Bavorské koleno v chlebe

Rastislav Bekeš
šéfkuchár a nájomca penziónu Harmónia v Modre, 12. novembra 2013
Bavorské koleno v chlebe
Foto: Robert Hüttner

Suroviny

1 ks
2 ks
4 ks
4 strúčiky
1 PL
Cesto:
500 g
100 g
20 g
1/2 PL
100 ml
200-300 ml




Postup

  1. 1

    Koleno umyjeme, dáme do hrnca spolu s cesnakom, bobkovým listom, čiernym, novým korením a soľou a zalejeme vodou. Varíme domäkka.

  2. 2

    Z mlieka, droždia, a lyžice múky pripravíme kvások. Múku, nastrúhané zemiaky a kvások dáme do nádoby a pomaly pridávame vodu. Miesime, kým sa cesto prestane lepiť na steny nádoby. Necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu.

  3. 3

    Rúru predhrejeme na 210 °C. Koleno dáme na pekáč a podlejeme trochou vody. Vložíme do rúry a pečieme približne 20 minút dochrumkava. Pripravíme plech s papierom na pečenie. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a do stredu vložíme koleno a zabalíme ho do cesta. Potrieme vodou a vložíme do predhriatej rúry na 220 °C a pečieme 25–30 minút. Podávame tradične s chrenom a horčicou.

Diskusia k receptu

bojar
dobrý aj keď komplikovaný nápad. Le by ma zaujímalo čo urobí cesto pod kolenom?
evanaaa
A ešte - koleno by malo byť vychladnuté, asi ano, horúce by nebolo vhodné na cesto...?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia