Cuketové placky
Cuketové placky

Bezlepkové cuketové placky s bylinkami na leto

novalim - fotkanovalim, 25. augusta 2021. Komerčný recept.
Bezlepkové cuketové placky s bylinkami na leto
Foto: novalim

Keď je všade okolo nás cuketa, treba pripraviť cuketové placky. Náš recept sa ale oproti tej najväčšej klasike trochu líši. Placky zo zeleniny Zobraziť celý popisKeď je všade okolo nás cuketa, treba pripraviť cuketové placky. Náš recept sa ale oproti tej najväčšej klasike trochu líši. Placky zo zeleniny sme zahustili chlebovou strúhankou, obohatili o ľan a spravili ich tak výživnejšími. A zároveň sme spotrebovali suchší chlebík, ktorý by inak možno skončil v koši. Vyskúšajte a vychutnajte si vône a chute leta.
Zdroj: www.novalim.sk

15 ks
porcií
20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks väčšia
5-6 ks stredne veľké
2 plátky
2 PL
2 ČL
2 ks
1 PL nasekaná
1 ČL čerstvý (alebo oregano)
1 ČL nasekaná
3 strúčiky
Na šalát:
1 ks
150 g (alebo hustý biely jogurt)
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Na placky ošúpeme cuketu a odstránime jadierka, očistíme a umyjeme zemiaky a obe zeleniny osobitne nastrúhame. Cuketu aj zemiaky posolíme, premiešame a necháme aspoň 15 minút postáť, kým nepustia šťavu. Tú potom dôkladne vyžmýkame.

  2. 2

    Cuketu a zemiaky zmiešame, pridáme vajcia, bylinky, zmes dochutíme soľou a korením podľa vlastnej chuti, pridáme roztlačené cesnakové strúčiky a napokon primiešame nastrúhaný alebo rozmixovaný sušený chlieb LINSI (resp. bezlepkovú strúhanku Novalim, do ktorej môžeme pridať zopár ľanových zrniečok), bezlepkovú múku Promix UNI a zmes premiešame.

  3. 3

    Na panvici rozohrejeme olivový olej a postupne na ňom osmážame placky. Lyžicou nanesieme kôpky, ktoré roztlačíme do tvaru placky hrubej asi pol cm a z oboch strán ich smažíme do zlatista. Upečené placky necháme odkvapkať na papierovej utierke.

  4. 4

    Cuketové placky podávame s uhorkovým šalátom. Na ten si nastrúhame šalátovú uhorku na jemné plátky, zasolíme a necháme pustiť šťavu. Tú vyžmýkame, k uhorke pridáme kyslú smotanu, roztlačený cesnak, nasekaný kôpor, dochutíme mletým čiernym korením a premiešame. Odporúčame dobre vychladiť, šalát tak lepšie chutí.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia