Odolné škrupinky:
Problém s lúpaním vlašských orechov? Triky, ako to zvládnuť bez veľkého úsilia

Jana Stárková, dnes 06:00     3 minúty čítania

Vydolovať jadrá z tvrdých škrupiniek môže byť zdĺhavé a náročné, najmä ak máte veľa orechov. Prezradíme vám spôsoby, ako si to uľahčiť.



Foto: Shutterstock

Kedy je najlepší čas

Najvhodnejšie je lúpať orechy hneď po ich nazbieraní alebo kúpe, pretože čerstvé orechy sa lúpu oveľa ľahšie. Prečo je to tak? Čerstvé orechy majú vyšší obsah vlhkosti, vďaka čomu je škrupina o niečo pružnejšia a ľahšie sa rozlúskne.

Otáľať s ich lúpaním by ste nemali aj preto, lebo čím dlhšie orechy skladujete, tým väčšia je pravdepodobnosť, že sa v nich objavia škodcovia.

K celým vlašským orechom sa však často dostaneme až keď sú suché a vtedy sa z lúpania orechov môže stať naozaj tvrdý oriešok. Preto vám popíšeme dva spôsoby, ako škrupinky "obmäkčiť", aby vám to išlo ľahšie.

Trik s vriacou vodou

Ak plánujete lúpať väčšie množstvo orechov, skúste ich pred lúpaním namočiť do vriacej vody. Horúca voda zmäkčí škrupinu a uľahčí jej oddelenie od jadra.



Foto: Shutterstock

Vyberte si čerstvé a zdravé vlašské orechy a vložte ich do dostatočne veľkého hrnca s vriacou vodou. Nechajte ich vo vode postáť približne 5-10 minút. Doba namáčania závisí od tvrdosti škrupiny.

Po uplynutí času orechy sceďte, nechajte ich krátko vychladnúť a môžete sa pustiť do lúpania. Na lúpanie použite luskáčik alebo kladivo a podložku, niekto to zvláda aj s nožíkom alebo dokonca len stlačením dvoch orechov rukami. V každom prípade buďte opatrní, aby ste sa neporanili.



Foto: Shutterstock

Pomôže aj pobyt v mrazničke

Ďalším zo spôsobov, ako si lúpanie vlašských orechov uľahčiť, je pred lúpaním celé orechy zamraziť, chlad spôsobí, že škrupina bude krehkejšia a tak ju jednoduchšie rozlúsknete.

Vlašské orechy vložte do vzduchotesnej nádoby alebo mraziaca vrecka a dajte ich do mrazničky na minimálne 24 hodín. Aj keď 24 hodín je zvyčajne dostatočné, pre ešte lepšie výsledky môžete orechy mraziť aj dlhšie. Potom vyberte z mrazničky množstvo orechov, ktoré chcete v tú chvíľu olúpať. A môžete sa pustiť do práce, pôjde vám to pekne od ruky.





ANKETA: Lúpete doma vlašské orechy?

96,2%



3,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist