Cuketové placky

Bezlepkové cuketové placky s bylinkami na leto

Autor receptu: novalim

Keď je všade okolo nás cuketa, treba pripraviť cuketové placky. Náš recept sa ale oproti tej najväčšej klasike trochu líši.* Placky zo zeleniny sme zahustili chlebovou strúhankou, obohatili o ľan a spravili ich tak výživnejšími. A zároveň sme spotrebovali suchší chlebík, ktorý by inak možno skončil v koši. Vyskúšajte a vychutnajte si vône a chute leta.

15 ks
porcií
20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na placky ošúpeme cuketu a odstránime jadierka, očistíme a umyjeme zemiaky a obe zeleniny osobitne nastrúhame. Cuketu aj zemiaky posolíme, premiešame a necháme aspoň 15 minút postáť, kým nepustia šťavu. Tú potom dôkladne vyžmýkame.
  2. Cuketu a zemiaky zmiešame, pridáme vajcia, bylinky, zmes dochutíme soľou a korením podľa vlastnej chuti, pridáme roztlačené cesnakové strúčiky a napokon primiešame nastrúhaný alebo rozmixovaný sušený chlieb LINSI (resp. bezlepkovú strúhanku Novalim, do ktorej môžeme pridať zopár ľanových zrniečok), bezlepkovú múku Promix UNI a zmes premiešame.
  3. Na panvici rozohrejeme olivový olej a postupne na ňom osmážame placky. Lyžicou nanesieme kôpky, ktoré roztlačíme do tvaru placky hrubej asi pol cm a z oboch strán ich smažíme do zlatista. Upečené placky necháme odkvapkať na papierovej utierke.
  4. Cuketové placky podávame s uhorkovým šalátom. Na ten si nastrúhame šalátovú uhorku na jemné plátky, zasolíme a necháme pustiť šťavu. Tú vyžmýkame, k uhorke pridáme kyslú smotanu, roztlačený cesnak, nasekaný kôpor, dochutíme mletým čiernym korením a premiešame. Odporúčame dobre vychladiť, šalát tak lepšie chutí.