Bavorské žemľové knedle s rýchlou smotanovou omáčkou
Foto: vybusna
Ked som doma v Mnichove, tak si na tie knedle kupim zemlovy polotovar a toto plnohodnotne, bajecne jedlo, mam na stole do Zobraziť celý popisKed som doma v Mnichove, tak si na tie knedle kupim zemlovy polotovar a toto plnohodnotne, bajecne jedlo, mam na stole do polhodiny. Ked som doma na Slovensku, tak mi pribudne naviac praca s krajanim peciva, takze…no..nech nejem…na stole je do 35 minut. Je to jedlo velmi lahke na pripravu a zvladnu ho aj zacinajuce gazdinky.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Na knedle : | |
8 ks |
|
150 ml |
|
2 ks surové veľké |
|
1 orech velky |
|
1 ks menšia |
|
2 strúčik |
|
1 zväzok |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL čerstvo mleté |
|
Na omáčku : | |
250 g hnedé |
|
400 g biela |
|
2 hrste mrazený |
|
1 veľký orech |
|
1 ks (alebo cibuľka jarná) |
|
1 PL kopcom |
|
na riedenie |
|
|
|
čerstvo mleté |
|
mletá |
|
300 ml |
|
Postup
-
1
Obycajne slovenske rozky od vcera , alebo aj od predvcera, tie co vazia 40 gramov (+-)nakrajame na tenke kolieska.
-
2
V mlieku rozslahame vajicka a pofrkame nim pecivo. Ak nemate velke vajcia , tak v mlieku rozmiesajte vajcia tri. Mozete kludne pouzit aj vysusene kolieska peciva, ktore pouzivam ja. Je to 250 g a kupujem ich hotove v obhode, pretoze doma nepouzivam biele pecivo. Na bavorske knedle, tie stare echt bavoracky pouzivali vyhradne obschnute tenke kolieska, ktore uchovavali v platenych vrecuskach. Silne pochybujem, ze mlade bavorky sa tym zabavaju a smelo kupuju tiez tento polotovar. Ked budete robit z peciva nevysuseneho, tak ta zmes bude vazit viac. Cibulu a cesnak ocistime a nasekame na jemno. Na panvici rozohrejeme maslo a podusime ich do sklovita. Zdroj tepla vypneme a nechame vychladnut. Nasekame petrzlenovu vnat a pridame k rozkom. K rozkom prelozime udusenu cibulu aj s vypekom. Posolime, okorenima dobre rukami spracujeme. Zmes mam dostatocne hustu a vlhku. Nepotrebujem ju ani zahustovat ani nariedovat.
-
3
Pokial by ste mali nejake problemy s hustotou, co by sa mi nechcelo verit, tak bud dolejte trochu mlieka a ak by bolo velmi mokre, co sa mi tiez nechce verit, tak pridajte lyzicu hrubej muky, alebo struhanky. Fakt je taky, ze z cerstvych zemli som ich uz nerobila minimalne 3 roky a mozno sa odvtedy zmenili rozky, ktore som na ne pouzivala a to sa mi tiez nechce velmi verit. Navlhcime si ruky vodou a vytvorime knedle velkosti tenisovej lopty. Mne z 250 g sucheho peciva vyjde 5 kusov. Z dvojdnovych slovenskych rozkov mi vyslo knedli 6. V Bavorsku sa robia knedle velke, pretoze na jednu porciu davaju 1 kus, vy si ich urobte po svojom.
-
4
Knedle vkladame do vriacej vody, nerozvaraju sa a drzia svoj tvar.
-
5
Nechame ich na stisenom zdroji tepla varit 5 minut. Potom zdroj vypneme a nechame ich este v takej horucej vode 10 minut. Knedle vyberieme a do podavania ich uchovavame prikryte. Bavorske knedle sa neodporucaju robit do zasoby. Ked uz stoja do druheho dna, tak bavoracky ich radsej rozkrajaju na platky, opecu a urobia k nim wurst salat, alebo miesane vajicka. Ich priprava s tym suchym polotovarom je taka rychla, ze radsej urobia cerstve.
-
6
No a urobime omacku. Do smotanovej omacky, mozete dat hocijaku rychlu zeleninu, ja som dala bielu mladu sparglu, sampinony a hrasok. V Bavorsku sparglu miluju a a hubovu smotanovu omacku najdete na jedalnom listku aj v tej najposlednejsej knajpe, tak som ich nakombinovala dokopy…hrasok milujeme u nas doma…tak preto aj ten hrasok :D Sparglu olupeme, odstranime poskodene a zdrevnatene casti a nakrajame ju na 4 cm kusky. Huby naplatkujeme a cistu salotku nakrajame na tenucke kolieska. V kastrole rozohrejeme maslo a vhodime na nu sparglu a mrazeny hrasok. Podusime 6 minut a pridame naplatkovane huby. Podusime 2 minuty a vhodime kolieska salotky. Vsetko premiesame, posolime, pokorenime, pridame mletu rascu, posypeme hladkou mukou a zalejeme smotanou. Nechame vsetko prevriet na 1 bublinu. Ak sa Vam zda omacka husta, alebo sa Vam vidi, ze je jej pre Vas malo, doriedte mliekom a nechajte znovu na 1 bublinu prevriet. Vypneme a podla seba este dochutime.
-
7
Tak a podavame.
chalupnikovi.com/recepty/?p=4782...
hej vo folii robievam aj ja...servitkovu knedlu , bez servitky :D
chalupnikovi.com/recepty/?p=4514...
www.ebay.de/itm/6-50-1l-Albaol-Rapsol-Buttergeschma...
btw...preto to davam aj do folie, aj do alobalu, lebo ma to tetka suseda tak naucila :-) Ona hovorila, ze jej sa obcas ten alobal na tu knedlu prilepi, tak to riesila takto. a ja ju na slovo posluchnem.
chalupnikovi.com/recepty/?p=3346...
Tieto rozkove knedle (bavorske, viedenske, karlovarske a bohvieake este ) su v podstate vsetky na jedno kopyto, odlisuju sa len tymi lokalnymi zvyklostami v drobnych zmenach. Dakujem za odkaz, Tvoje rcp si vzdy rada pozriem
btw....mal si nejake problemy s tou zmesou pri tvoreni guliek???
voda síce má prudko vrieť, vtedy stiahneš plameň na mierny a opatrne vkladáš knedle, nie viac ako 4, aby sa horúca voda príliš neochladila a varíš, občas opatrne otočíš.
uvidíš, že sa ti všetky vydaria. :-)
samozrejme, tak, ako píše @vybusn á, najprv zavar 1 knedľu na skúšku. napísala som ti vlastnú skúsenosť.