolu s cibuľou, pridala som nakrájanú kapustu /tento rok mám dlhánsku kapustu, musím pokrájať, lebo by visela z lyžice od pondelka do soboty.-)/ podusila som kapustu s pripraveným základom. Pridala som mletú papriku a podliala vodou. Do tohto základu som pridala údené rebierka a klobásu v celosti. Kapustu som pred krájaním premyla, aby nebola veľmi kyslá.

    Bôbkapusta s údeným rebierkom, klobáskou a vylúskaným bôbom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ sa kapusta varí, pripravila som si zemiaky. Nakrájala som ich na kocky a dala som ich uvariť osobitne v inej rajnici. Vodu z uvarených zemiakov nevylievam, používam ju na zaliatie zápražky.

    Bôbkapusta s údeným rebierkom, klobáskou a vylúskaným bôbom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si bôb. Tento robím tak, že ho varím 3 x po 5 min. zlejem, pridám čistú vodu a opäť privediem k varu. Sušenú fazuľu varím 10 min. a trikrát zlejem vodu. Robím to kvôli nafukovaniu.

    Bôbkapusta s údeným rebierkom, klobáskou a vylúskaným bôbom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď bola kapusta uvarená, údené rebierko a klobása tiež, pridala som bôb do kapustnice. Takto predvarený bôb už nepotrebuje veľa času na varenie.

    Bôbkapusta s údeným rebierkom, klobáskou a vylúskaným bôbom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravila som si zápražku. Na panvicu som nakrájala slaninku na drobné kocky. Keď pustila tuk, pridala som hladkú múku. Na veľmi slabom plameni som opekala, kým nebola zlatohnedá. Nakrájala som k nej strúčik cesnaku a podliala som vodou z uvarených zemiakov. Zápražku som pridala do bôbkapusty. Súčasne so zápražkou som pridala aj uvarené zemiaky. Nechala som povariť.

    Bôbkapusta s údeným rebierkom, klobáskou a vylúskaným bôbom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som smotanu. Opäť som nechala všetko na slabom plameni prejsť varom. Dochutila som mletým čiernym korením.

    Bôbkapusta s údeným rebierkom, klobáskou a vylúskaným bôbom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotová bôbkapusta, alebo môžte ju niekde i volať strapkáč. Ten sa spravidla varí so sušenou fazuľou.

    Bôbkapusta s údeným rebierkom, klobáskou a vylúskaným bôbom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prajem vám dobrú chuť.

    Bôbkapusta s údeným rebierkom, klobáskou a vylúskaným bôbom (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist