Baklažán na parmský spôsob fotorecept

bonvivanka - bez fotkybonvivanka, 6. októbra 2016

Keďže nám udrela zima, ponúkam inšpiráciu na toto veľmi chutné a kalorické jedlo avšak vhodné aj pre vegetariánov. Je veľmi obľúbené hlavne v domácej Zobraziť celý popisKeďže nám udrela zima, ponúkam inšpiráciu na toto veľmi chutné a kalorické jedlo avšak vhodné aj pre vegetariánov. Je veľmi obľúbené hlavne v domácej talianskej kuchyni, lebo jeho príprava je náročnejšia na čas, preto ho často v reštauráciách neuvidíte. Taliani sa naň vždy tešia ako malé deti na odmenu, lebo vedia, že je to prplačka :). Pôvod tohto jedla je nejasný, ale jednoznačne pochádza z juhu, predpokladá sa, že zo Sicílie. Môžete ho servírovať ako predjedlo alebo hlavný chod.

8
porcií
40 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

3 ks
3 ks
2 konzervy
150 g
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Umytý baklažán nakrájame na 1 cm plátky, osolíme a necháme odstáť aspoň hodinu. Baklažán pustí prebytočnú vodu a zbaví sa horkosti. Potom osušíme a obalíme v hladkej múke. Plátky jemne osmažíme na strednom ohni na panvici s dostatočným množstvom slnečnicového oleja.

    Baklažán na parmský spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si rajčinovovú omáčku. Najemno nasekanú cibuľku udusíme a dva celé strúčiky cesnaku opečieme na olivovom oleji, pridáme rajčiny v konzerve nadrobno sekané alebo pasírované, osolíme, okoreníme, podlejeme trochou vody a podusíme až kým nám nevznikne hustá omáčka. Nakoniec pridáme čerstvú bazalku. Baklažány necháme na papieri odkvapkať, aby neboli príliš mastné a poukladáme do zapekacej nádoby alebo plechu prvú vrstvu.

    Baklažán na parmský spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko si rozdelíme na 3 časti: baklažán, omáčku, parmezán aj mozzarellu. Na prvú vrstvu baklažánov nalejeme rajčinovú omáčku, tak, aby boli prikryté. Bohato posypeme parmezánom a na vrch poukladáme mozzarellu. Takýmto spôsobom urobíme tri vrstvy.

    Baklažán na parmský spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dbajte na to, aby na poslednej vrstve bol navrchu parmezán. Vsiakne do seba omáčku a tým zamedzí tomu, aby mozzarella zhorela. Misu vložíme do vyhriatej rúry na 180° a pečieme cca 35 minút. Uvidíte sami, či treba ešte dopiecť, aby bolo na vrchu pekne zapečené alebo naopak môžete prikryť alobalom, ak to bude veľmi pripekať. Podávame s čerstvým bielym chlebom a pohárom dobrého červeného vína :)

    Baklažán na parmský spôsob (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

neposed
poznam, toto je strasne dobre jedlo. Tie chute su uzasne a ano, je s tym dost prace, ale ten vysledok stoji za to!
dosa
... vyzera to nebezpecne dobre, zajtra robiiiim, baklazany mame radi na vsetky sposoby, ale takto som este nerobila.
haji
Hm, to bude prudce jedlá dobrota, kombinace chutí musí být jedinečná! Díky za receptík!
roxanne
Ja to tiez zvyknem robit - len v upravenej verzii, mozno trosku menej mastnej. Namiesto omacky davam cerstve nakrajame rajciny a baklazan len potrety olivovym olejom a okoreneny oprazim na grilovacej panvici. A ked to este prelozim bazalkovymi listami, je to uplne uzasne jedlo. Kedze mam jeden strakaty baklazan v chladnicke, uz viem, aky bude jeho osud. Dakujem za inspiraciu!
marikafil
Je to zatiaľ najlepší recept na spracovanie baklažánu, aký som kedy ochutnala. Ja som robila podobne podľa "Taliana v kuchyni" a preto som sa rozhodla urobiť si zásobu "sugo pomodoro", aby som to mohla zopakovať, lebo som potrebovala uložiť rajčiny na zimu...
mijaita
Znám od italských kamarádek, ale nekombinují s parmezánem. Sugo mají ve sklenici koupené, ušetřená práce. Je to výborné.
bonvivanka
Ďakujem za pekne komentáre :). Tuším si aj my doma dáme repete cez víkend :) Ja veľmi nemám rada baklažán, ale v tejto verzii je výborný a ešte vám dám inšpiráciu na marinovaný baklažán, aj to je mňamka.
bonvivanka
Ak ho chcete odľahčiť, tak stačí baklažány ogrilovať na panvici. Moja bývalá svokra dokonca baklažány obalila vo vajci a vypražila. Je na to mnoho variant :) A vlastne to meno pochádza z použitia parmezánu, takže parmezán tam musí ísť :)
bozulka
Mám rada toto jedlo,a ten olej tam treba.Baklažán robievam tiež na rôzne spôsoby.Často si robievam také chuťovky...plátky chvíľu marinujem s cesnakom a soľou,potom obalím v najradšej v hrubej múke a do červena vysmažím,namáčam v majonéze ochutenej bylinkami atď.môžu sa pridať hranolky,opekané zemiaky,podľa vlastnej fantázie.Recept máš pekne spracovaný.
denyany
Nejedla som doteraz a to ma teda štve, lebo baklažán mám veľmi rada a vyzerá to na fajnotu! Raz iste vyskúšam.
kassia
Fajn receptík, určite vyskúšam, lebo baklažánom sa v mojej záhrade zadarilo. Ja robievam opečený "na sucho", máčame si ho do jogurtu, v ktorom som rozmiešala pretlačený cesnak a soľ. Jednoduché ale tiež vynikajúce.
dormella
Puvod tohoto receptu je sicilsky, prisel tam z Persie, napodobenina zname "moussakà", jen jehneci maso, v tenkrat ovladane Sicilii Araby, bylo nahrazeno ovcim syrem (cerstvym, ne pecorinem)
Pak se objevila v Neapoli, kde pridali mazzarellu a konecne v Parme, kde zamenili ovci syr za parmezan.
Nazev asi nepochazi tedy z parmezanu, ale ze slova "petrociana", coz je zkomolenina perskeho jmena lilku.
Puvodne se nepouzivala rajcatova salsa (ta prisla az po objeveni Ameriky), ale jen syr a osmazeny lilek. Jeste dnes se nekde lilek (hlavne na Sicilii) obaluje v testicku nebo trojobalu.
Osobne delam tak, ze kazdy platek lilku potru lehce olivovym olejem a dam ugrilovat na panev.
Je vynikajici i studena (pokojove teploty), druhy den primo uzasna zalezitost. Jednotlive vrstvy je dobre prokladat cersvymi bazalkovymi listy.
2010
Len take zavrtanie, recept ako pises je povodne zo sicilie... sicilia bola grecka a arabska takze je to daco medzi greckou musakou a arabskou tiani.
Takze povodne nic s parmezanom ale s parmaciana ( to je ako je baklazan naaranzovany na platky) po sicilsky petrociane.
Vyborny recept 5*
 tecnichef.it/parmigiana-melanzane-come-prepararla-in...
2010
@dormella , robil som ine a pisal a nekontroloval co prispievas, napisem redakcii nech vymazu moj komentar
redakcia
@2010 (7.10.2016 16:51)

Ved Vas komentar netreba mazat. Je fajn mat informacie z roznych stran.
bonvivanka
Wow super diskusia :). Som rada, že ste prispeli. Máte pravdu. Je asi 5 teórii ako vlastne vzniklo meno. Tak som zisťovala, ktorá je tá pravá. Podľa Academia della Crusca, parmigiana pochádza z "parmeciana", čo v doslovnom preklade znamená "okenné žalúzie s lamelami, ktoré sa prekrývajú" tak, ako sa baklažány ukladajú na seba. Pravdou je, že názov naozaj nepochádza zo slova Parma alebo parmezán....aj ja som sa zle vyjadrila, lebo som lenivá sa vypisovať. Len som myslela, že pre Talianov sa parmigiana vždy spája s baklažánom, sugom a parmezánom...aj pizza alla parmigiana sa robí s parmezánom a je výborná. Talianky tiež stále diétujú, preto si myslím, že niektoré robia toto jedlo bez parmezánu xixixi. Dôležité, je, že bude chutiť.. Dobrú chuť a dajte vedieť :).
staja
Mne bude stačiť zľahka opečený baklažán na troche oleja, využijem spracovanú tohtoročnú bohatú úrodu rajčín, ostatné podľa teba a výborné jedlo bude na stole. Vďaka za výborný recept podľa mojej chuti, @Bonvivanka. Inak ten baklažán dávno nenechávam nasolený postáť a nikdy nie je horký.
marikafil
Tento rok sa mi urodilo toľko baklažánov, že som nevedela, čo s nimi. Niektoré gazdinky ho úplne odmietli, lebo že vraj ony varia len také tradičné jedlá a nemajú chuť experimentovať (ich škoda), iné chceli rovno aj recept na spracovanie. A tak som natrafila na tento - trošku som ho "ošudila", lebo som použila vlastnú konzervu Sugo pomodoro z vlaňajška, takže to išlo dosť rýchlo. Ale tá chuť je božská, takže ďalšie baklažány už rozdávať nebudem:-) Vďaka za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia