Bezlepkové pečivo
Bezlepkové pečivo

Bezlepkové judáše z kysnutého cesta

novalim - fotkanovalim, 7. apríla 2022. Komerčný recept.
Bezlepkové judáše z kysnutého cesta
Foto: novalim

Veľká noc sa blíži, tak si dnes napečieme bezlepkové judáše z kysnutého cesta. Povieme vám, keď sme testovali tento recept, tak sme sa Zobraziť celý popisVeľká noc sa blíži, tak si dnes napečieme bezlepkové judáše z kysnutého cesta. Povieme vám, keď sme testovali tento recept, tak sme sa tešili na výsledok, lebo s cestom sa výborne pracovalo, krásne kyslo a judáše sa v rúre pri pečení pekne “začervenali”. No ale najviac nás tešilo to, čo vyšlo z rúry. Nádherne mäkké a chutné bezlepkové pečivo sladkastej chuti, ktoré je škoda piecť len na Veľkú noc. Tento recept si určite uchovajte a môžete podľa neho vypekať aj počas roka.
Zdroj: www.novalim.sk

16 ks
porcií
120 minút
príprava
15 - 18 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g (alebo Beta múka bezgluténová)
250 ml (môže byť aj rastlinné)
60 g
50 g
50 g (alebo rastlinný tuk či maslo)
2 ks
1/2 kocky (čerstvé)
 štipka
 štipka (na zafarbenie cesta - nemusí byť)
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Do teplého mlieka dáme lyžicu z odmeraného množstva cukru, rozdrobíme doň čerstvé droždie, rozmiešame a necháme v teple nakysnúť.

  2. 2

    Do misy dáme bezgluténovú múku Promix Alfa (výborne sa hodí na kysnuté), pridáme soľ, zvyšok kryštálového cukru, masť, tvaroh, žĺtky a štipku šafranu (nemusí byť). Potom sem prilejeme nakysnutý kvások a pomocou mixéra s hnetacími nástavcami miesime 10 minút cesto. Dĺžka miesenia je dôležitá a odporúčame ju dodržať, s cestom sa vám potom bude oveľa lepšie pracovať. Vymiesené cesto sformujeme do bochníka, postriekame vodou, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ho v teple vykysnúť na dvojnásobok. Dobre vykysnuté cesto narastie a bude mať pórovitú štruktúru.

  3. 3

    Na doske, ktorú sme si pomúčili bezlepkovou múkou, potom cesto rozdelíme na 16 rovnakých kúskov. Tie vyšúľame do valčekov hrubých niečo vyše centimetra a pol a dlhých asi 15 cm. Jednotlivé kúsky cesta potom formujeme buď do dvojitých slimáčikov alebo vrkôčikov, ako vidno na fotke.

  4. 4

    Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryjeme fóliou. Takto necháme bezlepkové judáše ešte asi 20 minút podkysnúť. Medzitým si rozohrejeme rúru na 200 stupňov.

  5. 5

    Vykysnuté pečivo potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme ho piecť na 15-18 minút. Po dopečení necháme bezlepkové judáše trochu vychladnúť a potom ich rovno podávame. Najlepšie chutia ku káve alebo čaju, prípadne s džemom.

Diskusia k receptu

marienka44
Nie je uvedené množstvo droždia. A na fotke nevidím vrkôčiky. Môžu byť aj uzlíky.
Môžem použiť aj múku obyčajnú, klasickú pšeničnú? V rodine nemáme celiatika. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia