Bezlepkové halušky s podusenou kapustou a opraženou slaninkou

sandra - fotkasandra, 23. októbra 2012
Bezlepkové halušky s podusenou kapustou a opraženou slaninkou
Foto: sandra

Trošku kalorický, ale mimoriadne chutný obed, vhodný aj pri bezlepkovej diéte a histamínovej intolerancii.

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Halušky:
300 g
 podľa potreby (cca 300 ml)
 , soľ
Dusená kapusta:
1/2 ks, (400 g)
1 ks
Na posypanie:
 len tuk, bez mäsa




Postup

  1. 1

    Halušky: Múku zmiešame s vajíčkom a vodou. Šlo to ťažko, použila som elektrický ručný miesič, aby som sa zbavila hrudiek. Dáme zovrieť vodu, pridáme do nej trochu oleja, posolíme a cez haluškovač pretrieme cesto do vriacej vody. Necháme variť, kým nevyplávajú na povrch, ochutnáme a keď sú hotové, precedíme, prepláchneme vodou a dáme do misky. Pokvapkáme olejom a sem-tam premiešame, aby sa nezlepili.

    Bezlepkové halušky s podusenou kapustou a opraženou slaninkou - obrázok 1
  2. 2

    Kapusta: Na oleji speníme cibuľu a pridáme na rezance nakrájanú kapustu. Osolíme, okoreníme a necháme dusiť do mäkka. Ak treba, podlejeme trochou vody.

    Bezlepkové halušky s podusenou kapustou a opraženou slaninkou - obrázok 2
  3. 3

    Na konci posypeme trochou kryštálového cukru a po ochutnaní prípadne ešte osolíme. So soľou opatrne, slanina je tiež slaná, aby jedlo nebolo presolené.

    Bezlepkové halušky s podusenou kapustou a opraženou slaninkou - obrázok 3
  4. 4

    Slaninku som použila tukovú, bez mäsa, tá je vhodná pri histamínovej intolerancii.

    Bezlepkové halušky s podusenou kapustou a opraženou slaninkou - obrázok 4
  5. 5

    Slaninku si vyškvaríme do zlatista.

    Bezlepkové halušky s podusenou kapustou a opraženou slaninkou - obrázok 5
  6. 6

    Halušky pridáme k udusenej kapuste a poriadne premiešame. Servírujeme posypané vyškvarenou slaninkou. Dobrú chuť!

    Bezlepkové halušky s podusenou kapustou a opraženou slaninkou - obrázok 6

Diskusia k receptu

lucylee
Obdivujem ta @sandrika , tvoju vytrvalost, nezlomnost, sikovnost a hlavne fantasticke jedla, ktore vymyslas a vsetkych nas inspirujes. Aj napriek svojim obmedzeniam v stravovani dokazes vzdy vykuzlit superne jedlo. Na halusky so sladkou kapustou mam uz dlho chut. Si ma normalne nakopla. Tento tyzden urcite urobim.
michsamant
Sikulka, obdivujem fantaziu pri vareni, ak ide o diety pri zdravotnych problemoch.
sandratamer
Ďakujem dievčatá, to sa ozaj super číta... To viete, hladná byť neviem, tak musím vymýšľať, a mám pocit, že sa vraciam k jedlám mojich babičiek, a z toho mám celkom fajn pocit...
jerica
To máme radi aj keď len s obyč.múky, nezávidím , lebo aj pri akej dobrej inšpirácii sa staáva že "neviem čo navariť" len , aby to bolo hneď a na tanieri.
Nepoznám prácu s tou múkou , muselo tam ísť to vajíčko? ja by som ho tam nedávala,ale možno si to múka vyžaduje.
sandratamer
@jerica , do halušiek z obyčajnej múky vajíčko nepridávam, s touto som ale nemala skúsenosť, možno to ide aj bez, nabudúce vyskúšam... Tá múka má konzistenciu ako škrob, zemiakový alebo kukuričný. Halušky sú úplne jemnučké, veď ako zo škrobu, múka to nie je, čo už narobím :-D
nazarboncuk
i ja sa pridavam a obdivujem! intolerancie a alergie sú nepekne, ale zasa možno vsetko "zle" je na niečo dobre, clovek si dava väčší pozor co konzumuje, dbá o seba. Držím palce @sandra a ozaj - recept výborný, kapustové so slaninou milujem, škoda že si ich nemôžem dať častejšie..
sjuz
By ma zaujímalo, ako chutia:)))....hmm?
Super, klobúk dolu, Sandri!
lucullus
Mám kolegu v práci,ktorý musí dodržiavať bezlepkovú diétu.Tomuto receptu sa poteší.Určite bude rád.Vďaka!
pusta
veľmi pekný recept. máte môj obdiv
honestka
zboznujem jednoduche take nasske starodavne jedla. a ked sa upravia na novu dobu preco by nemali chutit? takze zatial MY mozeme normalne ale recept sa mi hodi pre kamosku. dakujem.
tatranka
Máme radi takýto obedík.Dnes ich pripravujem na obed aj ja,ale s obyčajnej múky.
slawi
Toto je oblubene jedlo mojej dcerky.Ja robievam tie halusky z bezlepkovej muky od schäru MIX B a vajicko nedavam, len voda sol muka.Drzia pekne pokope a su chutne. Jedava ich aj moj muz, ktory nemusi drzat bzl. dietu.Nechce sa mi varit jednu lepkovu porciu pre muzicka tak sa "zvezie" s nami. Drzi dobrovolne bezlepkovu dietu.Sandra pozerala som sa na tu histaminovu dietu a teda poviem ti ,ze sa mas co obracat.Ach, tie nase diety ...
strunka77
dakujem za receptik, akurat sa zmiernujem s rovnakymi diagnozami. len co som si akotak zvykla na jednu dietu, pridali mi dalsiu, uz neviem co mam jest, takze presne tento receptik je super :) ja tie halusky robievam z Fariny a varia sa cca. 7 minut, su vyborne ale s kapustickou som ich este nemala, takze skusim :))
sandratamer
@strunka77 , hlavu hore, dá sa to zvládnuť. Nič iné nám nezostáva, sama budeš pozorovať do dlhšej diéte zlepšenie zdravotného stavu, a to predsa stojí za to. Ak máte HIT, pridaj sa na stránku na FB, je tam veľa ľudí s touto diagnózou, nájdeš tam mnoho rád aj dobrých ľudí :-D
sandratamer
Haha :-D to je aké milé :-) áno, pozitívne podnety sú pri liečbe veľmi dôležité :-D
strunka77
sandratemer, dakujem velmi pekne za povzbudenie, kuknem ten FB, dufam ze ten zlepsujuci efekt sa dostavi, lebo uz je to fakt na nic a mam akurat male babo tak to nie je nic moc, ked sa clovek zle citi a musi byt v pohotovosti 24hod denne a uz 9 mesiacov :( a plus druhy syncek betárik skolkar :) ale musim sa kdesi tym optimizmom nastepit...
sadell
Kde kupujete tu tukovu slaninu, prosim Vas?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia