Slivkové gule s makom
Foto: kucharocka123
Recept na slivkové gule podľa našej babičky.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme v šupke a necháme dobre vychladnúť. Môžeme uvariť aj deň vopred. Mak zomelieme.
- 2
Slivky zbavíme stopiek, umyjeme, môžeme odkôstkovať alebo aj ponechať s kôstkami.
- 3
vychladnuté ošúpané zemiaky najemno nastrúhame alebo pretlačíme cez lis.
- 4
Na dosku nasypeme múku so štipkou soli, pridáme zemiaky, žĺtok a rukami vypracujeme cesto. Pracujeme rýchlo, aby sa nezačalo drobiť.
- 5
Bochník cesta vyformujeme do valca, z ktorého odkrajujeme kolieska rovnakej veľkosti. Z každého vygúľame guľku, stlačíme na placku, ktorou obalíme slivku.
- 6
Pripravené slivkové gule vložíme do vriacej osolenej vody, počkáme kým vyplávajú na povrch a necháme ešte 5-7 minút povariť.
- 7
Uvarené vyberáme dierkovanou naberačkou alebo pomocou sitka, ihneď servírujeme na taniere, prelejeme roztopeným maslom, posypeme mletým makom a práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Tiež slivkové gule:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu