Bezlepkové šišky
Bezlepkové šišky

Belgické šišky s hrozienkami a jablkami bez lepku

novalim - fotkanovalim, 3. februára 2023. Komerčný recept.
Belgické šišky s hrozienkami a jablkami bez lepku
Foto: novalim

Dnes si opäť posvietime na fašiangové dobroty iných krajín. Tentokrát sme si to namierili do Belgicka a vyskúšali sme ich jemné šišky nazývané Zobraziť celý popisDnes si opäť posvietime na fašiangové dobroty iných krajín. Tentokrát sme si to namierili do Belgicka a vyskúšali sme ich jemné šišky nazývané „Oliebollen“ s hrozienkami a jablkami - samozrejme v bezlepkovej verzii. Prevoňané rumom chutili naozaj neodolateľne. Preto neváhajte a pustite sa do pečenia.
Zdroj: www.novalim.sk

120 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
1/2 bal.
125 ml vlažné
2-3 PL
1-2 ks (podľa veľkosti) izbovej teploty
štipka
50 g zmäknuté
30 g
2 hrste
2 ks menšie
Na vysmážanie:
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Do väščej misky nasypeme múku a rozmiešame v nej sušené droždie. Pridáme všetky ostatné suroviny okrem hrozienok a jabĺk. Hnetačom miesime na hladké nelepivé cesto - trvá to aj 10 minút. Keď sa cesto už takmer nelepí, pridáme sušené hrozienka a ošúpané a na malé kocky nakrájané jablká. Povrch cesta poprášime múkou a prikryjeme čistou utierkou. Na teplom mieste necháme kysnúť aspoň hodinu.

  2. 2

    Vykysnuté cesto by malo mať jemne bublinkovú štruktúru. Vyklopíme ho na pomúčenú dosku a ručne ešte jemne premiesime. Vytvarujeme z neho menšie guľky s priemerom asi 4-5 cm, ktoré ukladáme na pomúčenú tácku. Necháme ešte 10-15 minút podkysnúť pod utierkou.

  3. 3

    Do panvice s hlbším dnom nalejeme väčšie množstvo oleja a necháme poriadne rozpáliť. Potom stiahneme na miernejšiu teplotu a vkladáme guľky, ktoré smažíme z každej strany do zlatista. Vyberieme a necháme osušiť na papierovom obrúsku. Nakoniec posypeme práškovým cukrom. Najlepšie chutia čerstvé - neskonzumované šišky môžeme uskladniť v mrazničke.

Diskusia k receptu