Plnené žemle

Bezlepkové žemličky s karamelizovanou cibuľou a šampiňónmi

Autor receptu: ellie17

Mäkučké bezlepkové žemličky s bohatou plnkou z karamelizovanej cibule, šampiňónov a slaniny.* Výrazná vôňa, skvelá chuť a perfektné slané pečivo na raňajky, desiatu aj oslavy.

12
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
20-23 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Kvások: Do misky nalejeme vlažné mlieko (nie horúce). Prisypeme sušené droždie a lyžicu cukru. Premiešame a necháme 7–10 minút aktivovať, kým sa na povrchu neobjavia malé bublinky.
  2. Cesto: Do veľkej misky vsypeme bezlepkovú múku. Pridáme soľ, psyllium, vajce a olej. Prilejeme nakysnutý kvások. Miešame mixérom s hákmi 5–7 minút – cesto bude mäkké a mierne lepivé, čo je pri bezlepkovom ceste správne. Prikryjeme misku utierkou a necháme kysnúť 30 minút na teplom mieste.
  3. Plnka: Slaninu nakrájame na malé kocky. Cibuľu pokrájame na tenké pásiky, šampiňóny na plátky. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme slaninu a 2 minúty ju opekáme, aby pustila tuk. Pridáme cibuľu a restujeme na miernom ohni 10–12 minút, kým nezačne karamelizovať do zlata. Pridáme šampiňóny a restujeme ďalších 6–7 minút, kým nezmenšia objem a neuvoľnia všetku vodu. Osolíme, okoreníme, pridáme tymian a premiešame. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť.
  4. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na 12 rovnakých kúskov. Každý kus vytvarujeme do guľky. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každú guľku pohárom jemne stlačíme v strede, aby vznikla priehlbinka s vyvýšeným okrajom.
  5. Do stredu každej žemličky dáme 1–2 PL plnky. Okraje potrieme vajíčkom rozšľahaným s mliekom. Rúru predhrejeme na 200 °C. Pečieme 20–23 minút, kým okraje nezozlatnú. Necháme vychladnúť na mriežke, aby spodok nezvlhol.