Bezlepkový kváskový chlieb s kefírom a medom
Bezlepkový kváskový chlieb s kefírom a medom
Autor receptu: potravinarskavyrobaliana
Postup
- Suroviny na rozkvas zmiešame v miske. Prikryjeme fóliou a necháme odpočívať na teplom mieste 12 hodín.
- V malej miske zalejeme vriacou vodou pohánkové vločky a ľanové semienka.
- Do kuchynského robota dáme rozkvas a ostatné suroviny na cesto a necháme miešať 5 - 7 minút. V plastovej alebo sklenenej miske necháme cesto zakryté kysnúť 3 hodiny.
- S ryžovou múkou posypeme pracovnú dosku a preložíme vykysnuté cesto. Premiesime a vytvarujeme bochník, ktorý pomúčime zo všetkých strán, aby sa neprilepil a vložíme do ošatky. Necháme kysnúť 2 - 3 hodiny.
- Vyhrejeme rúru na 240 °C. Do rúry dáme plech, na ktorom budeme piecť chlieb a plech na záparu, ktorý položíme na dno rúry.
- Chlieb z ošatky vyklopíme na papier na pečenie, narežeme, postriekame vodou a vložíme na vyhriaty plech. Na plech na záparu vylejeme 250 ml vriacej vody a zatvoríme rúru. Pečieme 15 minút. Potom teplotu znížime na 190 °C, spodný plech vytiahneme a chlebík pokropíme vodou. Dopečieme 35 - 40 minút. Počas pečenia ešte 1 - 2-krát postriekame vodou. Upečený chlieb necháme na mriežke vychladnúť.