Plnené žemle
Bezlepkové žemličky s karamelizovanou cibuľou a šampiňónmi
Autor receptu: ellie17
Mäkučké bezlepkové žemličky s bohatou plnkou z karamelizovanej cibule, šampiňónov a slaniny.* Výrazná vôňa, skvelá chuť a
perfektné slané pečivo na raňajky, desiatu aj oslavy.
|
12 porcií |
30 (+ kysnutie) minút príprava |
20-23 minút na 200 °C |
Postup
- Kvások: Do misky nalejeme vlažné mlieko (nie horúce).
Prisypeme sušené droždie a lyžicu cukru.
Premiešame a necháme 7–10 minút aktivovať, kým sa na povrchu neobjavia malé bublinky.
- Cesto:
Do veľkej misky vsypeme bezlepkovú múku.
Pridáme soľ, psyllium, vajce a olej.
Prilejeme nakysnutý kvások.
Miešame mixérom s hákmi 5–7 minút – cesto bude mäkké a mierne lepivé, čo je pri bezlepkovom ceste správne.
Prikryjeme misku utierkou a necháme kysnúť 30 minút na teplom mieste.
- Plnka:
Slaninu nakrájame na malé kocky.
Cibuľu pokrájame na tenké pásiky, šampiňóny na plátky.
Na panvici rozohrejeme olej, pridáme slaninu a 2 minúty ju opekáme, aby pustila tuk.
Pridáme cibuľu a restujeme na miernom ohni 10–12 minút, kým nezačne karamelizovať do zlata.
Pridáme šampiňóny a restujeme ďalších 6–7 minút, kým nezmenšia objem a neuvoľnia všetku vodu.
Osolíme, okoreníme, pridáme tymian a premiešame.
Odstavíme a necháme mierne vychladnúť.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku.
Rozdelíme ho na 12 rovnakých kúskov.
Každý kus vytvarujeme do guľky.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Každú guľku pohárom jemne stlačíme v strede, aby vznikla priehlbinka s vyvýšeným okrajom.
- Do stredu každej žemličky dáme 1–2 PL plnky.
Okraje potrieme vajíčkom rozšľahaným s mliekom.
Rúru predhrejeme na 200 °C.
Pečieme 20–23 minút, kým okraje nezozlatnú.
Necháme vychladnúť na mriežke, aby spodok nezvlhol.