Slivkové gule
Slivkové gule

Slivkové gule s makom

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 26. augusta 2023

Recept na slivkové gule podľa našej babičky.

3
porcie
40 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
600 g
200 g
1 ks
štipka
Náplň:
25 ks
Na poliatie:
100 g
Na posypanie:
100 g
trochu




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke a necháme dobre vychladnúť. Môžeme uvariť aj deň vopred. Mak zomelieme.

  2. 2

    Slivky zbavíme stopiek, umyjeme, môžeme odkôstkovať alebo aj ponechať s kôstkami.

  3. 3

    vychladnuté ošúpané zemiaky najemno nastrúhame alebo pretlačíme cez lis.

  4. 4

    Na dosku nasypeme múku so štipkou soli, pridáme zemiaky, žĺtok a rukami vypracujeme cesto. Pracujeme rýchlo, aby sa nezačalo drobiť.

  5. 5

    Bochník cesta vyformujeme do valca, z ktorého odkrajujeme kolieska rovnakej veľkosti. Z každého vygúľame guľku, stlačíme na placku, ktorou obalíme slivku.

  6. 6

    Pripravené slivkové gule vložíme do vriacej osolenej vody, počkáme kým vyplávajú na povrch a necháme ešte 5-7 minút povariť.

  7. 7

    Uvarené vyberáme dierkovanou naberačkou alebo pomocou sitka, ihneď servírujeme na taniere, prelejeme roztopeným maslom, posypeme mletým makom a práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia