Slivkové gule
Slivkové gule

Bezlepkové slivkové gule zo zemiakového cesta videorecept

potravinarskavyrobaliana - fotkaPotravinárska výroba Liana, včera 07:00. Komerčný recept.

Slivkové gule, hoci sladké, sú na Slovensku obľúbené ako hlavný chod, pričom sa stali symbolom domácej pohody a kuchyne plnej rodinnej atmosféry. Vyskúšajte Zobraziť celý popisSlivkové gule, hoci sladké, sú na Slovensku obľúbené ako hlavný chod, pričom sa stali symbolom domácej pohody a kuchyne plnej rodinnej atmosféry. Vyskúšajte naše bezlepkové slivkové gule, pripravené s múčnou zmesou Universal mix Liana a jemnými pretlačenými zemiakmi. Po uvarení ich polejte opraženým maslom a ozdobte škoricovým cukrom Liana, prípadne makom, strúhankou alebo orechmi. Táto klasika chutí ako od babičky – sladký obed, ktorý vás zasýti a zavedie späť k tradičným rodinným receptom.

8-12
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
300 g uvarené pretlačené
120 g
1/2 KL
1 ks (v prípade intolerancie môžeme vynechať)
Na plnenie:
Na podsypanie:
Na omastenie:
Na posypanie:
 (alebo mak, orechy, opražená strúhanka)




Postup

  1. 1

    Z uvarených pretlačených zemiakov, zmesi Universal mix Liana, soli a vajíčka vypracujeme nelepivé cesto.

  2. 2

    Na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme z cesta plát. Rozrežeme na štvorce, do každého štvorca vložíme vykôstkovanú slivku, naplníme slivkovým džemom, zabalíme a dlaňami vyformujeme do tvaru gule.

  3. 3

    Slivkové gule varíme vo vriacej osolenej vode. Po vyplávaní na povrch gule necháme povariť ešte 5 minút a vyberieme ich do studenej vody.

  4. 4

    Polejeme opraženým maslom a posypeme práškovým a škoricovým cukrom. Podávame ešte teplé.

  5. 5

    Informácia: Z tejto dávky môžete pripraviť 8 veľkých gúľ alebo 12 menších, v závislosti od toho, akú veľkosť uprednostníte.

  6. 6

    Dobrý tip: Ak chcete vyskúšať niečo nové, slivky môžete namiesto slivkového džemu naplniť makovou alebo tvarohovou plnkou, ktorá im dodá zaujímavú chuť. Ak nemáte po ruke slivky, skvelou alternatívou je aj iné ovocie, napríklad marhule, jahody alebo maliny. Fantázii sa medze nekladú – skúste rôzne kombinácie a vytvorte si svoje obľúbené varianty!

Diskusia k receptu