Bezlepkový kváskový chlieb s kefírom a medom
Foto: potravinarskavyrobaliana
Suroviny
1. deň - rozkvas: | |
150 g |
|
200 ml |
|
1,5 PL |
|
2. deň - cesto: | |
30 g |
|
200 g |
|
1 PL |
|
1 KL |
|
1 - 2 PL vriaca |
|
1 PL |
|
1 KL |
|
1/2 KL |
|
100 ml |
|
50 ml |
|
1 KL |
|
2 PL |
|
Okrem toho: | |
(na podsypanie) |
|
Postup
-
1
Suroviny na rozkvas zmiešame v miske. Prikryjeme fóliou a necháme odpočívať na teplom mieste 12 hodín.
- 2
V malej miske zalejeme vriacou vodou pohánkové vločky a ľanové semienka.
- 3
Do kuchynského robota dáme rozkvas a ostatné suroviny na cesto a necháme miešať 5 - 7 minút. V plastovej alebo sklenenej miske necháme cesto zakryté kysnúť 3 hodiny.
- 4
S ryžovou múkou posypeme pracovnú dosku a preložíme vykysnuté cesto. Premiesime a vytvarujeme bochník, ktorý pomúčime zo všetkých strán, aby sa neprilepil a vložíme do ošatky. Necháme kysnúť 2 - 3 hodiny.
- 5
Vyhrejeme rúru na 240 °C. Do rúry dáme plech, na ktorom budeme piecť chlieb a plech na záparu, ktorý položíme na dno rúry.
- 6
Chlieb z ošatky vyklopíme na papier na pečenie, narežeme, postriekame vodou a vložíme na vyhriaty plech. Na plech na záparu vylejeme 250 ml vriacej vody a zatvoríme rúru. Pečieme 15 minút. Potom teplotu znížime na 190 °C, spodný plech vytiahneme a chlebík pokropíme vodou. Dopečieme 35 - 40 minút. Počas pečenia ešte 1 - 2-krát postriekame vodou. Upečený chlieb necháme na mriežke vychladnúť.
Tiež medom:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu