Banánový tart od Veroniky Bušovej
Tu som spojila dva Veronikine recepty do jedného. Korpus je z jej receptu na limetkový tart. Je v ňom pridaný kokos, čo mu Zobraziť celý popisTu som spojila dva Veronikine recepty do jedného. Korpus je z jej receptu na limetkový tart. Je v ňom pridaný kokos, čo mu dáva
fantastickú chuť. Veľmi dobre sa s cestom pracuje (nikdy sa nestalo, že sa nepodarilo) a preto ho používam na úplne každý tart,
ktorý robím (iba napr. v orechovom tarte som kokos vymenila za mleté orechy). Plnka je z jej receptu na banánový tart, ktorého
link som vám poskytla nižsie.
Zdroj: Kuchyňa Lidla
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Korpus: | |
| 200 g |
|
| 70 g |
|
| 40 g |
|
| 1/2 ČL |
|
| 2 ks |
|
| 150 g |
|
| Na potretie a posypanie korpusu: | |
| 50 g |
|
| 30 g |
|
| Banánový krém: | |
| 480 ml |
|
| 125 g |
|
| 1 ČL |
|
| 1 ks |
|
| 2 ks |
|
| 25 g |
|
| 25 g (Gustin/Zlatý Klas/Zlaté Steblo) |
|
| 40 ml |
|
| 3 ks |
|
| 250 ml (40 %) |
|
| Smotanový krém: | |
| 200 ml (40 %) |
|
| 100 g |
|
| 50 g |
|
| Zdobenie: | |
| 2 ks |
|
| z 1 citróna |
|
Postup
-
1
Korpus: Všetky suché ingrediencie preosejeme a zmiešame so studeným maslom nakrájaným na kocky. V mixéri s nadstavcom lopatka vymiešame mrveničku. Pridáme žĺtky a miešame, kým sa cesto spojí. Ak je cesto príliš suché, môžeme po lyžičkách pridávať studenú vodu. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút odležať v chladničke.
- 2
Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenký plát do tvaru kruhu a vystelieme ním dno aj boky formy (priemer 26 cm - odnímateľné dno). Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme (napr. fazuľou alebo ryžou). Pečieme 10 - 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom cesto odkryjeme a dopekáme ešte 10 minút dozlatista.
- 3
Upečený korpus necháme úplne vychladnúť, potrieme ho rozpustenou bielou čokoládou a posypeme kokosom. Tento krok zabezpečí, že cesto sa nerozmočí a zostane chrumkavé.
- 4
Banánový krém: Mlieko s polovicou cukru dáme zohriať na mierny oheň. Pridáme vanilkovú pastu. Druhú polovicu cukru rozmiešame s vajíčkom, žĺtkami, múkou a škrobom dohladka. Keď sa cukor rozpustí, prilejeme najskôr malé množstvo horúceho mlieka do vaječnej zmesi, aby sa vyrovnali teploty. Až potom prelejeme celú vaječnú zmes do mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding (varíme 3 minúty). Stiahneme z ohňa, prelejeme do misky a prikryjeme fóliou, aby sa nevytvorila kožka. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote a potom dáme stuhnúť do chladničky.
- 5
Stuhnutý krém rozmiešame dohladka a vmiešame rum. Pridáme aj banány nakrájané na drobné kocky. Na záver opatrne primiešame smotanu na šľahanie vyšľahanú do polotuha.
- 6
Upečený a vychladnutý korpus naplníme banánovým krémom. Tart dáme stuhnúť do chladničky.
- 7
Smotanový krém: Smotanu na šľahanie vyšľaháme s mascarpone a cukrom dotuha. Smotanový krém prenesieme do cukrárskeho vrecka a ozdobne nanesieme na banánový krém. Stred necháme voľný. Tam uložíme banány nakrájané na kolieska zmiešané s citrónovou šťavou.
Tiež tart:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu