Bezlepkové karamelové veterníky od majstra cukrára hotové raz-dva videorecept
Víťaz show Pečie celé Slovensko 4, Pali, prichádza s receptom na najlepší karamelový veterník – tentoraz v bezlepkovej verzii s výrobkami Liana. Vďaka Zobraziť celý popisVíťaz show Pečie celé Slovensko 4, Pali, prichádza s receptom na najlepší karamelový veterník – tentoraz v bezlepkovej verzii s výrobkami Liana. Vďaka našej novej karamelovej poleve Liana ho pripravíte raz-dva, bez zbytočného pálenia cukru a s dokonale jemnou karamelovou chuťou. Pali recept upravil tak, aby ho zvládol upiecť každý – aj ten, kto nie je cukrár. Opäť potvrdil, že je majster pečenia – a tento veterník si jednoducho zamilujete!
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Odpaľovaná hmota: | |
| 100 ml |
|
| 100 ml |
|
| 80 g |
|
| štipka |
|
| štipka |
|
| 160 g |
|
| 250 g |
|
| Zlatý krém: | |
| 50 g |
|
| 125 g |
|
| 450 ml |
|
| 50 g |
|
| 50 ml |
|
| 60 g |
|
| 100 g |
|
| 150 g |
|
| Karamelová šľahačka s páleným cukrom: | |
| 150 g |
|
| 380 g |
|
| 150 g |
|
| Rýchla karamelová šľahačka Liana: | |
| 380 g |
|
| 150 g |
|
| 50 g (2 bal.) |
|
| 130 g |
|
| Karamelová poleva: | |
| 50 g (2 bal.) |
|
| 400 g preosiaty |
|
| 8-12 PL (alebo mlieko) |
|
| 40 g roztopené |
|
Postup
-
1
Odpaľovaná hmota: V hrnci zahrejeme vodu s mliekom, maslom, pridáme soľ a cukor. Zmes zohrievame do momentu kedy začne vrieť. Následne prisypeme Liana Universal mix, stiahneme teplotu, zmes dobre rozmiešame a 2 minúty odpálime. Dostaneme kompaktnú hmotu. Prenesieme ju do misy robota a necháme ju trochu schladnúť. Následne zamiešavame vajcia, vždy vo viacerých dávkach, postupne po jednom. Dostaneme hmotu lávovej konzistencie. Prenesieme do cukrárskeho vrecka a striekame veterníky v priemere cca 5 cm. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 40 – 45 minút. Kým nie je povrch upečený do tmavšej zlatej farby. Praskliny v ceste nesmú zostať svetlé. Necháme vychladnúť a potom veterníky prerežeme na polovice.
- 2
Zlatý krém: V miske rozmiešame časť mlieka so žĺtkami a Zlatým krémom. V hrnci zahrejeme zvyšok mlieka s maslom, rumom a cukrom. Po zahriatí mlieka zmesi spojíme a vrátime do hrnca. Uvaríme hladký krém, je dôležité ho minútku prevariť. Prenesieme do čistej nádoby, prikryjeme fóliou na kontakt a necháme vychladnúť. Po vychladnutí, krém krátko prešľaháme do hladkej konzistencie, aby sme nemali hrudky. Ručne zamiešame vyšľahanú smotanu s mascarpone.
- 3
A.) Karamelová šľahačka s páleným cukrom: Cukor utavíme na karamel, polovicu smotany zahrejeme a deglazujeme hotový karamel. Pozor zmes je horúca, smotanu pridáme postupne. Chvíľu povaríme, aby sme dostali hladkú konzistenciu bez kusov karamelu. Následne stiahneme z tepla a prilejeme zvyšok smotany a mascarpone. Premixujeme ponorným mixérom, prikryjeme fóliou a necháme vychladiť minimálne na 6 hodín, ideálne cez noc. - ALEBO - Pripravíme rýchlu karamelovú šľahačku Liana: Ak chcete karamelovú šľahačku pripraviť rýchlo a jednoducho, stačí vám naša nová karamelová poleva Liana. Do vyšľahanej šľahačkovej smotany s mascarpone pridajte 2 balenia karamelovej polevy Liana a práškový cukor – a za pár minút máte hotovú lahodnú karamelovú šľahačku.
- 4
Karamelovú polevu pripravíme podľa návodu na obale s pridaním preosiateho práškového cukru a vody, prípadne mlieka. Tekutosť polevy si viete regulovať množstvom pridanej tekutiny alebo pridaním roztopeného masla na dosiahnutie hrubšej vrstvy polevy.
- 5
Dobrý tip č. 1: Ak obľubujete chrumkavejšiu polevu, práškový cukor nepreosievajte.
- 6
Dobrý tip č. 2: Pre dosiahnutie ešte lesklejšej polevy, primiešajte k poleve 1-2 lyžice rastlinného oleja.
- 7
Dobrý tip č. 3: Ak ste milovníkmi slaného karamelu, stačí pridať do polevy aj štipku soli.
- 8
Týmto postupom máte bezlepkový veterník od Liany raz-dva hotový – od cesta, cez krém, až po nadýchanú šľahačku a úžasnú polevu.
Tiež karamelové veterníky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu