Cuketové placky
Cuketové placky

Bezlepkové cuketové placky s bylinkami na leto

novalim - fotkanovalim, 25. augusta 2021. Komerčný recept.
Bezlepkové cuketové placky s bylinkami na leto
Foto: novalim

Keď je všade okolo nás cuketa, treba pripraviť cuketové placky. Náš recept sa ale oproti tej najväčšej klasike trochu líši. Placky zo zeleniny sme zahustili chlebovou strúhankou, obohatili o ľan a spravili ich tak výživnejšími. A zároveň sme spotrebovali suchší chlebík, ktorý by inak možno skončil v koši. Vyskúšajte a vychutnajte si vône a chute leta.
Zdroj: www.novalim.sk

15 ks
porcií
20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks väčšia
5-6 ks stredne veľké
2 plátky
2 PL
2 ČL
2 ks
1 PL nasekaná
1 ČL čerstvý (alebo oregano)
1 ČL nasekaná
3 strúčiky
Na šalát:
1 ks
150 g (alebo hustý biely jogurt)
2 strúčiky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na placky ošúpeme cuketu a odstránime jadierka, očistíme a umyjeme zemiaky a obe zeleniny osobitne nastrúhame. Cuketu aj zemiaky posolíme, premiešame a necháme aspoň 15 minút postáť, kým nepustia šťavu. Tú potom dôkladne vyžmýkame.

  2. 2

    Cuketu a zemiaky zmiešame, pridáme vajcia, bylinky, zmes dochutíme soľou a korením podľa vlastnej chuti, pridáme roztlačené cesnakové strúčiky a napokon primiešame nastrúhaný alebo rozmixovaný sušený chlieb LINSI (resp. bezlepkovú strúhanku Novalim, do ktorej môžeme pridať zopár ľanových zrniečok), bezlepkovú múku Promix UNI a zmes premiešame.

  3. 3

    Na panvici rozohrejeme olivový olej a postupne na ňom osmážame placky. Lyžicou nanesieme kôpky, ktoré roztlačíme do tvaru placky hrubej asi pol cm a z oboch strán ich smažíme do zlatista. Upečené placky necháme odkvapkať na papierovej utierke.

  4. 4

    Cuketové placky podávame s uhorkovým šalátom. Na ten si nastrúhame šalátovú uhorku na jemné plátky, zasolíme a necháme pustiť šťavu. Tú vyžmýkame, k uhorke pridáme kyslú smotanu, roztlačený cesnak, nasekaný kôpor, dochutíme mletým čiernym korením a premiešame. Odporúčame dobre vychladiť, šalát tak lepšie chutí.

Diskusia k receptu