Bezlepkové judáše z kysnutého cesta
Foto: novalim
Veľká noc sa blíži, tak si dnes napečieme bezlepkové judáše z kysnutého cesta. Povieme vám, keď sme testovali tento recept,
tak sme sa Zobraziť celý popisVeľká noc sa blíži, tak si dnes napečieme bezlepkové judáše z kysnutého cesta. Povieme vám, keď sme testovali tento recept,
tak sme sa tešili na výsledok, lebo s cestom sa výborne pracovalo, krásne kyslo a judáše sa v rúre pri pečení pekne
“začervenali”. No ale najviac nás tešilo to, čo vyšlo z rúry. Nádherne mäkké a chutné bezlepkové pečivo sladkastej chuti, ktoré je
škoda piecť len na Veľkú noc. Tento recept si určite uchovajte a môžete podľa neho vypekať aj počas roka.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g (alebo Beta múka bezgluténová) |
|
250 ml (môže byť aj rastlinné) |
|
60 g |
|
50 g |
|
50 g (alebo rastlinný tuk či maslo) |
|
2 ks |
|
1/2 kocky (čerstvé) |
|
štipka |
|
štipka (na zafarbenie cesta - nemusí byť) |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Do teplého mlieka dáme lyžicu z odmeraného množstva cukru, rozdrobíme doň čerstvé droždie, rozmiešame a necháme v teple nakysnúť.
- 2
Do misy dáme bezgluténovú múku Promix Alfa (výborne sa hodí na kysnuté), pridáme soľ, zvyšok kryštálového cukru, masť, tvaroh, žĺtky a štipku šafranu (nemusí byť). Potom sem prilejeme nakysnutý kvások a pomocou mixéra s hnetacími nástavcami miesime 10 minút cesto. Dĺžka miesenia je dôležitá a odporúčame ju dodržať, s cestom sa vám potom bude oveľa lepšie pracovať. Vymiesené cesto sformujeme do bochníka, postriekame vodou, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ho v teple vykysnúť na dvojnásobok. Dobre vykysnuté cesto narastie a bude mať pórovitú štruktúru.
- 3
Na doske, ktorú sme si pomúčili bezlepkovou múkou, potom cesto rozdelíme na 16 rovnakých kúskov. Tie vyšúľame do valčekov hrubých niečo vyše centimetra a pol a dlhých asi 15 cm. Jednotlivé kúsky cesta potom formujeme buď do dvojitých slimáčikov alebo vrkôčikov, ako vidno na fotke.
- 4
Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryjeme fóliou. Takto necháme bezlepkové judáše ešte asi 20 minút podkysnúť. Medzitým si rozohrejeme rúru na 200 stupňov.
- 5
Vykysnuté pečivo potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme ho piecť na 15-18 minút. Po dopečení necháme bezlepkové judáše trochu vychladnúť a potom ich rovno podávame. Najlepšie chutia ku káve alebo čaju, prípadne s džemom.
Tiež bezlepkové pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Môžem použiť aj múku obyčajnú, klasickú pšeničnú? V rodine nemáme celiatika. :-)
Práve som zbadala, že treba pol kocky droždia, teda 21 g. Prepáčte za moju nepozornosť.